9+1 μυστικά για σουφλέ αφράτο σαν «σύννεφο»! Θα το κάνετε μια μπουκιά!

Εύκολο αλλά δεν υστερεί σε γεύση!

9+1 μυστικά για σουφλέ αφράτο σαν «σύννεφο»! Θα το κάνετε μια μπουκιά!

9+1 μυστικά για σουφλέ αφράτο σαν «σύννεφο» και σίγουρα θα το κάνετε μια μπουκιά! Δείτε τα ένα προς ένα...

Souffler στα γαλλικά σημαίνει «φυσάω, αναπνέω». Και το σουφλέ, έμπνευση γαλλική του 18ου αιώνα, είναι ένα σύννεφο λεπτεπίλεπτης και εύθραυστης νοστιμιάς, δημιούργημα μιας νέας για την εποχή της κουζίνας, που ήθελε να αποτινάξει από πάνω της το ρουστίκ βάρος και την πολυπλοκότητα της γεύσης του Μεσαίωνα.

Οι 10 εντολές της επιτυχίας


1. Τα αβγά μας δεν τα θέλουμε φρέσκα αλλά μερικών ημερών και σε θερμοκρασία δωματίου.

2. Ξεχωρίζουμε προσεκτικά τον κρόκο από το ασπράδι. Και ο λίγος κρόκος που θα περάσει στη μαρέγκα μπορεί να φέρει την καταστροφή και να μη φουσκώσει ποτέ το σουφλέ.

3. Η υφή της μπεσαμέλ παίζει κι αυτή βασικό ρόλο. Πρέπει να είναι λεία, ούτε πολύ σφιχτή ούτε πολύ υγρή. Αν σας σβολιάσει, μην ανησυχείτε. Περάστε την από το multi ή χτυπήστε τη λίγο με το μίξερ. Όταν ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στην μπεσαμέλ, τη θέλουμε ζεστή ή χλιαρή, ποτέ κρύα, γιατί έτσι ανακατεύεται πιο ομοιόμορφα το μίγμα.

4. Για να σφίξει ωραία η μαρέγκα, πριν ξεκινήσουμε το χτύπημα ρίχνουμε 1 κουτ. γλυκού ξίδι ή λίγο αλάτι. Όταν σχηματιστούν γυαλιστερές, σφιχτές κορυφούλες, η μαρέγκα είναι στα καλύτερά της!

5. Για να φουσκώσει σωστά η μαρέγκα, ξεκινάμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ και αυξάνουμε σταδιακά.

6. Όταν έχουμε βαριά υλικά, προσθέτουμε 2 ασπράδια επιπλέον στη μαρέγκα.

7. Δεν ρίχνουμε μονομιάς τη μαρέγκα στην κρέμα αλλά λίγη λίγη και σταδιακά, για να μη διαλυθεί και χάσει τον αέρα της.

9 μυστικά για μακαρόνια σαν από εστιατόριο! Το λάθος που κάνεις και «λασπώνουν!

8. Το ανακάτεμα, που είναι όλα τα λεφτά ενός σουφλέ, πρέπει να γίνει με απαλές κινήσεις από τα τοιχώματα προς το κέντρο. Υπομονετικά, με μια σπάτουλα σιλικόνης, ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μίγμα χωρίς ποτέ να ανακατέψουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω. Μόλις ενσωματωθεί η πρώτη δόση, περνάμε στην επόμενη.

9. Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε, είτε γλυκά είτε αλμυρά, πρέπει να είναι πολύ ψιλοκομμένα. Τα βαριά υλικά δεν αφήνουν το σουφλέ να φουσκώσει.

10. Το σουφλέ μας είναι έτοιμο όταν τριπλασιαστεί σε όγκο και έχει φουσκώσει τόσο που να έχει ξεπεράσει τα τοιχώματα του σκεύους, πιάνοντας μια χρυσή, λεπτή, τραγανή κρούστα. Το σερβίρουμε αμέσως γιατί σε λίγα μόλις λεπτά και όσο κρυώνει, πέφτει, χάνοντας τον αεράτο όγκο του.

6+1 μυστικά για κοτόσουπα του «ονείρου»! Δεν θα σου βγει ξανά «νερουλή»!

6+1 μυστικά για κοτόσουπα του «ονείρου» που όλοι θα αγαπήσουν! Δεν θα σου βγει ξανά «νερουλή» και θα την φτιάχνεις συνέχεια!

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο τις κρύες μέρες του χειμώνα από ένα πιάτο αχνιστή σούπα κοτόπουλου, με αβγολέμονο ή χωρίς. Κι αν σε ταλαιπωρεί κάποια ίωση, αυτή η σούπα είναι ένα κι ένα για να νιώσεις καλύτερα. Δες λοιπόν πώς θα φτιάξεις ονειρεμένη κοτόσουπα.

1 Τα πάντα ξεκινούν από τη σωστή συνταγή. Μπορεί να έχεις μία από τη γιαγιά σου ή να ψάχνεις στο internet, σε κάθε περίπτωση πάντως απέφυγε συνταγές που γίνονται με ήδη ψημένο κοτόπουλο ή όσες απαιτούν να κοιτάς την κατσαρόλα κάθε λίγο και λιγάκι.

2 Προτίμησε να βράσεις όλο το κοτόπουλο και όχι μόνο στήθος ή μπούτια, για να πετύχεις ακόμα καλύτερη γεύση. Κι αν αναρωτιέσαι πόσα κιλά να είναι, ένα νωπό κοτόπουλο γύρω στα 2 κιλά είναι ό,τι πρέπει

3 Το μυστικό της καλής κοτόσουπας είναι το καλό κοτόπουλο: το ελευθέρας βοσκής ή βιολογικό και ο κόκορας είναι ιδανικά γιατί έχουν μπόλικη πέτσα και κολλαγόνο που φτιάχνει τον πιο νόστιμο ζωμό αλλά και την αληθινή γεύση του παλιού, αγνού πουλερικού.

4 Στην περίπτωση της κοτόσουπας ξέχνα τη συμβουλή των διαιτολόγων να αφαιρείς την πέτσα από το κοτόπουλο. Η πέτσα του κοτόπουλου δεν είναι καθαρό λίπος, αλλά είναι και πλούσια σε κολλαγόνο που δίνει στη σούπα τη μεταξένια λιπαρότητα που ζητάει. Κι αν πια δεν σου αρέσει καθόλου η πέτσα, αφαίρεσε την μετά στο πιάτο σου!

7+1 μυστικά για φασολάδα από άλλον πλανήτη! Θα την φάνε μικροί και μεγάλοι!


5 Καλό είναι να βράσεις πρώτα μόνο του το κοτόπουλο, για να μπορέσεις να το ξαφρίσεις για όσο χρειάζεται και στη συνέχεια να προσθέσεις τα λαχανικά.

6 Μόλις βράσει καλά το κοτόπουλο, το βγάζεις από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και προσθέτεις το ρύζι ή αν προτιμάς φιδέ, τραχανά ή ακόμα και noodles.

7 Αν αβγοκόψεις τη σούπα, το αβγολέμονο μπαίνει στο τέλος.

olivemagazine.gr