Μεγάλη προσοχή! Τα σωστά υλικά που πρέπει να βάζετε στα κόλλυβα!

Μόνο έτσι «πιάνουν»

Μεγάλη προσοχή! Τα σωστά υλικά που πρέπει να βάζετε στα κόλλυβα!

Δείξτε μεγάλη προσοχή! Τα σωστά υλικά που πρέπει να βάζετε στα κόλλυβα!

Τα κόλλυβα είναι βρασμένο σιτάρι, το όποιο σιτάρι είναι σύμβολο του ανθρώπινου σώματος, επειδή το ανθρώπινο σώμα τρέφεται και αυξάνει με το σιτάρι.

Γι’ αυτό άλλωστε και ο Κύριος παρομοίασε το θεουπόστατο Σώμα Του με το σπυρί του σιταριού, έτσι λέγοντας στο δωδέκατο κεφάλαιο του κατά Ιωάννη αγίου Ευαγγελίου: «το σπυρί του σιταριού εάν πέφτοντας στη γη δεν πεθάνει, μένει μοναχό του (και δεν πολλαπλασιάζεται) εάν όμως πεθάνει, πολύ καρπό φέρνει».

Τι είναι τα χρυσά κόλλυβα; Η σύνδεση τους με την ημέρα του Αγίου Πνεύματος!

Τα κόλλυβα τα πηγαίνουμε στην Εκκλησία στα μνημόσυνα, αλλά και τα Ψυχοσάββατα. Γίνεται, λοιπόν, εύκολα αντιληπτό ότι όταν τρώμε τα κόλυβα υπάρχει ενας συμβολισμός.

Το σιτάρι λοιπόν, συμβολίζει το θάνατο, την ταφή και την ανάσταση των σωμάτων. Μόνο όμως το σιτάρι και όχι οι άλλοι καρποί (κριθάρι, βρώμη κλπ).Ο νεκρός μας, θα διαλυθεί «εις τα εξ ων συνετέθη» και θα αναστηθεί πάλι με τη δύναμη του Θεού, κατά την κοινή Ανάσταση, με άφθαρτο πλέον σώμα σαν το σιτάρι.

Μάλιστα, στο τέλος του Μνημοσύνου λέγεται τρεις φορές το : «αιωνία η μνήμη, αιωνία η μνήμη, αιωνία αυτού/αυτής η μνήμη».

Αυτό είναι η δέηση, ώστε το Μνημόσυνο να πιαστεί αιώνια, διότι έπειτα από δεκάδες, εκατοντάδες, ή χιλιάδες χρόνια (μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία) ποιος θα βρεθεί για να τελέσει μνημόσυνα για τον νεκρό;

Τα υλικά πρέπει να είναι 9 γιατί 9 είναι τα τάγματα των αγγέλων, ενώ το κάθε υλικό έχει το δικό του συμβολισμό.
1. Σιτάρι: οι νεκροί (το γήινο στοιχείο)
2. Ζάχαρη: η γλυκύτητα του Παραδείσου
3. Σταφίδες: η Άμπελος (ο Χριστός)
4. Μαϊντανός: η ανάπαυση «εν τόπω χλοερώ»
5. Φρυγανιά τριμμένη ή σουσάμι: το χώμα («..ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει..»)
6. Ρόδι: τα ελέη του Παραδείσου, η λαμπρότητα
7. Κανέλλα: η ευωδία, τα αρώματα («..αρώμασι εν μνήματι κηδεύσας απέθετο..», «..μύραναν τον τάφο αι μυροφόροι μύρα..»)
8. Αμύγδαλα: η ευγονία, η ζωή που διαιωνίζεται με τους απογόνους (αντί για αμύγδαλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν καρύδια)
9. Κουφέτα (ασημένια και λευκά): τα οστά που μένουν αναλλοίωτα καθώς το σώμα φθείρεται.

Πηγή: dogma.gr

Γιατί δεν πρέπει να τρώμε τα κόλυβα την επόμενη μέρα;

Χρειάζεται λίγη μόνο προσοχή στους χρόνους και τρόπους συντήρησης μιας τροφής στο ψυγείο, γιατί δεν είναι καιροί για να πετάμε το φαγητό στα σκουπίδια…


Το ψυγείο είναι ο καλύτερος αποθηκευτικός χώρος της κουζίνας, αφού «φροντίζει» τις τροφές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επειδή όμως η πολύτιμη λειτουργία του είναι θέμα επιστήμης και όχι… μαγείας, τα περισσότερα τρόφιμα, ακόμα και μέσα στο ψυγείο, έχουν ημερομηνία λήξης.

Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζουμε τι περιέχει κάθε τάπερ και κάθε δοχείο σε κάθε ράφι και συρτάρι του ψυγείου μας, λίγη προσοχή μόνο χρειάζεται!

Ας επικεντρωθούμε όμως στα κόλυβα που ήταν και το αρχικό μας θέμα! Πρέπει λοιπόν να προσέξουμε και να μην καταναλώσουμε την τροφή αυτή δεύτερη μέρα, καθώς τα αποτελέσματα θα είναι άσχημα!

Τα κόλυβα μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και τροφική δηλητηρίαση αν τα φάμε μπαγιάτικα, για αυτό μεγάλη προσοχή!