Λαχταριστή χωριάτικη τάρτα με ελιές και πιπεριές! Δοκιμάστε την!

Λαχταριστή χωριάτικη τάρτα με ελιές και πιπεριές! Δοκιμάστε την!
Μια τραγανή τάρτα, στην οποία οι ελιές «φυλακίζονται» στη χειροποίητη ζύμη και ο βασιλικός δίνει το διακριτικό άρωμά του!



Μερίδες: 6

Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες

Χρόνος ψησίματος: 25΄

Κόστος: €11

 

Υλικά

1 κ.σ. ελαιόλαδο, για την επάλειψη

6-7 φύλλα βασιλικού φρέσκου, για το γαρνίρισμα

 

Για τη ζύμη

2 φλιτζ. τσαγ. αλεύρι μαλακό

10 ελιές μαύρες μεγάλες, αποπυρηνωμένες, ψιλοκομμένες

½ φλιτζ. τσαγ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, κομμένο σε κυβάκια

3-4 κ.σ. νερό, παγωμένο

½ κ. γ. αλάτι

1-2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το πασπάλισμα

 

Για τη γέμιση

3 πιπεριές κόκκινες μεγάλες, χωρίς σπόρους, κομμένες στα 4

11/4 φλιτζ. τσαγ. τυρί κρέμα

1 φλιτζ. τσαγ. φέτα βαρελίσια, τριμμένη

4 κ.σ. γάλα πλήρες αγελαδινό

2 αυγά

3 κ.σ. βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο

Αλάτι

Πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο

 

Εκτέλεση

1. Σε ένα μπολ κοσκινίστε το αλεύρι με το αλάτι, προσθέστε το βούτυρο και τρίψτε τα με τα δάχτυλά σας μέχρι να έχετε ένα ψιχουλιαστό μείγμα. Κάντε στο κέντρο μια λακκούβα και ρίξτε εκεί 1 κουταλιά της σούπας νερό. Ανακατέψτε με τα χέρια σας και ρίξτε και το υπόλοιπο νερό. Προσθέστε τις ελιές, αφού έχετε αφαιρέσει τα κουκούτσια και τις έχετε ψιλοκόψει, και ζυμώστε μέχρι να έχετε μια εύπλαστη ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ και δεν κολλάει στα χέρια.

2. Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώστε τη καλά για 5΄. Πλάστε τη σε μια μπάλα, τυλίξτε τη με διάφανη μεμβράνη και αφήστε τη στο ψυγείο για 30΄.

3. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο διαμέτρου 25-26 εκ. Με ένα πινέλο αλείψτε με ελαιόλαδο μια ταρτιέρα διαμέτρου 22 εκ. Στρώστε καλά στη βάση και στα τοιχώματα του σκεύους το φύλλο και τρυπήστε όλη την επιφάνειά του με ένα πιρούνι. Καλύψτε το φύλλο με διάφανη μεμβράνη και βάλτε το σκεύος στο ψυγείο για 20΄.

4. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 °C, στις αντιστάσεις πάνω κάτω, για 15΄.

5. Καθαρίστε τις πιπεριές, αφαιρέστε τους σπόρους τους και κόψτε τις στα 4. Βάλτε τις σε μια σχάρα στο φούρνο και ψήστε στους 200 °C στις αντιστάσεις πάνω κάτω για 12΄-15΄, μέχρι να μαυρίσει η φλούδα τους. Βγάλτε τις από το φούρνο και βάλτε τις αμέσως σε μια σακούλα τροφίμων. Κλείστε την καλά και αφήστε τις για 10΄. Κατόπιν ξεφλουδίστε τις, αφαιρέστε τους σπόρους τους και κόψτε τις σε λεπτές λωρίδες.

6. Βγάλτε το σκεύος με τη ζύμη από το ψυγείο, αφαιρέστε τη μεμβράνη και καλύψτε τη με λαδόκολα. Γεμίστε το σκεύος με όσπρια, ώστε να μη φουσκώσει η ζύμη κατά το ψήσιμο.

7. Ψήστε τη βάση στη μεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 15΄ στους 180 °C στις αντιστάσεις πάνω κάτω. Κατόπιν αφαιρέστε το χαρτί ψησίματος με τα όσπρια και ψήστε για 5΄ ακόμα. Αποσύρετε από το φούρνο

8. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 °C, στις αντιστάσεις πάνω κάτω.

9. Ρίξτε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα και χτυπήστε με το εξάρτημα σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει. Προσθέστε τη φέτα, τα αυγά, το βασιλικό και το γάλα και συνεχίστε το χτύπημα να ενσωματωθούν. Καρυκεύστε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

10. Αδειάστε το μείγμα στην ψημένη βάση και απλώστε από πάνω τις πιπεριές. Ψήστε την τάρτα στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 25΄. Αποσύρετε από το φούρνο, αφήστε την τάρτα να σταθεί για λίγα λεπτά. Κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε, γαρνίροντας αν θέλετε με λίγο φρέσκο βασιλικό.

Τip

Αν δεν σας αρέσουν οι ελιές, μπορείτε να τις παραλείψετε από τη ζύμη.

Συμβουλή Φροντίστε να ψήσετε τη βάση μαζί με τα όσπρια για βάρος, γιατί αλλιώς θα φουσκώσει κατά το ψήσιμο.