Μαεριά με κανέλα από την Κω - Κρεμώδες παραδοσιακό γλυκό από τα χεράκια της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Θα μείνετε με αυτό το γλυκό

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Μαεριά με κανέλα από την Κω - Κρεμώδες παραδοσιακό γλυκό από τα χεράκια της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ελαφρύ και κρεμώδες γλυκό από την Κω, η Μαεριά, τα παλιά τα χρόνια ήταν το παραδοσιακό κέρασμα της γιορτής. Σήμερα θα το γευτείτε στη νηστεία αλλά και σε όλα τα μοναστήρια του νησιού. Είναι μία εύκολη, οικονομική, νηστίσιμη και πραγματικά φανταστική παραδοσιακή συνταγή. Σας την παρουσιάζουμε από τα χεράκια της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

Το βρήκαμε στο argiro.gr και σας το αποκαλύπτουμε στο Youweekly.gr! Είστε έτοιμοι να γευτείτε αυτό το υπέροχο γλυκό; Θα φάτε κόλλημα σίγουρα!

Υλικά Συνταγής

  • 1 φλ. νεσεστέ
  • 4½ φλ. νερό
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 2-3 φρέσκα νεραντζόφυλλα

Για το σερβίρισμα

  • καρύδι χοντροκομμένο
  • κανέλα

Εκτέλεση

  • Για τη μαεριά, το παραδοσιακό νηστίσιμο γλυκό από την Κω, χρειάζεστε λίγα απλά υλικά και ελάχιστο χρόνο.
  • Βάζουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και το νισεστέ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά πριν μπει στη φωτιά για να λιώσει καλά ο νισεστές.
  • Ανάβουμε τη φωτιά και με μία ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε καλά σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσει, να δέσει και να πήξει η βελούδινη κρέμα. Στο τέλος του βρασμού, αφού αρχίσει να δένει η κρέμα, ρίχνουμε το ούζο και τα νεραντζόφυλλα για να πάρει το άρωμα. Αφήνουμε να σιγοβράσει ανακατεύοντας μέχρι να δέσει καλά η κρέμα.
  • Αδειάζουμε σε μία πιατέλα τη μαεριά όσο είναι ζεστή αφαιρώντας τα νεραντζόφυλλα. Όσο είναι ζεστή πασπαλίζουμε κανέλα και καρύδια.
  • Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και μετά κόβουμε τη Μαεριά σε κομμάτια μπακλαβαδωτά.

Ωστόσο, αν θες κι ένα υπέροχο πιάτο για την Καθαρά Δευτέρα που πλησιάζει μπορείς να δοκιμάσεις μύδια σαγανάκι με μουστάρδα και λεμόνι! Δες την συνταγή εδώ

Μελόπιτα Μυκόνου με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - «Εγκεφαλικό» μόνο με την μυρωδιά

«Εγκεφαλικό» πρόκειται να πάθεις μόνο με την μυρωδιά, από αυτή την συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Η εκτέλεση και τα υλικά για την Μελόπιτα Μυκόνου είναι απλά και μόλις την δοκιμάσουν τα μέλη της οικογένειας σου θα θέλουν και άλλο κομμάτι.

Την βρήκαμε στο argiro.gr! Η γεύση της δεν περιγράφεται. Η παραδοσιακή συνταγή γίνεται με τοπικά Μυκονιάτικα προϊόντα. Τυροβολιά Μυκόνου, φύλλο χωριάτικο και μέλι. Τη δοκίμασε στο φεστιβάλ Τσελεμεντέ Σίφνου από την Άννα Αθυμαρίτη και τρελάθηκε η Αργυρώ Μπαραμπαρίγου.

Υλικά Συνταγής

Για το φύλλο

  • 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
  • νερό χλιαρό όσο πάρει
  • λίγο αλάτι

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό τυροβολιά (ανάλατο στραγγιστό τυρί Μυκόνου)
  • 1¼ φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. μέλι θυμαρίσιο
  • 3 αβγά (σε θερμ. δωμ.)
  • λίγο επιπλέον αλεύρι (για το άνοιγμα του φύλλου)
  • μπόλικο μέλι (για το μέλωμα)
  • 1 κ.σ κανέλα

Εκτέλεση

  • Για τη μελόπιτα Μυκόνου με χωριάτικο φύλλο, ανακατεύουμε πρώτα όλα τα υλικά της ζύμης και προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο, ώστε να γίνει μια μαλακιά ζύμη. Σχεδόν σαν να κολλάει στα χέρια μας. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 30΄.
  • Για τη γέμιση της μελόπιτας
  • Σε ένα μπολ λιώνουμε το φρέσκο τυρί (τυροβολιά Μυκόνου) και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
  • Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης μαζί μέχρι να ενωθούν καλά και να γίνουν μια ομοιογενής παχιά κρέμα τυριού.

Για το στήσιμο της μελόπιτας

  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια. Ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο το πρώτο κομμάτι και το στρώνουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί 32 ή 34 εκ.
  • Ισομοιράζουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο. Ανοίγουμε και το άλλο κομμάτι της ζύμης σε λεπτό φύλλο και το τοποθετούμε από πάνω. Ψήνουμε την πίτα στους 180 βαθμούς °C στις αντιστάσεις για μια ώρα και 15 λεπτά, μόνο στην κάτω αντίσταση ώστε να ψηθεί σωστά και από κάτω.
  • Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο και όπως είναι καυτή την περιχύνουμε με 2 ως 3 φλιτζάνια με μέλι θυμαρίσιο.

Μυστικά για μελόπιτα Μυκόνου

-Η παραδοσιακή συνταγή για τη μελόπιτα Μυκόνου, είναι μια πίτα του Αιγαίου με ντόπιο τυρί και μπόλικο μέλι.

Αν δεν βρείτε τυροβολιά βάλτε ανθότυρο και στραγγίστε το πολύ καλά. Αποτελείται από δυο φύλλα όπως οι περισσότερες πίτες του Αιγαίου. 1 φύλλο πάνω και 1 φύλλο κάτω.

-Ψήστε την για πολλή ώρα για να βγει και να παραμείνει τραγανή.

-Μέλι συνήθως βάζουν μπόλικο στη Μύκονο, μπορεί και 1 κιλό! Εξαρτάται πόσο γλυκιά την θέλετε.

– Όπως και κανέλα αν θέλετε, μπορείτε να βάλετε παραπάνω στο σερβίρισμα.

Ωστόσο, έχουμε και μια συγκλονιστική συνταγή για ζεστό κρασί με κανέλα. Ότι πρέπει για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.