Παραδοσιακή Σουσαμόπιτα! Η πιο αέρινη και γευστική εκδοχή του μπακλαβά!

Είναι πεντανόστιμη!

Παραδοσιακή Σουσαμόπιτα! Η πιο αέρινη και γευστική εκδοχή του μπακλαβά!

Η σουσαμόπιτα, είναι η πιο αέρινη και γευστική εκδοχή του μπακλαβά!

Πάμε να φτιάξουμε την συνταγή! Διαβάστε παρακάτω...

Υλικά
Για την σουσαμόπιτα
1 συσκευασία φύλλο κρούστας
150 gr. βιολογικό σουσάμι αναποφλοίωτο
50 gr. καρύδι
60 gr. φρυγανιά τριμμένη
30 gr. ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σκόνη
150 ml. ελαιόλαδο ελαφρύ ή σησαμέλαιο

Για το σιρόπι
315 gr. ζάχαρη
290 ml. νερό
1 ξυλάκι κανέλα
Μοσχοκάρφια
1 λεμόνι

Γλυκό... κόλαση! Τα πανεύκολα τρουφάκια με τρία υλικά

Εκτέλεση
1 Αφήνουμε το Φύλλο κρούστας μέσα στη συσκευασία του, εκτός ψυγείου για 2 ώρες ώστε να ξεπαγώσει πλήρως. Απλώνουμε το σουσάμι σε δίσκο ψησίματος και το καβουρντίζουμε για 8-10 λεπτά στους 160ο C.

2 Κατόπιν και όσο είναι ζεστό το αλέθουμε στον επεξεργαστή τροφίμων και το μεταφέρουμε σε μπολ για να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Αλέθουμε επίσης και το καρύδι. Προσθέτουμε τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.

3 Για να φτιάξουμε την πίτα χρησιμοποιούμε ένα ταψί 25 εκ., το οποίο λαδώνουμε καλά.

Η μέθοδος που ακολουθούμε είναι απλή, στρώνουμε τρία φύλλα και έπειτα πασπαλίζουμε με τη γέμιση κάθε φύλλο που βάζουμε, τελειώνουμε με τρία φύλλα, κόβουμε όσο φύλλο εξέχει και «κλείνουμε» τη σαμόπιτα.

4 Κόβουμε κομμάτια τη σουσαμόπιτα, χρησιμοποιώντας κοφτερό μαχαιράκι. Επάνω από κάθε κομμάτι «καρφώνουμε» ένα μοσχοκάρφι. Σε ένα κατσαρολάκι «καίμε», δηλαδή ζεσταίνουμε, το λάδι της επιλογής μας.

5 Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ρίχνουμε με προσοχή το καυτό λάδι, όταν ρίχνουμε το καυτό λάδι πρέπει να δείχνει πως ψήνονται τα φύλλα. Ραντίζουμε πρώτα στις χαρακιές που κάναμε και μετά στις άκρες, φροντίζοντας να λαδώσουμε καλά όλη την πίτα.

6 Ψήνουμε τη σουσαμόπιτα για περίπου 55-60 λεπτά στους 165ο C. Όσο ψήνεται η πίτα βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά, μετά την πρώτη βράση χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και κρατάμε το σιρόπι ζεστό.

7 Μόλις είναι έτοιμη η πίτα τη σιροπιάζουμε καυτή με το ζεστό σιρόπι, κουταλιά-κουταλιά, χωρίς να βιαζόμαστε. Αφήνουμε μερικές ώρες να τραβήξει το σιρόπι και σερβίρουμε.

Χωρίς τύψεις! Healthy Brownies με επικάλυψη χαλβά!

Η απόλυτη συνταγή για brownies έρχεται από τον Λάμπρο Βακιάρο!

Αυτή είναι η συνταγή και η εκτέλεση. Διαβάστε παρακάτω...

Υλικά για 1 ταψί 20Χ20

200 γρ. βιολογικό χαλβά με μέλι
1 + 1/2 κούπα κομματάκια μαύρης σοκολάτας
1/4 κούπας + 2 κτσ. ελαιόλαδο
1 αβγό
1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό
1 κτγ. εσάνς βανίλιας
1/2 κτγ. αλάτι
1/2 κτγ. μπέικιν σόδα
1/2 κούπα μαύρη ζάχαρη
3/4 κούπας βρώμη (αλεσμένη στο μούλτι σαν αλεύρι)

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας με καφέ και γλάσο σοκολάτας… Αφράτο σύννεφο σαρακοστιανής «αμαρτίας»!

Εκτέλεση

Προθερμένουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.
Σε ένα μπεν μαρί λιώνουμε την 1 κούπα σοκολάτα και στην συνέχεια προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε.
Σε ένα αλλο μπολ προσθέτουμε το γιαούρτι, την βρώμη, την ζάχαρη, το μπείκιν σόδα, το αλάτι, το εσάνς βανίλιας και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε την λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα με το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά μεχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος προσθέτουμε το αυγό και την υπόλοιπη σοκολάτα και ανακατεύουμε.
Σε ένα ταψί 20 επί 20 εκ. στρώνουμε μία λαδόκολλα και αδειάζουμε το μείγμα και το απλώνουμε με μία σπάτουλα σε ομοιόμορφο πάχος.
Ψήνουμε για 30 – 32 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει τουλάχιστον για 15 λεπτά.

Γλυκό... κόλαση! Τα πανεύκολα τρουφάκια με τρία υλικά

Για την επικάλυψη Χαλβά

Σε ένα «μπεν μαρί» θρυμματίζουμε τον χαλβά. Προσθέτουμε 2 κτσ. βραστό νερό (από το νερό που βράζει στην κατσαρόλα) και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να λιώσει και να γίνει κρέμα. Σε περίπτωση που ο χαλβάς είναι σφιχτος προσθέτουμε επιπλέον 1 κτσ. βραστό νερό.
Απλώνουμε την κρέμα χαλβά ομοιόμορφα πάνω από το brownies.
Τέλος λιώνουμε 2 κτσ. σοκολάτα και με ένα κουτάλι το απλώνουμε στην επιφάνεια του χαλβά δημιουργώντας αφηρημένες γραμμές.

Διαβάστε περισσότερες συνταγές στο Youweekly.gr