Με την λεμονόπιτα της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου θα πάθεις κόλλημα - Χωρίς φύλλο με απολαυστική κρέμα

Σκάει σαν «βόμβα» στο στόμα

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Με την λεμονόπιτα της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου θα πάθεις κόλλημα - Χωρίς φύλλο με απολαυστική κρέμα

Χωρίς φύλλο είναι φτιαγμένη η λεμονόπιτα της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Αντιθέτως έχει απολαυστική κρέμα και πρόκειται να πάθεις κόλλημα με τη γεύση της. Στο στόμα σου θα σκάσει σαν «βόμβα». Θα μοσχοβολήσει όλο το σπίτι μόλις μπει στο φούρνο.

Την συνταγή βρήκαμε στο argiro.gr και σας το αποκαλύψουμε και στο Youweekly.gr! Είστε έτοιμοι να γευτείτε αυτό το υπέροχο γλυκό;

Υλικά Συνταγής

Για τη λεμονόπιτα

  • 450 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.σ. κοφτή μπέικιν πάουντερ
  • 250 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400 γραμ. ζάχαρη
  • 6 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 λεμόνια ακέρωτα (το ξύσμα )
  • 300 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 2 πρέζες αλάτι
  • λίγη άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα

Για το σιρόπι

  • 550 γραμ. ζάχαρη
  • 400 γραμ. νερό
  • ξύσμα και χυμό από 1 ζουμερό λεμόνι
  • Για την κρέμα λεμόνι
  • 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 μέτρια ζουμερά λεμόνια ακέρωτα (θα χρησιμοποιήσουμε όλο το ξύσμα και 200 ml από το χυμό τους)
  • 1 ⅓ φλ. ζάχαρη
  • 1 μπαστουνάκι (125 γραμ.) βούτυρο κομμένο σε κομματάκια
  • σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 κ.γλ. κορν φλάουρ
  • Για τη φύλαξη
  • 2 αποστειρωμένα βάζα των 250 ml
  • 2 κομμάτια αντικολλητικό χαρτί ψησίματος κομμένα στις διαστάσεις των καπακιών

Εκτέλεση

Για τη λεμονόπιτα

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικινκ. Χτυπάμε το βούτυρο με το σύρμα στο μίξερ να αφρατέψει. Βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για 5 λεπτά να γίνουν κρέμα.
  • Ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά να απορροφούνται από το μείγμα. Προσθέτουμε το ξύσμα, το αλάτι και δυο κουταλιές από το συνολικό αλεύρι. Προσθέτουμε το γιαούρτι κι ανακατεύουμε καλά. Τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι. Δεν ανακατέυουμε πολύ από την ώρα που μπαίνει όλο το αλεύρι.
  • Βουτυρώνουμε στρογγυλό ταψί 30-32 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα, στρώνουμε την επιφάνεια με την ανάποδη του κουταλιού. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, για περίπου 1 ώρα. Ψήνουμε μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού. Αφού ψηθεί αφήνουμε να κρυώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Εναλλακτικά ψήνουμε στον αέρα στους 160 βαθμούς C, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 50 λεπτά. Ελέγχουμε πάντα με μαχάιρι αν ψήθηκε στο κέντρο η λεμονόπιτα. Αυτό το κάνουμε αφού περάσει ο αναγραφόμενος χρόνος ψησίματος.
  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι και βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Δεν ανακατεύουμε αφού ξεκινήσει ο βρασμός. Βράζουμε για 5 λεπτά. Αφήνουμε να καταλαγιάσει ο βρασμός.
  • Με ένα ξύλο για σουβλάκια τρυπάμε σε όλη την επιφάνεια μέχρι κάτω την κρύα λεμονόπιτα. Λίγο λίγο περιχύνουμε με το σιρόπι μέχρι να το πιει όλο. Αφήνουμε να κρυώσει. Αφού κρυώσει καλά τυλίγουμε όλο το ταψί με μεμβράνη και το αναποδογυρίζουμε στον πάγκο της κουζίνας. Αφήνουμε έτσι για 1 ώρα ώστε το σιρόπι να ποτίσει καλά την πίτα σε όλα τα σημεία. Δείτε εδώ όλα τα μυστικά για να σιροπιάζετε σωστά τα γλυκά σας.
  • Ιδανικά βάζουμε την πίτα για μερικές ώρες να παγώσει στο ψυγείο. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με την τέλεια κρέμα λεμόνι. Την σερβίρουμε κρύα με λίγη άχνη.

Για την κρέμα λεμονιού

  • Πλένουμε τα λεμόνια και τα σκουπίζουμε καλά. Παίρνουμε το ξύσμα. Έπειτα τα κόβουμε στη μέση και τα στύβουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε τόσο το ξύσμα από όλα τα λεμόνια, όσο και 200 ml από το χυμό τους.
  • Σε μικρή κατσαρόλα με χοντρή βάση τοποθετούμε τα αυγά και τα χτυπάμε να διαλυθούν με σύρμα. Προσθέτουμε το ξύσμα, το χυμό, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε με το σύρμα όλα τα υλικά και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Αυτή η κρέμα απαιτεί συνεχές ανακάτεμα με το σύρμα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 10 λεπτά, έως ότου η κρέμα αρχίσει να πήζει. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε απλά να σιγοβράζει για 1 λεπτό, ανακατεύοντάς τη συνεχώς. Την αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για τη σωστή συντήρηση της κρέμας

  • Γεμίζουμε τα ζεστά αποστειρωμένα βάζα με τη ζεστή κρέμα μέχρι πάνω. Καλύπτουμε με το αντικολλητικό χαρτί και σκεπάζουμε με τα καπάκια τα καυτά βάζα. Τα αφήνουμε στον πάγκο μέχρι να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, για μερικές ώρες. Τα διατηρούμε στο ψυγείο για 1 ½ μήνα.
  • Τρόποι σερβιρίσματος: Αλείφουμε την κρέμα σε ψωμί, γεμίζουμε κέικ ή τούρτες, γαρνίρουμε τάρτες κ.λπ.

Τα κουλουράκια κανέλας με σοκολάτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου τα έχετε δοκιμάσει; Είναι όνειρο και πραγματικά δεν θα μείνει ούτε ένα από αυτά, αν τα φτιάξετε στο σπίτι, καθώς θα ξετρελάνουν τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους.