Χοιρινή τηγανιά με μπόλικο λεμόνι από την Βέφα Αλεξιάδου - Για μερακλήδες και κρασάκι

Το απόλυτο φαγητό για την Κυριακή το βράδυ

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Χοιρινή τηγανιά με μπόλικο λεμόνι από την Βέφα Αλεξιάδου - Για μερακλήδες και κρασάκι

Η πιο εύκολη χοιρινή τηγανιά με λεμόνι από την Βέφα Αλεξιάδου! Απευθύνεται σε μερακλήδες και τραβάει κρασάκι. Φτιάξτε την απόψε και θα μας θυμηθείτε.... Ο αγαπημένος χειμωνιάτικος μεζές στη πιο εύκολη ετοιμασία του!

Ακόμα κάθεστε; Στρωθείτε στην κουζίνα και μέσα σε 10 λεπτά θα έχετε το υπέρτατο φαγητό! Αν πάλι δεν το έχετε πολύ... ιδού η συνταγή για να αναλάβει κάποιος ειδικός! Βήμα - βήμα τι πρέπει να κάνετε.

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινό για τηγανιά (σπάλα ή λαιμός ή και τα δυο)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη
  • 1 λεμόνι
  • 3 κουταλιές μουστάρδα
  • 1/2 ποτήρι νερό

Διαδικασία

Μαρινάρουμε το χοιρινό με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη από όλες τις μεριές και το ανακατεύουμε με τα χέρια μας κάλα. Ζεσταίνουμε το τηγάνι στο δυνατό καλά μέχρι να κάψει. Αραδιάζουμε τα κομμάτια του χοιρινού μέσα στο τηγάνι χωρίς να ρίξουμε καθόλου λάδι και κλείνουμε το καπάκι και το αφήνουμε να πάρει βράση. Ανά διαστήματα ανοίγουμε το καπάκι και γυρνάμε τα κομμάτια του κρέατος έτσι ώστε να πάρουν χρώμα απ όλες τις μεριές και ξανακλείνουμε το καπάκι. Σε ένα μπολ-ποτήρι στίβουμε ενα λεμόνι, ρίχνουμε 3 κουταλιές του γλυκού μουστάρδα όποια θέλετε και μισό ποτήρι νερό. Στα τελευταία 5 λεπτά που θα νιώσουμε πως το κρέας μας είναι έτοιμο, ρίχνουμε το μείγμα αυτό στο φαγητό μας και το ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Κατεβάζουμε την φωτιά στο μισό και περιχύνουμε το κρέας μας έτσι ώστε να πάει παντού και το αφήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά μέχρι να χυλώσει η σάλτσα. Όσο για γλυκό; Βουρ να κάνετε μελωμένα κουρκουμπίνια από την Αργυρώ

Πώς να μαρινάρεις σωστά την χοιρινή τηγανιά πριν βάλεις λεμόνι - Το λέει και η Βέφα Αλεξιάδου

  • Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε στεγνές και υγρές μαρινάδες. Οι στεγνές περιλαμβάνουν μπαχαρικά (πιπέρι, κύμινο, πάπρικα, κάρυ, μασάλα) και μυρωδικά (δεντρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι). Στις υγρές μαρινάδες τοποθετούμε το κρέας σε κάποιο υγρό στοιχείο όπως π.χ είναι το κρασί μαζί με μπαχαρικά και μυρωδικά.
  • Χυμός λεμονιού, μουστάρδα, ελαιόλαδο και ρίγανη είναι μια μαρινάδα που ταιριάζει πολύ στο κοτόπουλο.
  • Χυμός λεμονιού και πορτοκαλιού, ελαιόλαδο, σκόρδο, δεντρολίβανο είναι επίσης μια αρωματική μαρινάτα.
  • Το μέλι μαζί με ελαιόλαδο, μουστάρδα ή ξύδι μπορεί να κάνει μια ωραία και γλυκιά μαρινάδα για πιο τρυφερά κομμάτια κρέατος.
  • Αν θέλετε πιο εξωτικές γεύσεις δοκιμάστε να μαρινάρετε το κρέας σε ποτά όπως μπράντυ, ρούμι ή μπέρμπον και συμπληρώστε υλικά όπως χυμό ή φέτες λάιμ, κομμάτια τζίντζερ και εστραγκόν.
  • Μπορείτε να μαρινάρετε το κρέας με λαχανικά, όπως κρεμμύδι, πιπεριές, μανιτάρια ανακατεύοντας που και που. Τα λαχανικά μπορείτε να τα ψήσετε ή να τα σοτάρετε για να συνοδεύσετε το κρέας.