7+1 μυστικά για ντολμαδάκια γιαλαντζί! Έτσι θα τους κάνεις να παραμιλούν!

Το πιάτο για να τους ξετρελάνεις όλους!

7+1 μυστικά για ντολμαδάκια γιαλαντζί! Έτσι θα τους κάνεις να παραμιλούν!

Έτσι θα του κάνεις να παραμιλούν, με 7+1 μυστικά για ντολμαδάκια γιαλαντζί! Απλά βήματα για μία απολαυστική συνταγή για να τους ξετρελάνετε όλους!

Τα υλικά: 60 αμπελόφυλλα τρυφερά, 2 φλ. ρύζι Καρολίνα, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 2 ματσάκια φρέσκα, κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 φλ. ελαιόλαδο, 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο, 1 λεμόνι, 1 ντομάτα τριμμένη αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Για τη σως γιαουρτιού:
400 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι
χυμό από 1 λεμόνι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. κρύο νερό
1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
αλάτι

Λαχανοντολμάδες με ελαφρύ αυγολέμονο! Τα μυστικά για πετύχεις το τέλειο πιάτο...

Αυτά είναι λοιπόν τα μυστικά:

Ξεπλένουμε το ρύζι για να φύγει το άμυλο και να παραμείνει σπυρωτό. Εκτός από Καρολίνα, μπορείτε να βάλετε και ρύζι νυχάκι.

-Το λεμόνι και η ντομάτα εκτός από γεύση κρατούν το ρύζι σπυρωτό.

-Σιγανό μαγείρεμα για τέλειο αποτέλεσμα.

-Τα μπόλικα μυρωδικά, καθώς και τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά), δίνουν απίστευτη γεύση στα ντολμαδάκια γιαλαντζί.

-Αφού τα βγάλουμε από τη φωτιά τα αφήνουμε να κρυώσουν, να τραβήξουν τα υγρά τους και να χυλώσει το ρύζι. Κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου είναι υπέροχα.

-Τα ντολμαδάκια, απαγορεύεται να τα μαγειρέψετε σε χύτρα. Θα πάει χαμένος ο κόπος σας.

-Φροντίστε τα αμπελόφυλλα που θα χρησιμοποιήσετε, να είναι τρυφερά με απαλή σχεδόν μεταξένια υφή. Αν είναι από βάζο και ήδη σκληρά, δεν θα μαλακώσουν ποτέ. Πάλι τραχιά θα παραμείνουν.

-Τα φρέσκα αμπελόφυλλα χρειάζονται ελάχιστο ζεμάτισμα. Επίσης πριν τα χρησιοποιήσετε σιγουρευτείτε ότι δεν είναι ραντισμένα.

Εκτέλεση:

Για τα ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα, μουσκεύουμε πρώτα το ρύζι σε μπολ με νερό για 1 ώρα. Έπειτα το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει το άμυλο. Το στραγγίζουμε καλά. Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ. Στύβουμε 1 λεμόνι στο ρύζι και ανακατεύουμε.

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3΄-4΄. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, να λαδωθεί.

Προσθέτουμε 2 φλ. νερό και σιγοβράζουμε για 6΄-7΄, ίσα το ρύζι να πιει τα υγρά του. Το αλατοπιπερώνουμε και το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. Τρίβουμε την ντομάτα μέσα στη γέμιση και την ανακατεύουμε καλά.

Στο μεταξύ, ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για λίγα λεπτά και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό. Τα στραγγίζουμε. Αφαιρούμε τυχόν χοντρά νεύρα στην άκρη του κληματόφυλλου.

Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε το ντολμαδάκι σε ρολό. Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.
Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με αμπελόφυλλα. Τοποθετούμε ανάμεσα κοτσάνια από τα μυρωδικά που βάλαμε στη γέμιση.

Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σειρά σειρά στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω και κοντά κοντά το ένα με το άλλο. Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν κατά το βράσιμο. Πάνω στο πιάτο ακουμπάμε ένα βάρος.

Περιχύνουμε με νερό, ίσα να τα σκεπάσει. Σιγοβράζουμε τα γιαλαντζί μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 40΄. Σερβίρονται κρύα με σως γιαουρτιού.

Για τη σως γιαουρτιού
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα ή με πιρούνι για λίγα λεπτά, να γίνουν μία ρευστή σος. Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια.

Σημείωση: Αν θέλουμε προσθέτουμε στη γέμιση 2 κ.σ. κουκουνάρι και 2 κ.σ. σταφίδα.

6+1 μυστικά για να μην σου γίνουν οι κεφτέδες «σφιχτοί«! Δεν θα σταματάει ο άντρας σου...

Ιδού 6+1 μυστικά για να μην σου γίνουν οι κεφτέδες «σφιχτοί»! Δεν θα σταματάει ο άντρας σου να τρώει και εσύ θα ξετρελαθείς!

Δοκίμασέ τα και θα μας θυμηθείς!

Μυστικά:

Όσον αφορά στον κιμά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για μοσχαρίσιο, αρνίσιο ή χοιρινό. Ακόμη μπορούμε να κάνουμε όποιο συνδυασμό θέλουμε, είτε μισή ποσότητα μοσχαρίσιο και μισή χοιρινό είτε 1/3 μοσχαρίσιο, 1/3 χοιρινό και 1/3 αρνίσιο ή μισή ποσότητα μοσχαρίσιο και μισή αρνίσιο αλλά και μισή ποσότητα χοιρινό και μισή αρνίσιο.
Αντί για φρέσκια ντομάτα μπορούμε να βάλουμε ένα κουτ. γλυκού πελτέ.
Αν δεν έχουμε φρέσκο δυόσμο βάζουμε ένα κουτ. σού­πας αποξηραμένο.
Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε χοιρινό κιμά αντί για ρίγανη ή θυμάρι, βάζουμε θρούμπι.
Η φρέσκια ψιλοκομμένη ρίγανη απογειώνει τη γεύση των κεφτέδων.

7+1 μυστικά για φασολάδα από άλλον πλανήτη! Θα την φάνε μικροί και μεγάλοι!

Διαδικασία: Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί και το μουλιάζουμε καλά σε νερό. Κόβουμε το κρεμμύδι στα τέσσερα και το ρίχνουμε στο μπλέντερ ή το ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το δυόσμο, την ντομάτα και το ξίδι.

6+1 μυστικά για κοτόσουπα του «ονείρου»! Δεν θα σου βγει ξανά «νερουλή»!

Μυστικό:Το ξίδι στα κεφτεδάκια το βάζουμε για να μη μυρίζουν αυγό. Προσοχή όμως, γιατί αν βάλουμε περισσότερο, το αποτέλεσμα θα είναι να ξινίζουν.

Χτυπάμε τα υλικά σε ελεγχόμενη ταχύτητα ώστε να μη γίνουν πολτός και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με το ψωμί, το οποίο έχουμε στύψει. Προσθέτουμε τον κιμά, τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη και ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Μυστικό: Για να γίνει ακόμη πιο αφράτο, το ραντίζουμε ελαφρώς με νερό, ενώ το ζυμώνουμε.

Στη συνέχεια σκεπάζουμε το μείγμα με μια πετσέτα και το αφήνουμε για 1 τουλάχιστον ώρα στο ψυγείο για να σφίξει και να σιτέψει.

Μετά πλάθουμε τους κεφτέδες σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από ένα καρύδι και τους αλευρώνουμε.

Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι αρκετό ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει. Προσθέτουμε τους κεφτέδες και χαμηλώνουμε τη φωτιά (στη μεσαία βαθμίδα ο διακόπτης της κουζίνας).

Τηγανίζουμε ώσπου να ψηθούν καλά.

Βγάζουμε τα κεφτεδάκια με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε πιατέλα στην οποία έχουμε απλώσει απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίσουν από το λάδι.

Εναλλακτικά: Μπορούμε να τηγανίσουμε τα κεφτεδάκια χωρίς να τα πανάρουμε. Για να είναι όμως το αποτέλεσμα εξίσου τραγανό, θα πρέπει να τα τηγανίσουμε σε πολύ καυτό λάδι. Για πιο λεπτή γεύση και πιο αφράτο αποτέλεσμα μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα πριν το ζυμώσουμε μισό τριμμένο ξινόμηλο.