Νηστίσιμος μουσακάς με κρέμα πατάτας και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Θα πάθετε πλάκα! Λιώνει στο στόμα

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Νηστίσιμος μουσακάς με κρέμα πατάτας και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Νηστίσιμος μουσακάς με κρέμα πατάτας και λίγο κανέλα για να κάνει την διαφορά στη γεύση. Μια φανταστική συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, ιδανική για την περίοδο της νηστείας, για vegan διατροφή

Την βρήκαμε στο argiro.gr, όπως πάντα και παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα υλικά και τα βήματα για την εκτέλεσή της.

Υλικά Συνταγής

  • 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
  • 1½ πακέτο μανιτάρια φρέσκα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • 4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • 1½ φλ. φρυγανιά τριμμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για την κρέμα

  • 5 φλ. ζωμό λαχανικών
  • 3/4 φλ. νιφάδες πατάτας για πουρέ
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 3/4 φλ. αλεύρι για όλες της χρήσεις
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για το vegan, νηστίσιμο μουσακά με κρέμα πατάτας, πλένουμε και κόβουμε πρώτα τις μελιτζάνες σε φέτες. Τις βάζουμε σε κρύο νερό με αλάτι για 10 λεπτά, για να μην ρουφήξουν πολύ λάδι στο τηγάνισμα. Μπορούμε αντί να τις τηγανίσουμε, να τις ψήσουμε στο φούρνο αφού τις λαδώσουμε ελαφρά. Στραγγίζουμε καλά και τις σκουπίζουμε να φύγουν τα υγρά.
  • Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ ξανθό χρώμα και από της δύο πλευρές και της βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  • Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν για 4 λεπτά. Στην συνέχεια, ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι πιπέρι και το ξύλο της κανέλας. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  • Αλείφουμε ένα τετράγωνο ταψί με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με 4 κ.σ φρυγανιά. Στρώνουμε τις μελιτζάνες και τα μανιτάρια.

Για τη νηστίσιμη κρέμα πατάτας

  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να κάψει αλλά όχι να βράσει. Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τις νιφάδες της πατάτας ανακατεύουμε σιγά-σιγά μέχρι να διαλυθούν καλά.
  • Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ξανθό. Αδειάζουμε σιγά σιγά το πουρέ και ανακατεύουμε. Αφήνουμε μέχρι να δέσει η κρέμα. Τέλος ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
  • Απλώνουμε την κρέμα στις μελιτζάνες. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γαλέτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια στον μουσακά με κρέμα πατάτας.

Κι αν θέλετε να συνοδεύσετε με κάτι γλυκό, δείτε εδώ την συνταγή της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για νηστίσιμη μηλόπιτα που κάνει θραύση!

Μουσακάς λαχανικών από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • 4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες (κομμένες σε φέτες)
  • 5-5 μεγάλα κολοκύθια (κομμένα σε φέτες κατά μήκος)
  • 4 πατάτες βρασμένες ή τηγανισμένες (κομμένες σε φέτες)
  • 2 μεγάλες ώριμες και σφιχτές ντομάτες (κομμένες σε φέτες)
  • 10 μεγάλα ασπρομανίταρα ή 6 πορτομπέλο
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λίγο σκορδόλαδο
  • 4 κ.σ. φρυγανιά για το ταψί
  • λίγο λάδι για το ταψί

Για τη μπεσαμέλ γιαουρτιού

  • 4 κ.σ βούτυρο
  • 4 κ.σ. αλέυρι
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα ζεστό
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1/2 φλ. τρίμματα μαλακής φέτας
  • 1/2 φλ. κεφαλοτύρι
  • 2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Για τα λαχανικά

  • Για τον μουσακά λαχανικών χωρίς κιμά, κόβουμε πρώτα τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε φέτες με πάχος 0,5 εκ. Τοποθετούμε σε σειρές τα λαχανικά στα ρηχά ταψιά του φούρνου. Με πινέλο τα αλείφουμε με ελαιόλαδο, τα πασπαλίζουμε με αλάτι και τα ψήνουμε στους 220 βαθμούς C για 15΄, σε προθερμασμένο φούρνο να μαλακώσουν.
  • Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι να κάψει καλά. Ρίχνουμε λίγο σκορδόλαδο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά να πιουν τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνουμε.

Για τη μπεσαμέλ γιαουρτιού

  • Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ψήνουμε ανακατεύοντας με σύρμα για 2΄. Αποσύρουμε από τη φωτιά και λίγο λίγο ανακατεύοντας ταυτόχρονα ρίχνουμε το γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε μοσχοκάρυδο.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τους κρόκους ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις. Τέλος, προσθέτουμε το μισό τριμμένο τυρί και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε καλά.
  • Στήνουμε το μουσακά λαχανικών
  • Σε βαθύ ταψί λαδωμένο, πασπαλίζουμε λίγη φρυγανιά. Κάνουμε στρώσεις λαχανικών, πατάτα, μελιτζάνα, κολοκύθι εναλλάξ με τριμμένο τυρί. Απλώνουμε τα μανιτάρια σε μια στρώση. Καλύπτουμε με φέτες ντομάτας. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και τέλος καλύπτουμε το μουσακά με όλη την κρέμα. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 35-40΄περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.