Μελαχρινό: Το "καλό" γλυκό της Πάρου που προσφέρουν σε γάμους!

Βήμα βήμα πως να το φτιάξετε κι εσείς! Είναι υπέροχο...

Μελαχρινό: Το

Το μελαχρινό ήταν το καλό γλυκό που πρόσφεραν στο νησί στους γάμους και τα Χριστούγεννα στην Πάρο!

Η Τζαννέτα Σωμαρίπα, γέννημα-θρέμμα της Νάουσας στην Πάρο, ξεφυλλίζει τις παιδικές αναμνήσεις της τότε που ήταν παιδί και θυμάται: «Περιμέναμε το καΐκι από τη Χίο να φέρει τα καρύδια.

Υπήρχε ιεροτελεστία. Καθόμαστε όλα τα παιδιά στα ασβεστωμένα σκαλοπάτια του σπιτιού μας και αναλαμβάναμε να σπάμε τα καρύδια για να ετοιμαστεί το γλυκό. Ήταν το επίσημο γλυκό που έφτιαχνε η μητέρα μου του Αγίου Νικολάου και μοσχοβολούσε το σπίτι κανέλα. Με το μελαχρινό κερνούσαμε και τους καλεσμένους στο νυφικό κρεβάτι».

Ανατρεπτικό και απολαυστικό! Μπράουνι με...αβοκάντο!

Υλικά

320 γρ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
160 γρ. φρυγανιά χοντροκοπανισμένη
1 κ.σ. κανέλα σκόνη
1 κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
12 αυγά 600 γρ. ζαχάρη
1 ποτηράκι κρασιού λικέρ κίτρο ή σούμα

Για το σιρόπι

400 γρ. ζάχαρη
2 φλ. νερό Φλούδα από ένα λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση

Σε λεκάνη χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το λικέρ, τα καρύδια και τη φρυγανιά και ανακατεύουμε απαλά. Σε μπολ χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να γίνουν μαρέγκα, τα προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά από κάτω προς τα επάνω. Βουτυρώνουμε ένα ταψί νούμερο 36 και αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, 50-60 λεπτά. Βράζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και όταν δέσει, το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, περιχύνουμε το γλυκό με το κρύο σιρόπι.

Συντάκτης άρθρου Νίκη Μηταρέα

Πηγή: www.lifo.gr

Λυχναράκια Τήνου: Το καλύτερο καλοκαιρινό γλυκό!

Φτιάξτε σπιτικά λυχναράκια Τήνου με αυτήν την συνταγή! Πρόκειται για το καλύτερο καλοκαιρινό γλυκό έβερ!

Τα πιο νόστιμα γλυκά τυροπιτάκια, που φτιάχνονται από μυζήθρα και είναι αρωματισμένα με πορτοκάλι ή βανίλια.

Υλικά για 6 δωδεκάδες

Για τη γέμιση

3/4 κιλό μανούρι
1/2 κιλό ανθότυρο
1/2 κιλό ζάχαρη
5 αυγά
1/2 κουτ.γλυκ. κανέλα σε σκόνη
3 βανίλιες
1/2 κουτ.γλυκ. γαρίφαλο σε σκόνη

Για τη ζύμη

1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού φρέσκο
1 αυγό
1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
1/4 κουτ.γλυκ. αλάτι
1/2 κουτ.γλυκ. ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 φλιτζάνι φλιτζάνι νερό (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω, ανάλογα με την ποιότητα του αλευριού)

Εκτέλεση

1. Φτιάχνετε τη ζύμη. Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζετε το αλεύρι και δημιουργείτε με τα χέρια σας μια λακούβα στο κέντρο. Ρίχνετε το ελαιόλαδο, το αυγό, το αλάτι και το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και ξεκινάτε να ζυμώνετε με τα χέρια σας, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Προσθέτετε σταδιακά το νερό και συνεχίζετε το ζύμωμα, μέχρι να έχετε μια σχετικά σκληρή ζύμη. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
2. Φτιάχνετε τη γέμιση. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το μανούρι, το ανθότυρο, τη ζάχαρη, την κανέλα, τις βανίλιες, το γαρίφαλο και τα αυγά ένα - ένα. Ανακατεύετε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και να γίνει μια σφιχτή γέμιση.
3. Φτιάχνετε τα λυχναράκια. Χωρίζετε τη ζύμη σε μπάλες μεγέθους πορτοκαλιού, τις βάζετε σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ανοίγετε με έναν πλάστη την κάθε μπάλα, σε λεπτό φύλλο πάχους 1 εκ. Με ένα κουπ πατ διαμέτρου 9 εκ. κόβετε τη ζύμη σε στρογγυλούς δίσκους. Βάζετε στο κέντρο κάθε δίσκου 1 κουταλιά της σούπας από τη γέμιση. Πιάνετε το δίσκο από τις άκρες, και τον ανασηκώνετε περιμετρικά της γέμισης και «τσιμπάτε» τις άκρες γύρω γύρω, ώστε να γίνουν πλισέ.
4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω. Απλώνετε στο ταψί αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αραδιάζετε επάνω τα λυχναράκια. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη άχνη και ψήνετε, στη μεσαία σχάρα του φούρνου, για 20 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Χρήσιμο

Χρησιμοποιήστε, αν βρείτε, το παραδοσιακό τηνιακό τυρί πέτρωμα. Είναι καλύτερα να ανοίξετε το φύλλο με τη μηχανή για να είναι πολύ λεπτό.