Αρνάκι στο φούρνο με πατάτες και λεμόνι από τον Ηλία Μαμαλάκη - Γίνεται "λουκούμι"

Μια απίστευτη πασχαλινή συνταγή

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Αρνάκι στο φούρνο με πατάτες και λεμόνι από τον Ηλία Μαμαλάκη - Γίνεται

Αυτές τις μέρες ο Ηλίας Μαμαλάκης ετοιμάζει το δικό του γιορτινό τραπέζι και μοιράζεται μαζί μας αγαπημένες συνταγές και προτάσεις για νόστιμες λύσεις μέσα στο σπίτι. Μια από αυτές είναι συνταγή... λουκούμι. Αρνάκι στο φούρνο με λεμόνι και πατάτες.

Ακόμα θυμόμαστε τα ταξίδια του σε όλη την Ελλάδα και τις παραδοσιακές γαστρονομικές του προτάσεις. Φυσικά, όταν βλέπεις τις συνταγές του, μπορείς να τον ακούσεις να τις διαβάζει κιόλας με τη χαρακτηριστική φωνή του.

Υλικά για το αρνί:

  • 2 κιλά αρνί
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 8 μικρά κομμάτια δεντρολίβανο
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1½ κιλό πατάτες
  • Αλάτι & πιπέρι

Υλικά για το τζατζίκι:

  • 800 γραμμάρια γιαούρτι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 αγγούρι
  • ½ κούπα του καφέ ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ξίδι

Εκτέλεση

  • Ανοίγουμε στο αρνί 8 τρύπες με το μαχαίρι και σε κάθε τρύπα ρίχνουμε αλατοπίπερο και δεντρολίβανο.
  • Το βάζουμε στο ταψί και απλώνουμε γύρω του τις πατατούλες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια. Τις περιχύνουμε με ελαιόλαδο και λεμόνι, τις αλατοπιπερώνουμε και τις σκεπάζουμε μαζί με το αρνί με μία λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα. Βγάζουμε τη λαδόκολλα και αφήνουμε το αρνί για περίπου 30 λεπτά ή 1 ώρα, ανάλογα με το πόσο καλά είναι ψημένο και θα το συνοδεύσουμε με ένα πολύ ωραίο τζατζίκι.
  • Για το τζατζίκι, βάζουμε το αγγούρι στο σουρωτήρι μαζί με τη φλούδα του, το αλατίζουμε καλά και το αφήνουμε για να βγάλει τα υγρά του.
  • Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το ξίδι και το σκόρδο, αφού το χτυπήσουμε στο γουδί με αλάτι, και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Μπορούμε να φτιάξουμε και μία μαρουλοσαλάτα με άνηθο, μάραθο, αλάτι και ελαιόλαδο. Αν θέλουμε, προσθέτουμε πάνω από τη σαλάτα ντοματίνια, κομμένα στη μέση, για το χρώμα.
  • Για επιδόρπιο κόβουμε κομμάτια 1 κιλό ανθότυρο και το περιχύνουμε με 100 γρ. μέλι και 50 γρ. καρυδόψυχα.

Δείτε εδώ, επίσης, και μια συγκλονιστική συνταγή για εύκολα, γρήγορα και αφράτα τσουρεκάκια. Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ YOU ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΜΟΝΟ ΜΕ 1,5 ΕΥΡΩ