Αφράτοι κολοκυθοκεφτέδες σαν της γιαγιάς! Το μυστικό της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου είναι στο ελαιόλαδο

Υπέροχος καλοκαιρινός μεζές

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Αφράτοι κολοκυθοκεφτέδες σαν της γιαγιάς! Το μυστικό της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου είναι στο ελαιόλαδο

Αυτός ο υπέροχος καλοκαιρινός μεζές της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου είναι σαν αυτόν που έφτιαχνε η γιαγιά στο χωριό και καθόντουσαν όλοι γύρω από το τραπέζι! Φτιάξε κι εσύ τους κολοκυθοκεφτέδες αυτούς καθώς η συνταγή είναι μοναδική αφού η γνωστή μαγείρισσα έχει ένα μυστικό που κρύβεται στο ελαιόλαδο.

Είναι απλά φανταστικοί και η συνταγή πολύ εύκολη!

Υλικά Συνταγής

  • 4 κολοκύθια μεγάλα
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3-4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 200 γραμ. φέτα σε τρίμματα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4 κ.σ γεμάτες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  • Για να γίνουν τέλειοι αυτοί οι εύκολοι, αφράτοι και παραδοσιακοί κολοκυθοκεφτέδες με φέτα, αφού πλύνουμε τα κολοκύθια, τα τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε σε σουρωτήρι.
  • Πασπαλίζουμε με αλάτι και αφήνουμε να ιδρώσουν για 10΄.
  • Τα στύβουμε καλά είτε με τα χέρια, είτε βάζοντάς τα σε πετσέτα και τη στρίβουμε να φύγουν τα υγρά.
  • Τα βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό, τα χτυπημένα αυγά και τη φέτα, μπόλικο πιπέρι και αλάτι, μόνο αφού δοκιμάσουμε πρώτα, γιατί ήδη τα αλατίσαμε στην αρχή και έχουμε προσθέσει και τη φέτα.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι και λίγο λίγο προσθέτουμε το αλεύρι, μέχρι να έχουμε έναν αραιό χυλό που γυρίζοντας πέφτει απ’ το κουτάλι.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφού κάψει, ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το μίγμα.
  • Τηγανίζουμε τους κολοκυθοκεφτέδες περίπου 2΄ από κάθε πλευρά.
  • Κάθε φορά ρίχνουμε λίγους-λίγους τους κολοκυθοκεφτέδες στο ελαιόλαδο για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και ρουφάνε λάδι αντί να κάνουν κρούστα.
  • Αφήνουμε τους κολοκυθοκεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν και τους σερβίρουμε ζεστούς ή κρύους με ντιπ γιαουρτιού.

Κι αν θες μετά από αυτό το πιάτο να τους προσφέρεις ένα ωραίο γλυκό, φτιάξε αυτή την απλή μα υπέροχη μηλόπιτα!

Κολοκυθόπιτα με φέτα σκέτο... "λουκούμι" - Ελάχιστο ελαιόλαδο ελάχιστες θερμίδες

συνταγή για κολοκυθόπιτα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μια συνταγή σκέτο λουκούμι από τα χεράκια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου! Θα ξετρελαθείτε με αυτή την φανταστική κολοκυθόπιτα με φέτα που έχει μάλιστα ελάχιστες θερμίδες.

Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικά τα βήματα και τα υλικά!

Υλικά Συνταγής

  • 6 χωριάτικα φύλλα (σπιτικά ή εμπορίου)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό κολοκύθια (τριμμένα σε χοντρό τρίφτη)
  • 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
  • 1 πράσο (κομμένο σε λεπτές φέτες)
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 4 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
  • 3 κ.σ γεμάτες νιφάδες βρώμης (ή τραχανά ή σιμιγδάλι)
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 400 γραµ. φέτα Χωριό ορεινές περιοχές
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για την αλμυρή κολοκυθόπιτα με φέτα και χωριάτικο φύλλο, ζεσταίνουμε 3-4 κ.σ από το συνολικό ελαιόλαδο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά αφήνουμε το κρεμμύδι και το πράσο να μαραθούν για 3-4΄. Ανακατεύουμε τη γέμιση τακτικά. Προσθέτουμε το κολοκύθι και αφήνουμε 5′ να πιει τα υγρά του σε δυνατή φωτιά και να στεγνώσει.
  • Αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε το καρότο, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα βότανα. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει η γέμιση της κολοκυθόπιτας. Προσθέτουμε τη βρώμη (τραχανά ή σιμιγδάλι) και τη φέτα σε τρίμματα. Τέλος προσθέτουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.
  • Θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλο ρηχό ταψί για πίτα 40 εκατοστά. Λαδώνουμε με λίγο ελαιόλαδο το ταψί. Στρώνουμε τα 3 χωριάτικα φύλλα ελαφρώς τσαλακωμένα, ακτινωτά. Αδειάζουμε τη γέμιση, καλύπτουμε με τα αλλά 3 φύλλα, τοποθετώντας τα ελαφρώς τσαλακωμένα. Ραντίζουμε κάθε φύλλο ανάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.
  • Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό. Χαράζουμε επιφανειακά την κολοκυθόπιτα
  • Ψήνουμε την κολοκυθόπιτα στις αντιστάσεις πάνω κάτω, στην κάτω σχάρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο και να ξεκολλάει η πίτα από το ταψί.
  • Εναλλακτικά, ψήνουμε σε αέρα, στη μεσαία σχάρα στους 170 βαθμούς C, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο