4+1 μυστικά για να φτιάξεις την τέλεια γαλατόπιτα της γιαγιάς! Βάλε κανέλα και θα γίνει...

Θα την λατρέψουν όλοι!

4+1 μυστικά για να φτιάξεις την τέλεια γαλατόπιτα της γιαγιάς! Βάλε κανέλα και θα γίνει...

Αυτά είναι τα 4+1 μυστικά για να φτιάξεις την τέλεια γαλατόπιτα της γιαγιάς! Βάλε κανέλα και θα γίνει το πιάτο που θα αναζητούν όλοι στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Με άλλα λόγια, μιλάμε για την γαλατόπιτα της γιαγιάς με πορτοκάλι και κανέλα! Εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή!

ΥΛΙΚΑ

Για το χωριάτικο φύλλο:
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κ.σ. κοφτή αλάτι
½ κ.σ. ξύδι
¼ φλ. λιωμένο βούτυρο
1-1½ κούπες χλιαρό νερό
Αλεύρι για το άνοιγμα
½ φλ. λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων


Για τη γέμιση:
100 γρ. βούτυρο
2½ φλ. ζάχαρη
2 λίτρα φρέσκο γάλα
2 φλ. ψιλό σιμιγδάλι
3 βανίλιες
Ξύσμα από 1½ πορτοκάλι
5 αβγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη:
Ανακάτεψε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι, άνοιξε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίξε το λάδι, το ξύδι και λίγο νερό.
Ζύμωσε προσθέτοντας σταδιακά το νερό. Μόλις πάρεις μια πολύ μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα, πλάσ” τη σε μπαλίτσα, σκέπασέ την και άφησέ τη να ξεκουραστεί 1 ώρα.
Χώρισε τη ζύμη σε μπαλάκια στο μέγεθος λεμονιού, αλεύρωσε μια λεία επιφάνεια και άνοιξε το φύλλο, αλευρώνοντας πάντα τη ζύμη κι από τις δύο πλευρές.

Για τη γέμιση:
Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα βάλε τα 100 γρ. βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα (το βουβαλίσιο, με τα 7% λιπαρά του, είναι το ιδανικότερο), και άφησέ τα να βράσουν ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Πρόσθεσε τις βανίλιες, το ξύσμα και το σιμιγδάλι, και χτύπησε με το σύρμα της κουζίνας.
Αν έπηξε ελαφρώς η κρέμα, κατέβασέ την από τη φωτιά και, μόλις κρυώσει λίγο, χτύπησε σε ένα μπολ τα αβγά και ενσωμάτωσέ τα στην κρέμα με γρήγορες κινήσεις.
Μετά; Άλειψε με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί, άπλωσε μέσα τα δύο χωριάτικα φύλλα φροντίζοντας να προεξέχουν από τα τοιχώματα, άπλωσε ομοιόμορφα την κρέμα και γύρισε τα φύλλα που περίσσεψαν, σχηματίζοντας ένα ωραίο γείσο.
Περίχυσε με το μισό φλιτζάνι βούτυρο, πασπάλισε με λίγη καστανή ζάχαρη και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 περίπου λεπτά. Τρώγεται ζεστή και πασπαλισμένη με μπόλικη κανέλα!

Έχουμε επίσης και την απόλυτη συνταγή της Σταματίνα Τσιμτσιλή για τέλεια μπισκότα κανέλας!

Πηγή: athensmagazine.gr

5+1 μυστικά για τα πιο λαχταριστά χριστουγεννιάτικα μπισκότα με κανέλα! Θα πάθετε πλάκα!

Σας έχουμε τα 5+1 μυστικά που χρειάζεστε για να φτιάξετε τα πιο λαχταριστά και χριστουγεννιάτικα μπισκότα! Το βασικό συστατικό δεν είναι άλλο από την κανέλα! Με μία μόνο μπουκιά είναι σίγουρο πως θα πάθετε πλάκα!

Πάμε να δούμε τα υλικά αλλά και την εκτέλεση της συνταγής:

Μιας και είστε στην κουζίνα, πάρτε 3 εύκολα υλικά και φτιάξτε την καλύτερη μάσκα ομορφιάς με κανέλα!

Υλικά συνταγής

250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
125 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. κανέλα
60 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

Εκτέλεση συνταγής

1)Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς στις αντιστάσεις και στρώνετε με .

2)Χτυπάτε πολύ καλά με το μίξερ, σε υψηλή ταχύτητα, το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτετε το αλεύρι και τη κανέλα και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν.

3)Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνετε μέχρι να μαλακώσει και ενσωματωθούν τα υλικά. Μεταφέρετε τη ζύμη σε μπολ το οποίο σκεπάζετε καλά με πλαστική μεβράνη και το βάζετε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 15 λ.

4)Βάζετε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 μεγάλα φύλλα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και με ένα πλάστη ανοίγετε “φύλλο” πάχους 5 χιλιοστών περίπου. Παίρνετε ένα κουπ πατ σε σχήμα αστεριού διαμέτρου 5 εκ., κόβετε 65 περίπου μπισκοτάκια και τα τοποθετείτε πάνω σε ένα δίσκο, που να χωράει στη κατάψυξή σας, σε στρώσεις. με χαρτί ψησίματος ενδιάμεσα, και τα τοποθετείτε για 15 στη κατάψυξη. Αν έχετε χώρο βάλτε τα χωριστά. [*]

5)Τα βγάζετε από τη κατάψυξη, τα τοποθετείτε στα τα 2 μεγάλα ταψιά του φούρνου σας στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα πασπαλίζετε με τη κρυσταλλική ζάχαρη. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για 12-15 λ ή μέχρι να ροδίσουν, φροντίζοντας στη μέση του ψησίματος να αλλάξετε τα ταψιά, το επάνω στο κάτω ράφι και το κάτω στο επάνω.

6)Τα βγάζετε από το φούρνο, τα αφήνετε για 5 λ μέσα στο ταψί να σταθούν και μετά τα μεταφέρετε σε σχάρα να κρυώσουν καλά πριν τα σερβίρετε.

[*] Αν δεν έχετε αντίστοιχο κουπ πατ σε σχήμα αστεριού, φτιάξτε ένα αντίστοιχο καλούπι με χαρτόνι [ζωγραφίστε το και κόψτε το] και μετά τοποθετείστε το πάνω στη ζύμη και κόψτε τα κουλουράκια σας με ένα κοφτερό μαχαιράκι.