Σουφλέ με κιμά και ψωμί της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου - Η κανέλα το απογειώνει

Θα σας ξετρελάνει

Αρθρογράφος: Ανθή Ιωαννίδου
Ανθή Ιωαννίδου
Σουφλέ με κιμά και ψωμί της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου - Η κανέλα το απογειώνει

Σουφλέ με κιμά και ψωμί της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Η κανέλα θα απογειώσει αυτή την εύκολη συνταγή που θα την φτιάξετε και πραγματικά θα ξετρελάνει τους πάντες στο σπίτι, καθώς είναι εύκολη και πάρα πολύ νόστιμη.

Την βρήκαμε στο argiro.gr. Αφράτο και φανταστικό σουφλέ, με σάλτσα κιμά και ψωμί. Οικονομική, εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή. Ζεστό είναι ακαταμάχητο!

Υλικά Συνταγής

  • 1 μεγάλη συσκευασία ψωμί του τοστ χωρίς κόρα
  • 3/4 φλ. τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα)
  • 1 ½ φλ. τυρί τριμμένο (γραβιερα ή κασέρι)
  • 2 ντοματες (ώριμες
  • κομμένες σε φέτες)
  • 2 καρότα ψιλοτριμμένα
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 2 φλ. γεμάτα φρέσκο γάλα
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ.)
  • 1-2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την σάλτσα κιμά

  • 800 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο (μία φορά περασμένο στη μηχανή του κιμά)
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 400 γραμ. ντοματάκια κονκασέ (ή φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα)
  • 1/3 φλιτζάνι κονιάκ
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Έχει ωστόσο και ένα θεϊκό γλυκό ψυγείου με μαρέγκες, κρέμα και φράουλες. Είναι ιδανικό για αυτή την εποχή.

Εκτέλεση

  • Για το σουφλέ με κιμά και ψωμί του τοστ, ξεκινάμε πρώτα να φτιάξουμε τη σάλτσα κιμά. Ζεσταίνουμε πλασοτέ κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον με κουτάλα. Δεν ανακατεύουμε συνέχεια. Αφήνουμε να ψήνεται καλά για να μη χάνει τα υγρά του με το συνεχές ανακάτεμα. Αυτό διαρκεί περίπου 8 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε επιπλέον για δύο με τρία λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα. Ρίχνουμε το καρότο και σοτάρουμε για ένα με δυο λεπτά. Σβήνουμε με το κονιάκ, και αφήνουμε για ένα με δυο λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, το δαφνόφυλλο και το ξύλο κανέλας. Αφήνουμε την κανέλα ν’ αρωματίσει τον κιμά για 5 λεπτά και την αφαιρούμε. Σκεπάζουμε τη σάλτσα κιμά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά (χωρίς προσθήκη υγρών) μέχρι να πιει τα υγρά του ο κιμάς και να συμπυκνωθούν οι γεύσεις.
  • Σε λαδωμένο μεγάλο πυρέξ, κάνουμε μια στρώση ψωμί του τοστ να καλυφθεί όλη η βάση του ταψιού. Πασπαλίζουμε με το μισό τριμμένο καρότο. Περιχύνουμε με την μισή σάλτσα κιμά, και πασπαλίζουμε με το μισό κεφαλοτύρι.
  • Καλύπτουμε πάλι με φέτες ψωμί του τοστ. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο καρότο. Περιχύνουμε ομοιόμορφα με την υπόλοιπη σάλτσα κιμά και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι. Σκεπάζουμε τα υλικά με φέτες ψωμί του τοστ. Καλύπτουμε με μια στρώση φέτες ντομάτας. Πασπαλίζουμε με την γραβιέρα .
  • Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι και το γάλα, με ένα σύρμα. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο μοσχοκάρυδο και περιχύνουμε το μείγμα στο ταψί, να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
  • Καλύπτουμε με βουτυρωμένο αντικολλητικό χάρτι το οποίο θέλουμε να ακουμπάει στην επιφάνεια των υλικών. Αφήνουμε το σουφλέ κιμά, να σταθεί για 30′ στον πάγκο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στην μεσαία σχάρα, στους 180ºC για 35′ περίπου μέχρι να φουσκώσει το σουφλέ κιμά και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια. Αφήνουμε το σουφλέ κιμά να σταθεί για λίγα λεπτά κι έπειτα σερβίρουμε με σαλάτα εποχής.

Αν δε θέλετε σουφλέ με κιμά δοκιμάστε τα κεφτεδάκια με ντομάτα της Αργυρώς

Μια συνταγή σκέτη κόλαση μοιράστηκε μαζί μας η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Φτιάξε κι εσύ τα ζουμερά κεφτεδάκια με ντομάτα μόνο σε 10 λεπτά και πρόσθεσε κανέλα για να το πας σε άλλο επίπεδο!

Την συνταγή την βρήκαμε στο argiro.gr και παρακάτω μπορείς να βρεις όλα όσα πρέπει να κάνεις για να την απολαύσεις κι εσύ... σπίτι σου!

Υλικά Συνταγής

  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 700 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 αυγά
  • 1 καρότο
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ ρίγανη
  • 3 κ.σ. γιαούρτι
  • 4 κ.σ. τριμμένη ντομάτα
  • 1 φλ. φρυγανιά
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λίγο ξύδι για το πλάσιμο
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • πατάτες για το σερβίρισμα

Για την κρύα σάλτσα ντομάτας

  • 500 γραμ. τριμμένες ντομάτες
  • 4 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ ξύδι μπαλσάμικο
  • λίγη ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • στραγγιστό γιαούρτι για το σεβίρισμα

Εκτέλεση

Για τα κεφτεδάκια

  • Ξεκινάμε τα κεφτεδάκια με ντομάτα και γιαούρτι, βάζοντας στο μπλέντερ το καρότο, το κρεμμύδι και το σέλερι. Τα αλέθουμε.
  • Βάζουμε τον κιμά σε μπολ και τον περιχύνουμε με τα πολτοποιημένα λαχανικά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί σκεπασμένο στο ψυγείο.
  • Βρέχουμε τα χέρια με ξύδι, πλάθουμε τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο να ροδίσουν.
  • Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.
  • Τα σερβίρουμε με κρύα σάλτσα ντομάτας, γιαούρτι και τηγανητές πατάτες.