Βέφα Αλεξιάδου: Θεϊκή βασιλόπιτα για μετά την γαλοπούλα! Θα πέσουν όλοι πάνω της...

Με μόνο λίγα υλικά!

Βέφα Αλεξιάδου: Θεϊκή βασιλόπιτα για μετά την γαλοπούλα! Θα πέσουν όλοι πάνω της...

Την πιο θεϊκή βασιλόπιτα για μετά την γαλοπούλα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι την έχει φτιάξει η Βέφα Αλεξιάδου κι έχουμε την συνταγή! Θα πέσουν, σίγουρα, όλοι πάνω της...

Έχω δοκιμάσει πολλές βασιλόπιτες κατά καιρούς. Μέχρι που έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο συνταγών της Βέφας Αλεξιάδου και την ευχαριστώ πολύ πολύ γι' αυτό! Όταν δοκίμασα την συγκεκριμένη συνταγή, έκλεισα! Και δεν είμαι μόνο εγώ που την λάτρεψα, αλλά όλη η οικογένεια! Αν παραλείψουμε το στόλισμα, μπορείτε να την φτιάξετε και οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου, σαν κέικ. Σας την δίνω λοιπόν αυτούσια, μιας και δεν είναι δικιά μου!

Προσωπικά, για το στόλισμα χρησιμοποιώ άχνη ζάχαρη. Αφού κρυώσει, την πασπαλίζω και την διακοσμώ αυτοσχεδιάζοντας. Αν θυμάμαι καλά, η Βέφα στόλιζε με αμύγδαλα.

Υλικά

500 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα πρόβειο γιαούρτι (εγώ βάζω ένα κεσεδάκι αγελαδινό, γιατί το πρόβειο δεν μου αρέσει)
250 γρ. βούτυρο
2 κούπες ζάχαρη
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
6 αυγά
χυμός από 2 πορτοκάλια
1 κ.σ. ξύσμα από φλούδα πορτοκαλιού
1 βανίλια
1 κούπα χοντροκομμένα καρύδια
1 κούπα ξανθιές σταφίδες

Εκτέλεση

55 Λεπτά

Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν.

Προσθέτουμε διαδοχικά το βούτυρο, το γιαούρτι, την βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα μείγμα.

Ρίχνουμε σιγά-σιγά την φαρίνα και χτυπάμε μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά.

Διαλύουμε το μπέικιν πάουντερ στον χυμό πορτοκαλιού, το προσθέτουμε στο μείγμα και χτυπάμε 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Ψήνουμε σε βουτυρωμένο ταψί στους 200 βαθμούς.

Βέβαια, η Βέφα έχει μεριμνήσει και για σένα που δεν σου αρέσει η γαλοπούλα! Φτιάξετε κρέπες με σπανάκι και προσούτο και δεν θα σηκωθεί κανείς από το τραπέζι!

Βέφα Αλεξιάδου: Γαλοπούλα «μαγεία» ακόμα και για αυτούς που δεν την τρώνε! Μόνο με 8 υλικά...

Γαλοπούλα «μαγεία» από την Βέφα Αλεξιάδου, ακόμα και για αυτούς που δεν την τρώνε! Μόνο με 8 υλικά και δεν θα μείνει τίποτα! Βήμα - βήμα η τεχνική της...

Υλικά

1 γαλοπούλα 4-5 κιλά
1/4 κούπας χυμό λεμονιού
1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1/2 κούπα βούτυρο καθαρισμένο
αλάτι
πιπέρι

Για τη γέμιση

6 κουταλιές βούτυρο
τα εντόσθια της γαλοπούλας
1/4 κιλού κιμά μοσχαρίσιο
1/4 κιλού κιμά χοιρινό
1/4 κούπας ρύζι Καρολίνα
200 γρ. κάστανα βρασμένα
ή ψημένα σε κομματάκια
1/4 κούπας κουκουνάρια
1/4 κούπας σταφίδες (προαιρετικά)
2 κουταλιές κονιάκ (προαιρετικά)
1 κούπα ζωμό κότας ή κρέατος

για το γαρνίρισμα της γαλοπούλας

1/2 κιλό κάστανα
1/2 κιλό δαμάσκηνα ξερά
1/2 κιλό βερίκοκα ξερά
3 μεγάλα κυδώνια ή 4 μεγάλα ξινόμηλα
4 κούπες ζωμό κρέατος
9 κουταλιές βούτυρο
9 κουταλιές λάδι
3 κουταλιές ζάχαρη


Αφαιρέστε από τη γαλοπούλα τα εντόσθια, πλύντε τα καλά μέσα και έξω και αφήστε
τα να στραγγίσουν Λιώστε το βούτυρο και ανακατέψτε το με το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού. Αλείψτε και τρίψτε τη γαλοπούλα με λίγο από αυτό το μείγμα Πασπαλίστε την κοιλιά και το άνοιγμα του στήθους με αλάτι και πιπέρι.


Ετοιμάστε τη γέμιση :Πλύντε και κόψτε σε κομματάκια τα εντόσθια της γαλοπούλας. Βάλτε σε κατσαρόλα το βούτυρο, ζεστάνετε το σε δυνατή φωτιά, ρίξτε μέσα τα εντόσθια, τον κιμά, το κρεμμύδι και σοτάρετε τα καλά.
Ρίξτε το ρύζι, τα κάστανα, τα κουκουνάρια, το κονιάκ, αλάτι και πιπέρι. Τέλος, ρίξτε κι ανακατέψτε το ζωμό κότας

Κατεβάστε το μείγμα από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Πάρτε όσο χρειάζεται και γεμίστε
πρώτα το στήθος της γαλοπούλας. Γυρίστε την πέτσα του λαιμού προς την πλάτη και ράψτε τη με την
πέτσα της ράχης. Πιάστε μια-μια τις φτερούγες, γυρίστε τες προς τη ράχη, διπλώστε και δέστε τις άκρες τους κάτω από την πλάτη.

Ετσι σχηματίζουν μια βάση, για να σταθεί καλύτερα η γαλοπούλα επάνω στη σχάρα. Γεμίστε με την υπόλοιπη γέμιση το άνοιγμα της κοιλιάς και ράψτε το. Μην παραγεμίσετε τη γαλοπούλα. Αφήστε λίγο χώρο, γιατί η γέμιση
με το ψήσιμο θα φουσκώσει. Δέστε και στερεώστε καλά τα μπούτια με την ουρά. Βάλτε τη γαλοπούλα επάνω σε σχάρα μέσα σε ταψί με το στήθος προς τα επάνω. Ρίξτε στο ταψί λίγο νερό και προσέξτε να μη μείνει χωρίς νερό, όσο ψήνεται η γαλοπούλα. Φτιάξτε από αλουμινόχαρτο ένα καπέλο και σκεπάστε τη γαλοπούλα έτσι,
ώστε να καλύπτονται το στήθος και τα μπούτια και να μένουν ακάλυπτα τα πλευρά του πουλιού.

Βάλτε τη σε φούρνο 160 βαθμών και αφήστε να ψηθεί τόσες ώρες, όσα είναι τα κιλά της. Την τελευταία ώρα
ανεβάστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200 βαθμούς Κελσίου. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος,ανοίγετε
από καιρό σε καιρό το φούρνο και αλείφετε τη γαλοπούλα με το υπόλοιπο μείγμα χυμών λεμονιού-πορτοκαλιού
και βουτύρου, χρησιμοποιώντας ένα μακρύ πινέλο. Ετσι η πέτσα της δε θα σκάσει και θα πάρει ένα λείο,
γυαλιστερό, ροδοκόκκινο χρώμα. Πριν τη βγάλετε από το φούρνο, εάν το χρώμα της δε σας ικανοποιεί, βγάλτε το αλουμινόχαρτο και ψήστε τη 15' ακόμη, ακάλυπτη.


Μπορείτε να μαγειρέψετε τη γέμιση στην κατσαρόλα. Ετσι, γλιτώνετε τον κόπο του γεμίσματος και ραψίματος της γαλοπούλας. Αφού σοτάρετε τον κιμά με τα εντόσθια και τα κρεμμυδάκια, ρίξτε το ζωμό κρέατος, σκεπάστε και σιγοβράστε 10'.

Ρίξτε το ρύζι, σκεπάστε και συνεχίστε το βράσιμο 20', ώσπου να μαλακώσει το ρύζι. Ρίξτε κι ανακατέψτε τα υπόλοιπα υλικά και κατεβάστε από τη φωτιά. Προσθέστε, αν θέλετε, λίγη κανέλα.

Χρόνοι ψησίματος


Για 1.8 με 3.5 κιλά ψήσιμο 2.5 με 3 ώρες

Για 3.5 με 5 κιλά ψήσιμο 3 με 3.5 ώρες
Για 5 με 7 κιλά 3.5 με 4 ώρες
Για 7 με 9 κιλά 4 με 4.5 ώρες

Για το γαρνίρισμα

Χαράξτε και βράστε τα κάστανα σε νερό που να τα σκεπάζει, επί 15'. Βγάλτε τα λίγα-λίγα από το καυτό νερό
και καθαρίστε τα. Βάλτε τα σε κατσαρόλα με μία κούπα ζωμό κρέατος, δύο κουταλιές βούτυρο και δύο κουταλιές λάδι.

Αφήστε τα να σιγοβράσουν, έως ότου μείνουν με το λίπος. Αλατίστε τα ελαφρά. Αλλιώς αφού τα βράσετε πρώτα,
μέσα σε ζωμό κρέατος, στραγγίστε τα και σοτάρετε τα καλά μέσα σε βούτυρο,
ανακατεμένο με λάδι. Βάλτε τα δαμάσκηνα σε μια κούπα ζωμό κρέατος κι αφήστε τα
να φουσκώσουν μερικές ώρες. Αφαιρέστε με προσοχή τα κουκούτσια. Βάλτε σε κατσαρόλα δύο κουταλιές λάδι, ρίξτε μέσα τα δαμάσκηνα και σοτάρετε τα σε δυνατή φωτιά,
ανακατεύοντας τα 10'-15'. Βάλτε σε κατσαρόλα τα βερίκοκα με μία κούπα ζωμό κρέατος, δύο κουταλιές βούτυρο
και δύο κουταλιές λάδι. Σιγοβράστε τα, έως ότου μείνουν με το λίπος. Πλύντε και τρίψτε καλά τα κυδώνια,
να φύγει όλο το χνούδι και να γυαλίσει η φλούδα. Κόψτε τα σε όγδοα και αφαιρέστε τα κουκούτσια.
Βάλτε τα σε κατσαρόλα με 1 κούπα ζωμό κρέατος, 3 κουταλιές βούτυρο 3 κουταλιές λάδι και ελάχιστο αλάτι. Αφήστε τα να σιγοβράσουν, έως ότου μείνουν μόνο με το λίπος. Προς το τέλος, πασπαλίστε τα
με λίγο μοσχοκάρυδο, λίγο μπαχάρι και τη ζάχαρη.
Ανακατέψτε τα, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσουν τα κυδώνια. Βάλτε τη γαλοπούλα σε μια μεγάλη πιατέλα και γαρνίρεται τη με τα κάστανα, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα και τα κυδώνια. Έχετε δει και την συνταγή της για τέλειο χοιρινό;