Ανεπανάληπτη "μπατζίνα" από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Τραγανή πίτα με φέτα και κομμάτια κολοκυθιού

Ότι πρέπει για το καλοκαίρι

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ανεπανάληπτη

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας αποτελείωσε με αυτή την ανεπανάληπτη συνταγή της. Η πίτα "μπατζίνα" είναι το ιδανικό γεύμα για το καλοκαίρι. Ελαφρύ, με τραγανή ζύμη και κομμάτια φέτας ανακατεμένα με κολοκύθι. Άλλο να στο λέμε κι άλλο να το γεύεσαι.

Παρακάτω θα βρεις τα υλικά, τα βήματα αλλά και τα μυστικά για να την πετύχεις κι εσύ μόνη σου στο σπίτι.

Υλικά Συνταγής

  • 1 κιλό κολοκύθα (ή κολοκύθια χοντρά)
  • 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 τρυφερά πράσα ψιλοκομμένα
  • 4-5 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
  • 700 γραµ. αλεύρι
  • 2 αυγά
  • 1 φλ. γάλα
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 500 γραµ. τρίμματα σκληρής φέτας
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ βούτυρο (για την επιφάνεια της πίτας)
  • 4 κ.σ αλεύρι (για το ταψί)

Εκτέλεση

  • Για την τραγανή μπατζίνα με κολοκύθι ή κολοκυθομπατζίνα όπως τη λένε στην Θεσσαλία, θα χρησιμοποιήσουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου (ή στρογγυλό ρηχό ταψί για πίτα, 42 εκατοστά), λαδωμένο.
  • Κόβουμε κατά μήκος, στα δύο την κολοκύθα και αφαιρούμε ίνες και σπόρους με ένα κουτάλι. Κόβουμε σε φέτες την κολοκύθα και καθαρίζουμε τη φλούδα. Τρίβουμε την κολοκύθα σε χοντρό τρίφτη. Τη βάζουμε σε σουρωτήρι. Αλατίζουμε κι ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σταθεί και να ιδρώσει για 15′. Στύβουμε με τα χέρια να αφήσουμε έξω τα υγρά της. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και στην περίπτωση που θα χρησιμοποιήσουμε κολοκύθι.
  • Βάζουμε την ψίχα κολοκύθας σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι, τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τα τρίμματα φέτας και αλατοπιπερώνουμε.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά, το γάλα και το λάδι με το σύρμα. Ρίχνουμε μέσα στα υγρά το αλεύρι. Ανακατεύουμε να δημιουργηθεί χυλός μέτριος σε πυκνότητα. Ρίχνουμε τον αλευροχυλό στην κολοκύθα κι ανακατεύουμε καλά με κουτάλι. Μόλις ανακατευτεί ο χυλός με τα υλικά, θα αραιώσει λίγο η πυκνότητά του.
  • Πασπαλίζουμε με αλεύρι το λαδωμένο ταψί. Να κάνει μια στρώση. Αδειάζουμε τη μπατζίνα. Ισιώνουμε την επιφάνεια ώστε να είναι παντού ισόπαχη. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τη επιφάνεια της μπατζίνας. Μπήγουμε εδώ κι εκεί κομματάκια βούτυρο σε όλη την επιφάνεια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, με το ταψί στην κάτω σχάρα, στους 180-200 βαθμούς C, για περίπου 50′. Η πίτα είναι έτοιμη όταν ροδοκοκκινήσει, πάνω και κάτω.

Κι αν γενικά έχεις αδυναμία στις πίτες ακόμα μια συνταγή που αξίζει να δοκιμάσεις από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου είναι αυτής εδώ της μηλόπιτας

Μυστικά για τη μπατζίνα με κολοκύθι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

  • Μεγάλο και ρηχό ταψί είναι το ιδανικό για την μπατζίνα, για να γίνει η πίτα λεπτή και τραγανή.
  • Το πάχος της πίτας δεν πρέπει να ξεπερνάει το 1 εκατοστό.
  • Στύψτε καλά την κολοκύθα ή το κολοκύθι. Εναλλακτικά, βάζουμε σε καθαρή πετσέτα λίγη λίγη την τριμμένη κολοκύθα. Πιάνουμε τις 4 άκρες τις ενώνουμε σαν να κάνουμε πουγκί και στρίβουμε την πετσέτα ώστε να πιέσουμε και να φύγουν τα υγρά.
  • Προσέξτε το αλάτι γιατί ίσως η φέτα να είναι αλμυρή και να θυμάστε ότι έχετε ήδη αλατίσει την κολοκύθα πριν το στύψιμο.
  • Ψήσιμο προτείνω στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για περίπου 50′. Ο φούρνος με τις αντιστάσεις, ψήνει όπως ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος. Παίρνει λίγη ώρα παραπάνω, αλλά το αποτέλεσμα είναι τέλειο. Αν βάλετε αέρα, χαμήλωσε τη θερμοκρασία και ψήστε στη μεσαία σχάρα.
  • Για πολύ τραγανό αποτέλεσμα, γυρίστε το φούρνο στην κάτω αντίσταση μόνο για 10′ επιπλέον ώστε να στεγνώσει και να τραγανίσει η βάση της πίτας.
  • Η μπατζίνα είναι έτοιμη αν ροδίσει ολόγυρα και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
  • Αφήστε την μπατζίνα να σταθεί και να τραβήξει την υγρασία της, όπως και όλες τις καυτές πίτες.
  • Απολαύστε τη ζεστή κι ακαταμάχητη ή σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Πράσο και φρέσκο κρεμμύδι είναι προαιρετικά, αλλά εγώ βάζω, γιατί κάνουν τέλεια τη μπατζίνα.
  • Στην Θεσσαλία την έχω φάει με δικό τους βούτυρο, τυρί και γάλα. Μάλιστα βάζουν μπόλικο βούτυρο στο ταψί και από πάνω και έχω παραμιλήσει από τη νοστιμιά της.

Αλμυρή πίτα με κίτρινη κολοκύθα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Φανταστικοί συνδυασμοί γεύσεων

πίτες με κολοκύθι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

Για το φύλλο

  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • όσο πάρει (περίπου 1 φλ. και λίγο ακόμα) νερό χλιαρό

Για τη γέμιση

  • 2 κιλά καθαρισμένη κίτρινη κολοκύθα
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. ρύζι γλασέ ή Καρολίνα
  • 4 αυγά
  • 300 γραμ. φέτα σε τρίμματα
  • 1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για την αλμυρή κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα και φέτα, φτιάχνουμε πρώτα το σπιτικό φύλλο. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μπολ. Κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε αλάτι, ελαιόλαδο και ξίδι. Λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό μέχρι να έχουμε μία ζύμη εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια. Χωρίζουμε τη ζύμη στα τέσσερα. Κάνουμε μπαλάκια τη ζύμη.
  • Τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30΄. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: καθαρίζουμε την κίτρινη κολοκύθα από φλούδα, σπόρους και ίνες. Είτε την ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι σε λεπτές φέτες είτε την τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μαραίνουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.
  • Προσθέτουμε την κίτρινη κολοκύθα και τη σοτάρουμε έως ότου πιει όλα τα υγρά της, περίπου 15΄. Τότε προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι. Αφήνουμε στη φωτιά 5΄-6΄. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Προσθέτουμε τα τρίμματα φέτας και τα χτυπημένα αυγά, τον άνηθο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ανοίγουμε τέσσερα πολύ λεπτά φύλλα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χωριάτικα φύλλα εμπορίου).
  • Λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα 32 ή 34 εκ. Απλώνουμε το πρώτο φύλλο. Με πινέλο το λαδώνουμε και απλώνουμε το δεύτερο φύλλο. Αδειάζουμε τη γέμιση. Γυρνάμε πάνω στην πίτα τα φύλλα που προεξέχουν από τις άκρες του ταψιού. Τοποθετούμε σουρωμένο (τσαλακωμένο) το τρίτο φύλλο. Αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τέλος, απλώνουμε το τελευταίο φύλλο τσαλακωμένο.
  • Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ραντίζουμε με ελάχιστο νερό με τα δάχτυλα. Ψήνουμε την κολοκυθόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, κάτω κάτω, για περίπου 1 ώρα, έως ότου ροδίσει καλά. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και κόβουμε την κολοκυθόπιτα σε κομμάτια.