Παραδοσιακή κολοκυθόπιτα με ελαιόλαδο, αυγά και τραγανό φύλλο

Συνταγή που ακολουθούν πιστά σε πολλά χωριά της Ελλάδας

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Παραδοσιακή κολοκυθόπιτα με ελαιόλαδο, αυγά και τραγανό φύλλο

Θεϊκή, πανεύκολη και γρήγορη συνταγή για απίστευτη κολοκυθόπιτα με παραδοσιακό τραγανό φύλλο, αυγά και λίγο ελαιόλαδο. Το απόλυτο κολατσιό για την δουλειά και το σχολείο.

Αν θέλετε να τρελάνετε μικρούς και μεγάλους απλά ακολουθήστε τα βήματα και φτιάξτε την!

Υλικά

  • 1 κιλό κολοκύθα κιτρινη τριμμένη
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. Φέτα σπασμένη με το χέρι
  • 2 αυγά μεσαία
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 χούφτα τυρί γκούντα τριμμένο
  • 2,5 κ.σ τραχανά ή ρύζι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για την επικάλυψη

  • 1 αυγό
  • Σουσάμι
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ βάζουμε την τριμμένη και στραγγισμένη κολοκύθα προσθέτουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό, την φέτα, το τριμμένο τυρί, το πράσο, τα αυγά, το αλάτι, το πιπεράκι και τον τραχανά ή το ρύζι
  • Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί.
  • Αφού έχουμε φτιάξει το ζυμαράκι μας το ανοίγουμε και σε λαδωμένο ταψάκι απλώνουμε το ένα φύλλο μας κάτω, βάζουμε το μείγμα μας και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
  • Μετά ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο μας και το βάζουμε από πάνω και κλείνουμε φτιάχνοντας τις γωνιές μας. Χαράζουμε την πιτούλα μας.
  • Σε ένα άλλο μικρό μπολάκι έχουμε βάλει το λαδάκι, το αυγό και τα χτυπάμε. Αλεiφουμε από πάνω μη πίτα μας και πασπαλίζουμε με σουσαμάκι.
  • Ψήνουμε στους 200 για περίπου 1 ώρα (ανάλογα τον φούρνο) πρέπει να ροδίσει!

Καλή μας όρεξη !

Και εννοείται πως μπορείτε να την απολαύσετε και σε γλυκιά συνταγή αυτή την πίτα! Δείτε εδώ ακριβώς τα βήματα

Λιώνει στο στόμα αυτή η αλμυρή κολοκυθόπιτα με κανταΐφι - Με αυγά και ελαιόλαδο

Ψάχνεις να βρεις μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για το καλοκαίρι; Αυτή η αλμυρή κολοκυθόπιτα με κανταΐφι θα σε τρελάνει! Έχει μέσα αυγά, ελαιόλαδο και λίγα ακόμη υλικά!

Είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και παρακάτω μπορείς να βρεις πως ακριβώς να την κάνεις κι εσύ στο σπίτι σου!

Υλικά Συνταγής

  • 6 φύλλα χωριάτικα
  • 1.200 γραμ. τρυφερά κολοκυθάκια τριμμένα
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 500 γραμ. φέτα σε τρίμματα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 3 αυγά
  • 1 φλ. γλυκό τραχανά ή πλιγούρι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο για τα φύλλα

Εκτέλεση για την αλμυρή κολοκυθόπιτα με κανταΐφι

Συνταγές για κολοκυθόπιτα

  • Για την αλμυρή κολοκυθόπιτα με χωριάτικο φύλλο, τρίβουμε πρώτα τα κολοκυθάκια. Τα αφήνουμε σε σουρωτήρι και τα πασπαλίζουμε με αλάτι να ιδρώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 5΄ να γίνουν διάφανα. Στύβουμε καλά τα κολοκύθια και τα προσθέτουμε στο τηγάνι, ρίχνουμε και το καρότο, σοτάρουμε για 2΄-3΄ να λαδωθούν.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα μυρωδικά, ρίχνουμε τη φέτα και τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις. Προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε.
  • Σε λαδωμένο ρηχό ταψί για πίτες no 34 ή 36 στρώνουμε σουρωτά τα 4 χωριάτικα φύλλα περιχύνοντας ένα-ένα φύλλο με λίγο ελαιόλαδο. Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με κουτάλι φροντίζοντας να αφήσουμε κενό δύο δάχτυλα απ’ το χείλος του ταψιού. Στρώνουμε σουρωτό το 5ο φύλλο και το 6ο φύλλο ραντίζοντάς τα με λίγο ελαιόλαδο.
  • Χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε τα δάχτυλα με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά η κολοκυθόπιτα.