Ζουμερό παστίτσιο με πένες, λουκάνικα και λίγο κανέλα για μυρωδιά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μια γρήγορη και αλλιώτικη συνταγή

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ζουμερό παστίτσιο με πένες, λουκάνικα και λίγο κανέλα για μυρωδιά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Εύκολα και γρήγορα, φτιάξτε αυτό το ζουμερό παστίτσιο με πένες και λουκάνικα και θα έχετε αμέσως στο τραπέζι σας, ένα πεντανόστιμο φαγητό. Από τα χεράκια της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Μην ξεχάσετε την κανέλα για μυρωδιά...

Την συνταγή την βρήκαμε στο argiro.gr και παρακάτω έχουμε τα υλικά αλλά και τα βήματα για την εκτέλεσή της!

Υλικά Συνταγής

  • 500 γραμ. πένες με ρίγα
  • 2 κ.σ. μαργαρίνη με βούτυρο
  • αλάτι

Για τη σάλτσα κιμά

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 χωριάτικα λουκάνικα καθαρισμένα από το περίβλημα
  • 1/4 φλ. κονιάκ
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 καρότο
  • 2 συσκευασίες ολόκληρες ντομάτες
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για την εύκολη κρέμα

  • 1 λίτρο γάλα
  • 4 κ.σ. γεμάτες κορν φλάουρ
  • 4 κ.σ. μαργαρίνη
  • λίγο αλάτι
  • μοσχοκάρυδο
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι
  • Για την κρούστα
  • 1 μπάλα μοτσαρέλα ή 1/2 φλ. μοτσαρέλα μπαστούνι τριμμένη
  • 1/2 φλ. ψίχουλα ψωμιού

Εκτέλεση

  • Για το γρήγορο παστίτσιο με πένες, βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό 2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφει η συσκευασία.
  • Τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τη μαργαρίνη να λιώσει ανακατεύοντας.

Για τη σάλτσα

  • Αλέθουμε τα λουκάνικα στο μπλέντερ. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τα ροδίζουμε για 3-4 λεπτά.
  • Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί. Αλέθουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο και τα σοτάρουμε με τα λουκάνικα. Προσθέτουμε τις ντομάτες σπασμένες.
  • Βράζουμε για 10′ και προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά.
  • Βράζουμε όλα τα υλικά για την κρέμα σε κατσαρόλα, ανακατεύοντας για λίγα λεπτά μέχρι να πυκνώσει. Αποσύρουμε. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και το κεφαλοτύρι στην κρέμα.

Στήνουμε το γρήγορο παστίτσιο με πένες

  • Ανακατεύουμε και βάζουμε σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος. Απλώνουμε όλη τη σάλτσα κιμά σε μια στρώση. Βάζουμε φέτες μοτσαρέλα και πασπαλίζουμε με τα ψίχουλα όλο το παστίτσιο.
  • Ψήνουμε για 15-20 λεπτά στους 200 βαθμούς σε καλά προθερμασμένο φούρνο, να ροδίσει η επιφάνεια και να λιώσει το τυρί.

Δείτε εδώ, βέβαια, και την παραδοσιακή συνταγή για παστίτσιο!

Μυστικά για τέλειο παστίτσιο

Εδώ σας έχω λίγα μυστικά για το τρεμουλιαστό μου παστίτσιο, που η κρέμα διαπερνάει τα μακαρόνια και μαζί με τη σάλτσα κιμά, γεμίζουν τις τρύπες του ζυμαρικού και απογειώνουν τη γεύση και την απόλαυση.

  • Πάντα βράζουμε τα ζυμαρικά 2-3 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στην συσκευασία τους.
  • Ποτέ δεν ξεπλένουμε τα βρασμένα μακαρόνια κάτω από τρεχούμενο νερό. Πρέπει όμως να τα στραγγίσουμε πολύ καλά, γιατί κρατάνε νερό μέσα στην τρύπα και θα μας το βγάλουν μετά μέσα στο ταψί.
  • Αφού στραγγίσουμε καλά τα μακαρόνια, ρίχνουμε μέσα μια κουταλιά βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά για να λιώσει με τη ζέστη των μακαρονιών.
  • Αυτό που κάνει τη διαφορά στο τρεμουλιαστό παστίτσιο είναι ότι μπεσαμέλ, κιμάς και μακαρόνια, μπλέκονται όλα μαγικά σε στρώσεις που κολάζουν και δημιουργούν απίστευτη υφή στο φαγητό. Γι αυτό, βάλτε τα μισά μακαρόνια στο ταψί, στρώνοντάς τα ομοιόμορφα και περιχύστε τα με μια γενναία κουτάλα κρέμα μπεσαμέλ απαλά ανακατεύοντας να πάει παντού. Ρίξτε μια κουτάλα μπεσαμέλ και μέσα στην σάλτσα κιμά. Έτσι η απλή σάλτσα κιμά, θα αποκτήσει βελούδινη υφή και μοναδική γεύση.
  • Μεγάλο μου μυστικό για αφράτο παστίτσιο είναι ακριβώς αυτή η ελαφριά, αέρινη και κρεμένια μπεσαμέλ. Αχ αυτή η κρεμένια μπεσαμέλ! Όπου κι αν μπει, απογειώνει την υφή του φαγητού. Μην αλλάξετε τίποτα από τη συνταγή!