Ντοματόπιτα της γιαγιάς - Έχει διάφορες στρώσεις και λιώνει στο στόμα

Χαμός στο διαδίκτυο με αυτή την συνταγή

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ντοματόπιτα της γιαγιάς - Έχει διάφορες στρώσεις και λιώνει στο στόμα

Αυτή η συνταγή για την πιο τέλεια ντοματόπιτα της γιαγιάς έχει ξετρελάνει το διαδίκτυο! Έχει διάφορες στρώσεις και λιώνει στο στόμα στην πρώτη μπουκιά.

Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα και θα την κάνεις κι εσύ πολύ εύκολα στο σπίτι σου!

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι κρασί λευκό
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη

Για τη γέμιση

  • 800 γρ. τυριά τριμμένα (Έμενταλ, Κεφαλογραβιέρα, Κασέρι, Γκούντα)
  • βασιλικό, δυόσμο, ρίγανη, πιπέρι
  • 2-3 κιλά ντομάτες κομμένες σε ροδέλες

Για το ρόδισμα

  • 1 ποτήρι γάλα
  • 4 αβγά

Εκτέλεση

  • Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ζυμώνουμε για να ετοιμάσουμε το ζυμάρι της πίτας.
  • Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 1 ώρα.
  • Βγάζουμε το ζυμάρι απ’ το ψυγείο και το χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.
  • Με το ένα μέρος ζύμης ανοίγουμε το πρώτο φύλλο.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε το φύλλο.
  • Πασπαλίζουμε από πάνω τα τυριά και μετά τις ντομάτες, εναλλάξ σε δύο στρώσεις.
  • Με το άλλο μέρος ζύμης ανοίγουμε το δεύτερο φύλο και το κόβουμε σε λωρίδες.
  • Τοποθετούμε τις λωρίδες ζύμης πάνω στην πίτα, όπως κάνουμε σε μια πάστα Φλώρα για να τη διακοσμήσουμε.
  • Χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και περιχύνουμε την πίτα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40′ έως ότου ροδίσει.

Αν θες να την συνδυάσεις με ένα γλυκό μετά, δοκίμασε αυτό εδώ το τέλειο που είναι έτοιμο σε λίγα λεπτά!

Ζουμερή ντοματόπιτα με χωριάτικο φύλλο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Ότι πρέπει για μετά την παραλία

Ντοματόπιτα  της γιαγιάς εύκολες συνταγές

Ψάχνεις μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για να έχεις να τρως μετά την παραλία; Σου βρήκαμε την κατάλληλη από τα χεράκια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου! Φτιάξτε αυτή τη ντοματόπιτα και θα μας θυμηθείς...

Παρακάτω θα βρεις αναλυτικά τα υλικά και τα βήματα για να την κάνεις μόνη σου!

Υλικά Συνταγής

  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο με καλαμποκάλευρο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • λίγο σουσάμι για την επιφάνεια

Για τη γέμιση

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κιλά ντομάτες ώριμες και σφιχτές (χωρίς φλούδα και υγρά)
  • 3 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα ή σε λεπτές φέτες)
  • 2 γεμάτες κουταλιές αλεύρι (καλαμποκάλευρο ή πίτουρο βρώμης)
  • 3 αυγά
  • 2½ φλ. γάλα φρέσκο
  • 1 κ.σ κοφτή ρίγανη αποξηραμένη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμενο πιπέρι
  • 400 γραμ. σκληρή φέτα σε τρίμματα (ή τουλομοτύρι)
  • 1/2 φλ ελιές της αρεσκείας σας (ψιλοκομμένες)

Εκτέλεση

  • Για την ντοματόπιτα με χωριάτικο φύλλο και φέτα, πρέπει πρώτα να ξεφλουδίσουμε τις ντομάτες και στη συνέχεια να φτιάξουμε την κρέμα ντομάτας με την απίστευτη καλοκαιρινή γεύση.
  • Χαράζουμε σταυρωτά τη μύτη της κάθε ντομάτας και τη ζεματίζουμε, δηλαδή τη ρίχνουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για 30″. Αμέσως μεταφέρουμε τις ντομάτες σε μπολ με κρύο νερό, προκειμένου να κοπεί ο βρασμός.
  • Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε.
  • Ζεσταίνουμε το λάδι σε πλασωτέ κατσαρόλα. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα για 4-5΄, χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα (χωρίς τα ζουμιά).
  • Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 7΄ να στεγνώσει τελείως η ντομάτα. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και τη ρίγανη, ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Σε ένα μπολ, χτυπάμε με σύρμα τα αυγά το γάλα και αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε τη γέμιση ανακατεύοντας. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να δέσει η κρέμα ντομάτας και να πήξει.
  • Αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει η γέμιση της ντοματόπιτας.
  • Σε ένα λαδωμένο μακρόστενο ταψί 40×28 εκ., στρώνουμε 3 φύλλα τσαλακωτά, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Φροντίζουμε τα χωριάτικα φύλλα να εξέχουν αρκετά από το χείλος του ταψιού.
  • Αδειάζουμε την μισή γέμιση της ντοματόπιτας, πασπαλίζουμε με το μισό τρίμμα φέτας και τις μισές ελιές. Καλύπτουμε τη γέμιση με ένα φύλλο τσαλακωμένο. Επαναλαμβάνουμε, με γέμιση κρέμα ντομάτας, τρίμμα φέτας και ελιές.
  • Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν πάνω στη γέμιση. Καλύπτουμε την πίτα με τα τελευταία 2 φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα και στρώνοντάς τα ελαφρώς τσαλακωμένα.
  • Χαράζουμε ελαφρά την πίτα στην επιφάνεια μόνο. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό, πεταχτά με τα δάχτυλα την επιφάνειά της. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  • Ψήνουμε την ντοματόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις πάνω και κάτω, τοποθετώντας το ταψί στην κάτω σχάρα. Ψήνουμε για 40΄.
  • Γυρνάμε το φούρνο στην κάτω αντίσταση μόνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20΄ περίπου λεπτά επιπλέον, μέχρι να γίνει τραγανή η πίτα και να ξεκολλάει ολόκληρη από το ταψί.