Το μυστικό που δεν αποκαλύπτει κανείς! Βάλτε μαγειρική σόδα στους κουραμπιέδες και το αποτέλεσμα θα σας «στείλει»!

Απίστευτο!

Το μυστικό που δεν αποκαλύπτει κανείς! Βάλτε μαγειρική σόδα στους κουραμπιέδες και το αποτέλεσμα θα σας «στείλει»!

Βάλτε μαγειρική σόδα στους κουραμπιέδες σας και το αποτέλεσμα απλά θα σας «στείλει» αδιάβαστους! Ανακαλύψτε το μυστικό που κανείς δεν αποκαλύπτει μέχρι σήμερα!

Οι ημέρες των Χριστουγέννων είναι κοντά και γιορτές χωρίς κουραμπιέδες δεν γίνονται! Έτσι, σας δίνουμε μια υπέροχη συνταγή για τα παραδοσιακά μελομακάρονα με αλεύρι.

Υλικά:

320 γρ φρέσκο βούτυρο αγελάδος ή 100 γρ. φρέσκο βούτυρο και 220 γρ. μαργαρίνη

330 γρ αμύγδαλα ωμά με το φλούδι χοντροκομμένα

140 γρ ζάχαρη

50 ml κονιάκ

¼ κ.γ. μαγειρική σόδα

1 κρόκος αυγού

370 – 400 γρ αλεύρι μαλακό

άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Την μαγειρική σόδα την βάζουμε μαζί με αμμωνία, ώστε οι κουραμπιέδες να είναι μαλακοί και πιο αφράτοι.

Δείτε επίσης το μυστικό της γιαγιάς που δεν αποκαλύπτει για τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά!

Εκτέλεση:

Σ’ ένα μπολάκι βάζω το βούτυρο να λιώσει σε ένα κατσαρολάκι. Μόλις βράσει το βγάζω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.

Απλώνω τα αμύγδαλα πάνω στο ταψί και τα ψήνω στους 180 βαθμούς C για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να σκουρύνει το χρώμα τους και να μυρίσουν. Τα βγάζω και τα βάζω σε μια zip σακούλα, τα τεμαχίζω χτυπώντας με τον πλάστη ή στο γουδί. Τα μεγαλύτερα κομμάτια που δεν έχουν τεμαχιστεί τα κόβω με το μαχαίρι.

Χτυπάω το βούτυρο στο μίξερ για 5 λεπτά ν’ αφρατέψει.

Έπειτα προσθέτω σταδιακά τη ζάχαρη και αφού διαλύσω τη σόδα στο κονιάκ το ρίχνω κι αυτό μέσα στο μείγμα.

Προσθέτω των κρόκο του αυγού και στη συνέχεια τα αμύγδαλα.

Βγάζω τον κάδο από το μίξερ και θ’ αρχίσω να βάζω το αλεύρι ρίχνοντας πρώτα την μισή ποσότητα και ανακατεύοντας με μια μαρίζ. Το υπόλοιπο αλεύρι το προσθέτω σταδιακά αναμιγνύοντας με το χέρι, προσεκτικά, δοκιμάζοντας μέχρι να μπορεί να πλαστεί ο κουραμπιές. Το τελικό μείγμα πρέπει να είναι αφράτο και βουτυράτο, να πλάθεται εύκολα χωρίς να θρυμματίζεται.

Πλάθω με τα χέρια μπαλίτσες και στην κορυφή με το δάκτυλο δημιουργώ μια εσοχή που βοηθάει να «κάτσει» καλύτερα η άχνη στον κουραμπιέ. Τοποθετώ τους κουραμπιέδες στο ταψί και ψήνω στους 180*C στις αντιστάσεις για 15 - 20 λεπτά. Βγάζω και αφήνω να κρυώσουν τελείως.

Γεμίζω το μισό ενός μικρού μπολ με άχνη ζάχαρη και βάζω τον κάθε κουραμπιέ μέσα γεμίζοντας τον με τα χέρια ζάχαρη. Μετά πάνω από ένα πιάτο τον πασπαλίζω με μια κ.γ. άχνη κοσκινισμένη να τον καλύψει παντού και τον τοποθετώ στην πιατέλα. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία με όλους τους κουραμπιέδες.

Αν το γλυκό δεν καταναλωθεί άμεσα πρέπει να αποθηκευτεί σε καλά κλεισμένο τάπερ.

Πηγή: athensmagazine.gr

Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες; Ποιο από τα δύο μας γεμίζει περισσότερες θερμίδες;

Για πολλούς Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα και κουραμπιέδες δεν γίνονται. Πολλοί είναι ωστόσο αυτοί που διερωτώνται τι από τα δύο να προτιμήσουν.

Ας κάνουμε λοιπόν ένα crash test μελομακάρονου με κουραμπιέ.

Στο δίλημμα Μελομακάρονο ή Κουραμπιές πρέπει να λάβουμε υπόψη μας δύο πράγματα.Το πρώτο είναι η θερμιδική αξία των δύο γλυκισμάτων, δηλ. πόσες θερμίδες θα καταναλώσουμε τρώγοντας ένα από τα δύο, ή αν ένα από τα δύο θεωρείται πιο «light». Οι περισσότερες πηγές δίνουν λίγες παραπάνω θερμίδες για τον κουραμπιέ. Αυτό όμως δεν πρέπει να θεωρηθεί απόλυτο νούμερο, γιατί σημαντικό ρόλο στο ποσό των θερμίδων παίζει και η συνταγή με την οποία είναι παρασκευασμένα.

Το δεύτερο γεγονός που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι η θρεπτική τους αξία. Αυτή με την σειρά της εξαρτάται από τα υλικά που απαρτίζουν την συνταγή. Με βάση αυτό, λοιπόν, φαίνεται καθαρά η υπεροχή του μελομακάρονου έναντι του κουραμπιέ. Και αυτό γιατί τα βασικά υλικά του πρώτου είναι το μέλι, τα καρύδια και το ελαιόλαδο σε αντίθεση με το βούτυρο, τα αυγά και τη ζάχαρη του δεύτερου.

Συμπερασματικά λοιπόν, μπορούμε να πούμε πως τα μελομακάρονα θεωρούνται πιο υγιεινή επιλογή, ωστόσο ξαναλέμε ότι θερμιδικά δεν διαφέρουν σημαντικά, αν και στην ίδια ποσότητα το μελομακάρονο φαίνεται να έχει ελαφρώς λιγότερες θερμίδες.