Βέφα Αλεξιάδου: Έχεις αφήσει γαλοπούλα στην κατάψυξη; Με αυτή την συνταγή θα την «τσακίσεις»!

Ακολούθησε τα βήματα της και θα... γλείφεις τα δάχτυλα σου!

Βέφα Αλεξιάδου: Έχεις αφήσει γαλοπούλα στην κατάψυξη; Με αυτή την συνταγή θα την «τσακίσεις»!

Έχεις αφήσει γαλοπούλα στην κατάψυξη αφού δεν την μαγείρεψες όλη; Με αυτή την συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου θα την «τσακίσεις». Δεν θα μείνει ούτε κομμάτια.

Ακολούθησε τα βήματα της και η οικογένεια σου θα γλείφει τα δάχτυλα της. Θα σου ζητάνε και δεύτερο πιάτο.

Πάμε να μάθουμε την συνταγή για το γεμιστό στήθος κοτόπουλο.

Υλικά
Στήθος γαλοπούλας γεμιστό
Το στήθος από μία γαλοπούλα (5-6 κιλά, για 6-8 μερίδες)
1 κρεμμύδι σε φετάκια
4-5 κλωνάρια θυμάρι
2/3 φλιτζ. λευκό κρασί
1 1/4 φλιτζ. ζωμός κότας

Γέμιση
50 γρ. βούτυρο
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
2 ξινόμηλα καθαρισμένα, κομμένα σε μικρούς κύβους
100 γρ. βερίκοκα ξερά, μαλακά, ψιλοκομμένα
2 μικρά ρόδια (οι σπόροι)
300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 αβγό, ελαφρώς κτυπημένο
200 γρ. μπέικον σε λεπτές λωρίδες
Παρασκευή

Γέμιση
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σέλερι ώσπου να μαραθούν. Προσθέτουμε τα μήλα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει. Ρίχνουμε ανακατεύοντας τα βερίκοκα, τα ρόδια, τον κιμά, το μαϊντανό, το αβγό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε ώσπου να ομογενοποιηθούν. Από το μισό μίγμα πλάθουμε 12 «σουτζουκάκια» στο μέγεθος ενός μικρού αβγού, τα τυλίγουμε με μια λωρίδα μπέικον και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψάκι.

Βάζουμε το στήθος της γαλοπούλας με την πλευρά της πέτσας προς τα κάτω στον πάγκο εργασίας και αλατοπιπερώνουμε το κοίλο μέρος. Το γεμίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση, την οποία πατάμε καλά. Βάζουμε το στήθος σε μικρό ταψί και πάνω σε σχάρα, για να στραγγίξει το ζουμί, και καλύπτουμε την πλευρά της γέμισης με το υπόλοιπο μπέικον. Περιχύνουμε με το κρασί και το ζωμό, την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το στήθος στους 200°C για 1 ώρα και 40 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμη. Σε αυτό το στάδιο, βάζουμε στο φούρνο και το ταψί με τα «σουτζουκάκια» της γέμισης, ώστε να βγουν μαζί από το φούρνο. Κατόπιν, στραγγίζουμε το ζουμί από το ταψί και αφαιρούμε το λίπος. Στο καθαρό ζουμί προσθέτουμε 1 φλιτζ. ζωμό κρέατος ή κότας, βάζουμε το μίγμα σε μικρή κατσαρόλα και το «δένουμε» προσθέτοντας λίγο αλεύρι ή κορνφλάουρ. Κόβουμε το στήθος σε φέτες και σερβίρουμε περιχύνοντας με λίγη σάλτσα. Συνοδεύουμε με τα «σουτζουκάκια» της γέμισης και διάφορα σοταρισμένα λαχανικά.

Τους λουκουμάδες της έχεις δοκιμάσει να τους φτιάξεις; Αν θέλεις να φτιάξεις κάτι γλυκό μετά την γαλοπούλα στους συνιστούμε.

Βέφα Αλεξιάδου: Σου έμεινε γαλοπούλα; Κάνε την πίτα της και θα αδειάσει όλο το ψυγείο!

Σου έμεινε γαλοπούλα; Η Βέφα Αλεξιάδου έχει λύση! Κάνε την πίτα της και θα αδειάσει όλο το ψυγείο! Δοκίμασε την συνταγή και θα μας θυμηθείς...

Τη συνταγή αυτή την παρουσίασε πριν χρόνια η κα Βέφα στην τηλεόραση. Είναι πανεύκολη και ιδιαίτερα νόστιμη!

Υλικά:
1 φύλλο σφολιάτας
1/2 κούπα κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κούπες βρασμένο και ψιλοκομμένο κοτόπουλο ή γαλοπούλα (δεν χρειάζεται να είναι πολύ βρασμένο γιατί θα ξαναμαγειρευτεί)
1 1/2 κούπα μανιτάρια κονσέρβας ψιλοκομμένα
βούτυρο ή βιτάμ
3 κ.σ.αλεύρι γ.ο.χ.
αλάτι,πιπέρι
1 κούπα γάλα
1/4 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 κούπα ρεγκάτο (εγώ βάζω περισσότερο)
2 αυγά χτυπημένα
1 κρόκος αυγού
λίγη παρμεζάνα τριμμένη

Εκτέλεση:

Σωτάρουμε στο βούτυρο ή το βιτάμ το κρεμμύδι και προσθέτουμε τα μανιτάρια και το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε συνεχώς,αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το αλεύρι και το γάλα και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Στη συνέχεια το μαϊντανό. Αφήνουμε για τουλάχιστον 15 min σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά. Όταν αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και το ρεγκάτο και αφήνουμε αρκετή ώρα να σφίξει το μείγμα.

Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι ή ακόμα καλύτερα βάζουμε στο ταψάκι αντικολλητικό χαρτί και πάνω τοποθετούμε το φύλλο σφολιάτας. Σε όλο της το μήκος κάνουμε με ένα μαχαίρι χαρακιές μήκους 8-9cm ώστε να δημιουργηθούν όμοιες λωρίδες.

Το ίδιο κάνουμε και από την κάτω μεριά,έτσι ώστε στη μέση του φύλλου να μείνει μια ζώνη ανέπαφη.

Κόβουμε και αφαιρούμε τις τέσσερις γωνίες

Τοποθετούμε στο κέντρο της ζύμης τη γέμισή μας αφήνοντας κενές τις λωρίδες και τα "καπάκια".Στη συνέχεια κλείνουμε προς τα μέσα τα "καπάκια"

Αρχίζουμε να κλείνουμε τα ζεύγη των λωρίδων προς τα μέσα βάζοντας με τα δάχτυλά μας λίγο νερό στα σημεία που ενώνονται ώστε να κολλήσουν καλύτερα

Όταν τελειώσουμε αλλείφουμε τη ζύμη με τον κρόκο του αυγού και πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα (εγώ στη φωτο έχω ρίξει λίγο reggato γιατί δεν είχα παρμεζάνα,αλλάκανονικά χρησιμοποιούμε παρμεζάνα)

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30-35min.

Θυμηθείτε την συνταγή της και για χοιρινό.... Λιώνει στο στόμα!