Ζουμερά καφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα και μακαρόνια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Είναι φανταστικά

Λιώνουν στο στόμα

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Ζουμερά καφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα και μακαρόνια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Είναι φανταστικά

Μίνι ζουμερά κεφτεδάκια με σπαγγετίνι και κόκκινη σάλτσα ντομάτας. Μια φανταστική μακαρονάδα που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Φτιάξτε μπόλικη γιατί ποτέ δεν είναι αρκετή!

Αυτή είναι η συνταγή για τα μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα και κεφτεδάκια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • 500 γραμ. σπαγγετίνι
  • 500 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 φέτες σταρένιο μπαγιάτικο ψωμί χωρίς την κόρα
  • 1 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
  • ½ φλ. φρέσκο γάλα
  • 1 αυγό
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την πλούσια σάλτσα ντομάτας

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 600 γραμ. ψιλοκομμένες ντομάτες (κονκασέ ή φρέσκες)
  • 1 κ.σ. βασιλικός φρέσκος ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ. δυόσμος φρέσκος ψιλοκομμένος
  • 1 κ.γλ θυμάρι αποξηραμένο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Φτιάχνουμε πρώτα τη σάλτσα για τα κοκκινιστά κεφτεδάκια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2΄. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 2΄. Βάζουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, συμπληρώνουμε 1 φλ. τσαγιού νερό, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 10΄.
  • Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα και μουλιάζουμε το ψωμί για 10΄. Το στύβουμε και το ψιχουλιάζουμε σε λεκανίτσα. Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά, κιμά, κρεμμύδι, αυγό, τυρί, μαϊντανό, δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά.
  • Πλάθουμε όσο πιο μικρά κεφτεδάκια γίνεται και χωρίς να τα τηγανίσουμε τα ρίχνουμε στη σάλτσα που ήδη έχει βράσει για 10΄. Προσθέτουμε και όλα τα μυρωδικά, βασιλικό, δυόσμο, θυμάρι, και δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται επιπλέον αλατοπίπερο. Σκεπάζουμε την αρωματική σάλτσα με τα κεφτεδάκια και σιγοβράζουμε για 15.
  • Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα σπαγγέτι σε αλατισμένο νερό και 2΄ πριν το τέλος του βρασμού τους με τσιμπίδα όπως στάζουν τα ρίχνουμε στη σάλτσα με τα κεφτεδάκια. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε δυνατή φωτιά για 2΄ με ξεσκέπαστη κατσαρόλα. Τα σερβίρουμε αμέσως σε βαθιά πιάτα και τρίβουμε τυρί.

Δείτε ωστόσο και την συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για μακαρόνια με κιμά, κανέλα και κονιάκ πάνε το πιάτο σε άλλο επίπεδο.

Μακαρόνια πένες με κολοκυθάκια και σάλτσα ντομάτας με μελιτζάνα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας έφτιαξε την πιο καλοκαιρινή και απολαυστική μακαρονάδα με πένες. Έχει κολοκυθάκια και σάλτσα ντομάτας με μελιτζάνα.

Μπορούμε να μετατρέψουμε αυτό το φαγητό σε καλοκαιρινή μακαρονοσαλάτα, ξεπλένοντας τα ζυμαρικά με κρύο νερό και αφού κρυώσουν τελείως, τα ενώνουμε με τη σάλτσα ζυμαρικών. Παγώνουμε καλά και σερβίρουμε με τυρί.

Αυτά είναι τα βήματα για τα μακαρόνια πένες με κολοκυθάκια και σάλτσα ντομάτας με μελιτζάνα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • 500 γραμμ. πένες με ρίγα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μικρά καρέ
  • 2 κολοκυθάκια κομμένα σε μικρά καρέ
  • 2 μελιτζάνες κομμένες σε μικρά καρέ
  • 5 ώριμες ντομάτες κομμένες σε μικρά καρέ
  • 1 φλ. τριμμένες ντομάτες
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. ξινομυζήθρα Πάρου ή τρίμματα φέτας
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Μπορούμε να τηγανίσουμε τα λαχανικά σε ελαιόλαδο, αλλά επειδή απορροφούν πολύ λάδι είναι προτιμότερο να τα ψήσουμε στο φούρνο. Αραδιάζουμε τις κομμένες μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε λαμαρίνα, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στους 200οC για 10΄-15΄, να μαραθούν.
  • Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε το κρεμμύδι να γίνει διάφανο για περίπου 10΄. Προσθέτουμε το σκόρδο ολόκληρο και το αφήνουμε για 2΄-3΄, να αρωματίσει το λάδι. Στη συνέχεια το αφαιρούμε. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και την τριμμένη ντομάτα. Βράζουμε τη σάλτσα ντομάτας σε δυνατή φωτιά για 6΄-7΄. Προσθέτουμε τα ψημένα λαχανικά, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 8΄-10΄ τη σάλτσα, να ενωθούν οι γεύσεις. Προς το τέλος του βρασμού, πασπαλίζουμε με τα φρέσκα μυρωδικά.
  • Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε και όπως στάζουν τα ρίχνουμε στη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 1΄ να πάρουν μία βράση. Σερβίρουμε αμέσως τις πένες πασπαλίζοντας τρίμματα φέτας ή ξινομυζήθρα Πάρου.