Γευστική και παραδοσιακή γαλατόπιτα Θεσσαλίας!

Θα σου θυμίσει εκείνη απ' τα χεράκια της γιαγιάς...

Γευστική και παραδοσιακή γαλατόπιτα Θεσσαλίας!

Σου δίνουμε την απόλυτη συνταγή για μια γευστική και παραδοσιακή γαλατόπιτα Θεσσαλίας που θα σου φέρει αναμνήσεις από τα γλυκά της γιαγιάς σου.

Είναι μια χωριάτικη και εξαιρετικά νόστιμη συνταγή, που την γλυκιά της γεύση της την δίνει ο συνδυασμός της ζάχαρης με την κανέλα και τα καρύδια και η υφή της με το χωριάτικο φύλο είναι μοναδική.

Υλικά
1 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια
κανέλα
μισό κιλό φύλλο πίτας
βούτυρο για τα φύλλα
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη για πασπάλισμα
Για την κρέμα
2 κιλά γάλα
αλεύρι όσο πάρει (ή μισό αλεύρι και μισό σιμιγδάλι ψιλό)
4 αυγά
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο
1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

Φτιάξτε εύκολα κιουνεφέ με κρέμα βουτύρου!

Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα στη φωτιά.

Βήμα 2
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο.

Βήμα 3
Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο - λίγο και ανακατεύουμε συνεχώς, μη σβωλιάσει.

Βήμα 4
Αφού πήξει, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά καλά χτυπημένα.

Βήμα 5
Βουτυρώνουμε το ταψί, στρώνουμε ένα φύλλο και το περιχύνουμε με λίγο βούτυρο.

Βήμα 6
Στρώνουμε άλλο φύλλο και ρίχνουμε πάνω σε αυτό λίγα καρύδια και λίγη ζάχαρη.

Βήμα 7
Και πάλι το ίδιο δηλ. φύλλο - καρύδι, ζάχαρη, ώσπου να τελειώσουν τα φύλλα.

Βήμα 8
Ρίχνουμε έπειτα την κρέμα, προσέχοντας γύρω - γύρω να εξέχουν λίγο τα φύλλα.

Βήμα 9
Αυτά που εξέχουν, τα τυλίγουμε κάνοντας ένα μικρό ρολάκι.

Βήμα 10
Επάνω στην κρέμα ρίχνουμε 1 αυγό χτυπημένο, κανέλα και ζάχαρη για να πιάσει κρούστα.

Βήμα 11
Την ψήνουμε σε φούρνο με θερμοκρασία 200 βαθμών, περίπου μία ώρα.

Λυχναράκια Τήνου: Το καλύτερο καλοκαιρινό γλυκό!

Φτιάξτε σπιτικά λυχναράκια Τήνου με αυτήν την συνταγή! Πρόκειται για το καλύτερο καλοκαιρινό γλυκό έβερ!

Τα πιο νόστιμα γλυκά τυροπιτάκια, που φτιάχνονται από μυζήθρα και είναι αρωματισμένα με πορτοκάλι ή βανίλια.

Υλικά για 6 δωδεκάδες

Για τη γέμιση

3/4 κιλό μανούρι
1/2 κιλό ανθότυρο
1/2 κιλό ζάχαρη
5 αυγά
1/2 κουτ.γλυκ. κανέλα σε σκόνη
3 βανίλιες
1/2 κουτ.γλυκ. γαρίφαλο σε σκόνη

Για τη ζύμη

1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού φρέσκο
1 αυγό
1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
1/4 κουτ.γλυκ. αλάτι
1/2 κουτ.γλυκ. ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 φλιτζάνι φλιτζάνι νερό (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω, ανάλογα με την ποιότητα του αλευριού)

Εκτέλεση

1. Φτιάχνετε τη ζύμη. Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζετε το αλεύρι και δημιουργείτε με τα χέρια σας μια λακούβα στο κέντρο. Ρίχνετε το ελαιόλαδο, το αυγό, το αλάτι και το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και ξεκινάτε να ζυμώνετε με τα χέρια σας, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Προσθέτετε σταδιακά το νερό και συνεχίζετε το ζύμωμα, μέχρι να έχετε μια σχετικά σκληρή ζύμη. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
2. Φτιάχνετε τη γέμιση. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το μανούρι, το ανθότυρο, τη ζάχαρη, την κανέλα, τις βανίλιες, το γαρίφαλο και τα αυγά ένα - ένα. Ανακατεύετε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και να γίνει μια σφιχτή γέμιση.
3. Φτιάχνετε τα λυχναράκια. Χωρίζετε τη ζύμη σε μπάλες μεγέθους πορτοκαλιού, τις βάζετε σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ανοίγετε με έναν πλάστη την κάθε μπάλα, σε λεπτό φύλλο πάχους 1 εκ. Με ένα κουπ πατ διαμέτρου 9 εκ. κόβετε τη ζύμη σε στρογγυλούς δίσκους. Βάζετε στο κέντρο κάθε δίσκου 1 κουταλιά της σούπας από τη γέμιση. Πιάνετε το δίσκο από τις άκρες, και τον ανασηκώνετε περιμετρικά της γέμισης και «τσιμπάτε» τις άκρες γύρω γύρω, ώστε να γίνουν πλισέ.
4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω. Απλώνετε στο ταψί αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αραδιάζετε επάνω τα λυχναράκια. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη άχνη και ψήνετε, στη μεσαία σχάρα του φούρνου, για 20 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Χρήσιμο

Χρησιμοποιήστε, αν βρείτε, το παραδοσιακό τηνιακό τυρί πέτρωμα. Είναι καλύτερα να ανοίξετε το φύλλο με τη μηχανή για να είναι πολύ λεπτό.