Κοτόπουλο με σάλτσα μουστάρδας από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Το μυστικό βρίσκεται στο πορτοκάλι

Θα γλείφετε τα δάχτυλα σας

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Κοτόπουλο με σάλτσα μουστάρδας από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Το μυστικό βρίσκεται στο πορτοκάλι

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας έφτιαξε μια φανταστική συνταγή για κοτόπουλο με σάλτσα μουστάρδας, με την οποία η οικογένεια σας θα γλύφει τα δάχτυλα της. Το μυστικό βρίσκεται στο πορτοκάλι που θα προσθέσεις.

Υλικά Συνταγής

  • 1 έτοιμο ρολό κοτόπουλο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη
  • 3/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 φλ. ζωμό κότας (ζεστό)
  • το χυμό από 1 λεμόνι
  • το χυμό από 1 μικρό πορτοκάλι
  • 3 κ.σ. μουστάρδα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 300 γραμ. baby πατάτες βρασμένες για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Για το ρολό κοτόπουλο στην κατσαρόλα, αφήνουμε πρώτα το ρολό κοτόπουλο για 30 λεπτά στον πάγκο, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Λιώνουμε το βούτυρο με το το ελαιόλαδο, σε μικρή βαθιά κατσαρόλα. Σε μέτρια προς δυνατή, φωτιά ροδίζουμε το ρολό γύρω γύρω, για 5-7 λεπτά από κάθε πλευρά, να κάνει έντονη κρούστα και να πάρει ρόδινο χρώμα.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο σπασμένο, και το κρεμμύδι, και αφήνουμε να γυαλίσει και να γίνει διάφανο, για λίγα λεπτά.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά τα 2/3 του όγκου του.
  • Προσθέτουμε το ζεστό ζωμό. Αφήνουμε να πάρει βράση, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, προσθέτουμε το θυμάρι ή ρίγανη και σκεπάζουμε το ρολό.
  • Σιγοβράζουμε για 45 λεπτά, γυρίζοντας το ρολό γύρω γύρω στην σάλτσα του, κάθε 10-15 λεπτά ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα στα λίγα υγρά του. Αν δεν σας αρέσει η έντονη μυρωδιά των βοτάνων, καλό είναι να αρωματίσετε το φαγητό για λίγα λεπτά και μετά να τα αφαιρέσετε.
  • Είναι απαραίτητο η κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι μικρή, ίσα που να χωράει το ρολό, γιατί τα υγρά του φαγητού είναι λίγα και θέλουμε να είναι συγκεντρωμένα γύρω από το κοτόπουλο.
  • Αφού ψηθεί το ρόλο κοτόπουλο, το βγάζουμε σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό.
  • Σε μπολ βάζουμε το χυμό λεμόνι και το χυμό πορτοκάλι και διαλύουμε τη μουστάρδα.
  • Όπως βράζει η πυκνή δεμένη σάλτσα, τα προσθέτουμε, και σε σιγανή φωτιά, ανακατεύουμε με σύρμα να πυκνώσουμε τη σάλτσα.
  • Στο τέλος, ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
  • Κόβουμε σε φέτες το ρολό κοτόπουλο, γαρνίρουμε με τα βρασμένα πατατάκια κομμένα στη μέση, καρότα γλασέ και ότι άλλο μας αρέσει. Περιχύνουμε με τη σάλτσα μουστάρδας.

Μετά το κοτόπουλο, σέρβισε το αφράτο γλυκό ψυγείου με κρέμα και γλάσο σοκολάτας από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

"Θεϊκό" κοτόπουλο ταντούρι με λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Η συνταγή αυτή που βρήκαμε για να φτιάξεις το πιο "θεικό" κοτόπουλο ταντούρι με λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, είναι πραγματικά μαγική και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τη χάσεις μιας και θα τους κάνεις όλους να γλείφουν τα δάχτυλά τους.

Κοτόπουλο ταντούρι, ίσως η πιο διάσημη ανά τον κόσμο ινδική πικάντικη συνταγή. Το κοτόπουλο ή το κρέας tandoori, μαρινάρονται με γιαούρτι και μείγμα μπαχαρικών. Τρυφερό και ζουμερό κοτόπουλο με ινδικά αρώματα.

Τη συνταγή αυτή τη βρήκαμε στο argiro.gr και πρέπει σε κάθε περίπτωση να τη δοκιμάσεις κι αυτή όπως και αυτές τις πεντανόστιμες σουπιές με σπανάκι.

Πάμε να δούμε τα υλικά αλλά και την εκτέλεση της συνταγής

Υλικά:

  • 6 φιλέτα στήθος κοτόπουλου
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε δαχτυλίδια
  • μπόλικο φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο
  • σουβλιά μεταλλικά ή ξύλάκια για σουβλάκι
  • Για τη μαρινάδα
  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κ.σ. λεμόνι (χυμό)
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.γλ. κουρκουμά (κιτρινόριζα)
  • 1/2 κ.γλ. σαφράν (κρόκος Κοζάνης)
  • 1/2 κ.γλ. κύμινο
  • 1/2 κ.γλ. καγέν
  • αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο από 1/2 κ.γ.
  • 1 κομμάτι τριμμένο τζίντζερ σε μέγεθος καρυδιού

κοτόπουλο ταντούρι

Εκτέλεση

  • Φτιάχνουμε πρώτα τη μαρινάδα για το ινδικό κοτόπουλο ταντούρι (tandoori). Βάζουμε το γιαούρτι, το χυμό, το σκόρδο, τον κουρκουμά, το σαφράν, το κύμινο, το καγέν, 1 κ.γλ. αλάτι, 1/2 κ.γλ. πιπέρι σε μπολ και ανακατεύουμε.
  • Κόβουμε το στήθος κοτόπουλου σε κομμάτια (κύβους για σουβλάκι). Τα βάζουμε σε σακούλα τροφίμων ή σε σκεύος, περιχύνουμε με τη μαρινάδα και σκεπάζουμε. Τα αφήνουμε από 4 ώρες έως μία νύχτα στο ψυγείο.
  • Την επόμενη μέρα, αφήνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου τουλάχιστον 30΄ σε θερμοκρασία δωματίου. Ανάβουμε τη φωτιά για να χωνέψει. Λαδώνουμε ελαφρά τη σχάρα ή ζεσταίνουμε γκριλιέρα. Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα. Το περνάμε αραιά αραιά σε σουβλάκια μεταλλικά ή ξύλινα. Ψήνουμε περίπου 5΄-6΄ από κάθε πλευρά.
  • Τα αραδιάζουμε σε ξύλο κοπής, γαρνίρουμε με τα κρεμμύδια και τον φρέσκο κόλιανδρο και σερβίρουμε με σερβίρουμε με πίτες ψητές και πικάντικη σάλτσα ραΐτα.