Λυχναράκια Τήνου: Το καλύτερο καλοκαιρινό γλυκό!

Ελαφρύ και νόστιμο!

Λυχναράκια Τήνου: Το καλύτερο καλοκαιρινό γλυκό!

Φτιάξτε σπιτικά λυχναράκια Τήνου με αυτήν την συνταγή! Πρόκειται για το καλύτερο καλοκαιρινό γλυκό έβερ!

Τα πιο νόστιμα γλυκά τυροπιτάκια, που φτιάχνονται από μυζήθρα και είναι αρωματισμένα με πορτοκάλι ή βανίλια.

Υλικά για 6 δωδεκάδες

Για τη γέμιση

3/4 κιλό μανούρι
1/2 κιλό ανθότυρο
1/2 κιλό ζάχαρη
5 αυγά
1/2 κουτ.γλυκ. κανέλα σε σκόνη
3 βανίλιες
1/2 κουτ.γλυκ. γαρίφαλο σε σκόνη

Για τη ζύμη

1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού φρέσκο
1 αυγό
1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
1/4 κουτ.γλυκ. αλάτι
1/2 κουτ.γλυκ. ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 φλιτζάνι φλιτζάνι νερό (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω, ανάλογα με την ποιότητα του αλευριού)

Εκτέλεση

1. Φτιάχνετε τη ζύμη. Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζετε το αλεύρι και δημιουργείτε με τα χέρια σας μια λακούβα στο κέντρο. Ρίχνετε το ελαιόλαδο, το αυγό, το αλάτι και το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και ξεκινάτε να ζυμώνετε με τα χέρια σας, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Προσθέτετε σταδιακά το νερό και συνεχίζετε το ζύμωμα, μέχρι να έχετε μια σχετικά σκληρή ζύμη. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
2. Φτιάχνετε τη γέμιση. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το μανούρι, το ανθότυρο, τη ζάχαρη, την κανέλα, τις βανίλιες, το γαρίφαλο και τα αυγά ένα - ένα. Ανακατεύετε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και να γίνει μια σφιχτή γέμιση.
3. Φτιάχνετε τα λυχναράκια. Χωρίζετε τη ζύμη σε μπάλες μεγέθους πορτοκαλιού, τις βάζετε σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ανοίγετε με έναν πλάστη την κάθε μπάλα, σε λεπτό φύλλο πάχους 1 εκ. Με ένα κουπ πατ διαμέτρου 9 εκ. κόβετε τη ζύμη σε στρογγυλούς δίσκους. Βάζετε στο κέντρο κάθε δίσκου 1 κουταλιά της σούπας από τη γέμιση. Πιάνετε το δίσκο από τις άκρες, και τον ανασηκώνετε περιμετρικά της γέμισης και «τσιμπάτε» τις άκρες γύρω γύρω, ώστε να γίνουν πλισέ.
4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω. Απλώνετε στο ταψί αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αραδιάζετε επάνω τα λυχναράκια. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη άχνη και ψήνετε, στη μεσαία σχάρα του φούρνου, για 20 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Χρήσιμο

Χρησιμοποιήστε, αν βρείτε, το παραδοσιακό τηνιακό τυρί πέτρωμα. Είναι καλύτερα να ανοίξετε το φύλλο με τη μηχανή για να είναι πολύ λεπτό.

Μουχαλεμπία με ροδόνερο: Μια ελαφριά και δροσερή κρέμα από την Περσία!

Ο καιρός είναι πλέον πολύ ζεστός! Τι καλύτερο λοιπόν από μία ελαφριά και δροσερή συνταγή! Η μουχαλεμπία με ροδόνερο είναι μια κρέμα από την Περσία που θα σημαδέψει για πάντα την στοματική σου κοιλότητα!

Η μουχαλεμπία, λοιπόν, ή μουχαλεμπί, είναι μια πουτίγκα γάλακτος, σαν κρέμα, που προέρχεται από την Περσία και είναι διαδεδομένη σε όλη την Μέση Ανατολή. Μπισκοτογλυκό ψυγείου με ανάλαφρη κρέμα και γλάσο σοκολάτας!

Τα βασικά συστατικά της είναι το ρύζι, η ζάχαρη, το ριζάλευρο και το γάλα.

Προετοιμασία: 10 λεπτά
Μερίδες: 6

ΥΛΙΚΑ

1 λίτρο φρέσκο γάλα
2 γεμάτες κουταλιές της σούπας ζάχαρη
4 γεμάτες κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
λίγες σταγόνες ροδόνερο
ανάμεικτα φρέσκα φρούτα, ψιλοκομμένα για το γαρνίρισμα
φιστίκια Αιγίνης, ολόκληρα για το γαρνίρισμα
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το κρύο γάλα, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ.

Ανακατεύουµε καλά με το σύρμα, μέχρι να διαλυθεί το κορν φλάουρ.

Στη συνέχεια, βάζουµε την κατσαρόλα στο μάτι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας και αφήνουµε το µείγµα να δέσει και να πήξει, για 8-10 λεπτά.

Ραντίζουµε ένα µακρόστενο ταψάκι με λίγες σταγόνες ροδόνερο. Αδειάζουµε την ελαφριά κρέµα και την αφήνουµε να κρυώσει καλά.

Αφού κρυώσει τη βάζουµε στο ψυγείο για να παγώσει.

Για να σερβίρουμε, βγάζουµε ένα τετράγωνο κοµµάτι σε ένα πιάτο, το ραντίζουµε με ροδόνερο, προσθέτουµε τα ψιλοκοµµένα φρέσκα φρούτα, πασπαλίζουµε με ζάχαρη αλλά με και τα φιστίκια Αιγίνης.

Δροσερό, γευστικό αλλά και ελαφρύ! Τέλειο για το καλοκαίρι!

Καλή απόλαυση!

Πηγή: Bovary.gr