Τα cinammon rolls της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου είναι μια τρέλα - Η πιο ωραία συνταγή με κανέλα

Θα σε ξετρελάνουν!

Τα cinammon rolls της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου είναι μια τρέλα - Η πιο ωραία συνταγή με κανέλα

Η συνταγή των cinammon rolls της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου είναι πραγματικά μια τρέλα. Η πιο ωραία συνταγή που έχει κανέλα και που θα φτιάξεις και δεν θα μείνει ούτε ένα από αυτά ούτε από τους μικρούς αλλά ούτε και από τους μεγάλους.

Την βρήκαμε στο argiro.gr! Φτιάξε αυτή τη συνταγή χωρίς ζύμωμα και χωρίς μίξερ, για τα πιο νόστιμα και αφράτα ρολά κανέλας με γλάσο. Αυτά τα γλυκά ρολάκια κανέλας σου δίνουν τεράστια απόλαυση και γίνονται εύκολα και γρήγορα, μόνο με 10 λεπτά προετοιμασία!

Υλικά Συνταγής

Για τη ζύμη

5 φλ. (ή 625 γραμ.) αλεύρι δυνατό (ή για όλες τις χρήσεις)

4 κ.γλ. κοφτά (ή 1 ½ φακελάκι) μαγιά σκόνη

2 κ.γλ. κοφτά αλάτι

1/2 φλ. νερό

1 φλ. γάλα

1/2 φλ. ζάχαρη

100 γραμ. βούτυρο λιωμένο και χλιαρό

3 κ.σ σπορέλαιο

2 μεγάλα αυγά (σε θερμ.δωμ.) ελαφρά χτυπημένα

λίγο έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου

Για τη γέμιση

1/2 πλάκα (ή 125 γραμ.) βούτυρο λιωμένο

2 κ.σ κοφτές κανέλα

1/2 φλ. κρυσταλλική λευκή ζάχαρη

1 φλ. μαύρη μαλακή ζάχαρη

Για το γλάσο με τυρί κρέμα (cream cheese)

200 γραμ. τυρί κρέμα σε θερμ. δωμ.

100 γραμ. μαλακό βούτυρο σε θερμ. δωμ.

λίγες σταγόνες υγρή βανίλια

1 κ.σ μέλι

Εκτέλεση

Για τα αφράτα ρολάκια κανέλας χωρίς μίξερ, βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι και τη μαγιά και τα ανακατεύουμε. Σε μια κανάτα βάζουμε το αλάτι, το νερό, το γάλα, τη ζάχαρη, το λιωμένο χλιαρό βούτυρο και το σπορέλαιο και τα ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε με σύρμα να ενωθούν τα υγρά υλικά. Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε τα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι να γίνει το μείγμα ζύμη τσιχλωτή, που θα κολλάει ελαφρά.

Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου να τριπλασιαστεί. Βάζουμε τη φουσκωμένη ζύμη στο ψυγείο για 1 νύχτα.

Φτιάχνουμε τη γέμιση για τα ρολά κανέλας

Την επόμενη μέρα, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ταψί 25χ35 εκατ.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας σε ένα μπολ με κουτάλι όλα τα υλικά, βούτυρο, κανέλα, ζάχαρη μαύρη και λευκή και αφήνουμε στην άκρη.

Πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι και τοποθετούμε επάνω την παγωμένη ζύμη. Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια της ζύμης και ξεκινάμε με χοντρό πλάστη να ανοίξουμε φύλλο, πάχους περίπου 0,5 εκ. και σχήματος παραλληλόγραμμου, με διαστάσεις περίπου 30χ55 εκ. Πασπαλίζουμε αλεύρι στην επιφάνεια όποτε είναι αναγκαίο.

Αλείφουμε με απαλές κινήσεις όλη την επιφάνεια του φύλλου με τη γέμιση, αφήνοντας 1 εκ. κενό περιμετρικά.

Αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ρολό κατά μήκος της μακριάς πλευράς. Το ρολό να μην είναι πολύ σφιχτά τυλιγμένο. Έχοντας πάντα την ένωση του ρολού να ακουμπάει στον πάγκο, κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε 10 φέτες πάχους περίπου 4-5 εκατοστών.

Τοποθετούμε τα ρολάκια κανέλας στο έτοιμο ταψί, αφήνοντας 1 εκατοστό απόσταση μεταξύ τους. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τα ρολά κανέλας να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν πάλι, για περίπου 1 ώρα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170-180 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα. Ψήνουμε τα ρολάκια κανέλας για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν κι άλλο και να ροδίσουν ολόγυρα. Με το που ψηθούν, τα αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά, και έπειτα, αλείφουμε την κρέμα τυριού.

*Υπολογίστε ότι η ζύμη θα χρειαστεί 1 νύχτα να παραμείνει στο ψυγείο.

Για το γλάσο cream cheese

Βάζουμε σε μπολ το τυρί κρέμα με το μαλακό βούτυρο. Με σύρμα ή μίξερ χειρός, τα αφρατεύουμε. Προσθέτουμε το μέλι και τη βανίλια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγη λίγη την άχνη, μέχρι να έχουμε την πυκνότητα που επιθυμούμε, πιο αραιή ή πιο σφιχτή.

Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.

Μυστικά για τα ρολάκια κανέλας

-Να έχετε υπομονή. Aφήστε τη ζύμη να ωριμάσει, για να πετύχετε τέλεια υφή και γεύση. Έχετε κατά νου, ότι ο χρόνος ξεκούρασης και φουσκώματος ποικίλει ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου.

-Δώστε σημασία στις θερμοκρασίες των υλικών. Η θερμοκρασία των υγρών υλικών, δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 35 βαθμούς C αλλιώς θα καεί η μαγιά και δεν θα φουσκώσει η ζύμη. Ακολουθήστε κατά γράμμα τις οδηγίες μου για όσα υλικά απαιτείται να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και όσα πρέπει να είναι χλιαρά.

-Δε χρειάζεστε μίξερ ζυμώματος. Μόνο καλό ανακάτεμα των υλικών.

-Δώστε προσοχή και στο ψήσιμο. Να γυρνάτε το ταψί, ώστε να πιάσει σωστά όλα τα ρολά κανέλας ο αέρας και να ροδίσουν ομοιόμορφα.

-Επιλέξτε το σωστό αλεύρι. Το σκληρό αλεύρι δίνει πιο αφράτο αποτέλεσμα. Όμως και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις δίνει ένα ωραιότατο αποτέλεσμα. Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά μου για τους διάφορους τύπους αλευριού και τη σωστή τους χρήση.

-Ενεργοποιήστε σωστά τη μαγιά. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά θα πρέπει πρώτα να την ενεργοποιήσετε, και μετά να προχωρήσετε στο ζύμωμα. Μην ξεχνάτε ότι η δόση της συνταγής για φρέσκια μαγιά είναι 50 γραμμάρια.

Όταν θα βάλετε τη ζύμη στο ψυγείο να παγώσει, μπορείτε να την αφήσετε μέχρι και 2 ημέρες καλά σκεπασμένη.

-Όταν ετοιμάσετε και βάλετε τα ρολά κανέλας στο ταψί, μπορείτε σε αυτό το στάδιο να τα καταψύξετε. Η συντήρησή τους στην κατάψυξη είναι έως και 3 μήνες. Όταν θελήσετε να τα αποψύξετε, θα τα αφήσετε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και θα τα ψήσετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής

Λυχναράκια Πάρου με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Μοναδική αυθεντική παραδοσιακή συνταγή

Μια μοναδική αυθεντική συνταγή από την μακρινή και πανέμορφη Πάρο θα μοιραστούμε σήμερα μαζί σας στο Youweekly.gr! Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας μαθαίνει να κάνουμε Λυχναράκια με κανέλα στο τελείωμα. Μια συνταγή που πραγματικά θα λατρέψετε.

Την βρήκαμε στο argiro.gr! Αυθεντική παραδοσιακή συνταγή για γλυκά τυροπιτάκια με όλα τα μυστικά τους, από την Πάρο και την Αντίπαρο. Το ίδιο γλυκό το συναντάμε σε όλες τις κυκλάδες αλλά και στην Κρήτη, με μικρές παραλλαγές και διαφορετικές ονομασίες, όπως μελιτίνια, καλτσούνια, μελοπιτάκια, λυχναράκια, μελιτερά κλπ.

Υλικά Συνταγής

600 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

150 γραμ. βούτυρο Πάρου (σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαιόλαδο)

200 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό

1/3 κ.γλ αλάτι

1 αυγό χτυπημένο

2 κ.σ. ζάχαρη

λίγο έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα φύλλου

Για τη γέμιση

700 γραμ. φρέσκια ανάλατη μυζήθρα Πάρου (καλά στραγγισμένη)

1/2 φλ. θυμαρίσιο μέλι

1 γεμάτη κ.σ. φρυγανιά ή σιμιγδάλι

1/4 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη

2 αυγά χτυπημένα

λίγη ζάχαρη για το ψήσιμο

Για το τελείωμα

1 αυγό χτυπημένο

λίγο σουσάμι (προαιρετικά)

λίγη κανέλα

Εκτέλεση

Για τα παραδοσιακά λυχναράκια, κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι. Κρατήστε στην άκρη 1 φλ. αλεύρι και θα το προσθέσετε κατά το ζύμωμα.

Μέσα στο αλεύρι, προσθέτουμε σε κομματάκια το βούτυρο (ή το ελαιόλαδο) και ψιχουλιάζουμε με τα δάχτυλα-τρίβουμε το μείγμα, να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Κάνουμε λακκούβα, προσθέτουμε το γιαούρτι, το αυγό, τη ζάχαρη. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια, προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει.

Ζυμώνουμε καλά και τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη.Την αφήνουμε για 45΄ στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια και πασπαλίζοντας αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο, ανοίγουμε τα κομμάτια σε πολύ λεπτό φύλλο. Αν έχετε μηχανή για φύλλο ακόμα καλύτερα.

Με κουπ πατ ή με ροδάκι, κόβουμε δίσκους ζύμης διαμέτρου 10 εκ. Σε κάθε φύλλο ακουμπάμε στο κέντρο 1 κ.γλ. γέμιση. Ανασηκώνουμε τα πλαϊνά τσιμπώντας τα, με την βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας, φυλακίζοντας μέσα τη γέμιση και δημιουργώντας τοιχώματα ζύμης.

Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένες λαμαρίνες. Τα αλείφουμε με διάλυμα αυγού. Τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Ψήνουμε τα λυχναράκια στους 180 βαθμούς C για 25΄, να ροδίσουν καλά. Πασπαλίζουμε με κανέλα.

Για την γέμιση

Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.

Μυστικά για τα παραδοσιακά λυχναράκια της Πάρου με την κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

•Η γλύκα της γέμισης είναι καθαρά υποκειμενική. Δοκιμάστε τη γέμιση κι αν θέλετε προσθέστε λίγη ζάχαρη. Στην Πάρο οι γλυκές τυρόπιτες δεν γίνονται πολύ γλυκές.

•Βούτυρο ή ελαιόλαδο; Την περίοδο του Πάσχα που έχουμε πολύ ντόπιο φρέσκο βούτυρο φτιάχνουμε τις τυρόπιτες με βούτυρο Παριανό. Όμως και με ελαιόλαδο γίνονται τέλειες.

•Αν η φρέσκια μυζήθρα σας είναι ημέρας έχει αρκετή υγρασία, όποτε θα πρέπει να τη στραγγίσετε καλά σε τουλπάνι.

•Μπορείτε να κάνετε και απλή ζύμη, χωρίς αυγό και γιαούρτι, μόνο με ελαιόλαδο, λίγο χυμό πορτοκαλιού, αλεύρι και ζάχαρη.

•Η ποσότητα τεμαχίων, εξαρτάται πάντα από το πόσο λεπτό θα ανοίξετε το φύλλο. Όσο πιο λεπτό το φύλλο τόσο πιο πολλά λυχναράκια θα βγουν στο τέλος.

•Ανοίξτε πολύ λεπτό το φύλλο για να μείνουν τραγανές οι γλυκές τυρόπιτες.

•Η γέμιση πρέπει να είναι σταθερή κι όχι αραιή. Γι’ αυτό αν χρειαστεί προσθέστε λίγη φρυγανιά, αλεύρι ή σιμιγδάλι.

•Ανακατέψτε πολύ καλά τα υλικά της γέμισης ώστε να λιώσει καλά η μυζήθρα και η γέμιση να γίνει κρέμα.

•Δεν πρέπει να είναι πολύ γεμάτα τα λυχναράκια, γιατί θα φουσκώσουν με το ψήσιμο και θα χυθούν έξω από το φύλλο.

•Όταν φτιάξετε τα λυχναράκια, μπορείτε να ψήσετε λίγα και τα υπόλοιπα να τα καταψύξετε. Μετά όταν τα χρειαστείτε, τα αφήνετε 30΄ στον πάγκο σας, αλείφετε τότε με διάλυμα αυγού και τα ψήνετε.

•Αφού ψηθούν διατηρούνται για 4-5 ημέρες εκτός ψυγείου.