Καροτόπιτα με κίτρινο γλάσο πορτοκαλιού της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου - Απογειώστε το με κανέλα

Λαχταριστή συνταγή

Αρθρογράφος: Ανθή Ιωαννίδου
Ανθή Ιωαννίδου
Καροτόπιτα με κίτρινο γλάσο πορτοκαλιού της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου - Απογειώστε το με κανέλα

Καροτόπιτα με κίτρινο γλάσο πορτοκαλιού της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου που μπορείτε να το απογειώσετε με κανέλα. Μια εύκολη συνταγή που θα την λατρέψουν τόσο οι μικροί όσο και οι μεγάλοι μόλις την φτιάξετε στο σπίτι.

Μπορούμε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε άχνη στο γλάσο, για να το κάνουμε παχύ ή αραιό - είναι καθαρά θέμα γούστου. Επίσης, μπορούμε να κόψουμε στη μέση την καροτόπιτα και να αλείψουμε με γλάσο, να καλύψουμε με το δεύτερο κομμάτι και να τελειώσουμε με γλάσο. Έτσι έχουμε μια τέλεια τούρτα καρότο.

Υλικά Συνταγής

  • 1 φλ. σπορέλαιο
  • 1 φλ. μαύρη ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1½ κ.γλ. κανέλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα γαρίφαλο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 φλ. καρότο ψιλοτριμμένο
  • 1 φλ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
  • 2½ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 κ.γλ. σόδα μαγειρικής

Για το γλάσο

  • 2 κ.σ. μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 100 γραμ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1½ φλ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
  • ξύσμα από 1 μεγάλο (ακέρωτο) πορτοκάλι

Καροτόπιτα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου συνταγή

Εκτέλεση

  • Τρίβουμε τα καρότα και τα πιέζουμε στο φλιτζάνι για να γεμίσει καλά. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη και τα αυγά. Tα χτυπάμε καλά να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το λάδι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει το μείγμα σαν κρέμα. Ρίχνουμε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο, το ξύσμα και το αλάτι. Προσθέτουμε το καρύδι και το καρότο. Τα ανακατεύουμε με σπάτουλα.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη σόδα. Το ρίχνουμε στο μείγμα λίγο λίγο και ανακατεύουμε καλά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα δαχτυλίδι 24 εκ. ή ένα ταψάκι βουτυρωμένο και στρωμένο με λαδόκολλα. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 20΄. Μετά τα πρώτα 40΄ ψησίματος σκεπάζουμε το γλυκό με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Για να σιγουρευτούμε ότι είναι ψημένο μπήγουμε τη λάμα του μαχαιριού στο κέντρο. Αν βγει καθαρή, είναι ψημένο. Όταν ψηθεί, το αφήνουμε στη φόρμα για 10΄ και έπειτα το ξεφορμάρουμε για να κρυώσει καλά.
  • Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο. Βάζουμε σε μπολ μαργαρίνη, το τυρί κρέμα, το ξύσμα και τα ανακατεύουμε να κρεμώσουν καλά. Λίγη λίγη ρίχνουμε την άχνη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει σαν κρέμα. Περιχύνουμε με το γλάσο την καροτόπιτα και γαρνίρουμε το κέντρο της με λίγο τριμμένο καρότο.

Αν γενικά προτιμάτε την σοκολάτα μπορείτε να ρίξετε μια ματιά και σε αυτό το γλυκό ψυγείου!

Το πιο διάσημο γλυκό ψυγείου με φράουλες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Πεντανόστιμο

Tres leches cake: Αυτό είναι το πιο διάσημο και πεντανόστιμο γλυκό ψυγείου με φράουλες από την κεντρική και νότια Αμερική που αγαπιέται πολύ από τους Ισπανόφωνους όλου του κόσμου και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δείχνει την συνταγή.

Στην ουσία tres leches σημαίνει τρία γάλατα, τα οποία αποτελούν το πλούσιο σιρόπι του κέικ. Εντυπωσιακό ιδιαίτερο και σιροπιαστό λευκό κέικ με φράουλες που θα σας πάρει το μυαλό.

Υλικά Συνταγής

Για το παντεσπάνι

  • 1½ φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γλ. κοφτό μπέικιν
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 125 γραμ. Χωριό μαργαρίνη με ελληνικό γιαούρτι (σε θερμ. δωμ.)
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 5 αυγά (σε θερμ. δωμ.)
  • 2 βανίλιες
  • ξύσμα από 1 μικρο λεμόνι (ακέρωτο)

Για το σιρόπι

  • 1 κουτί ζαχαρούχο (400 γραμ.)
  • 1 κουτί εβαπορέ (400 γραμ.)
  • 1 φλ. κρέμα γάλακτος light

Για το γαρνίρισμα

  • 1½ φλ. κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 2 κ.σ ζάχαρη άχνη
  • 200 γραμ. μικρές φράουλες (κατακόκκινες-ώριμες και σφιχτές)
  • λίγο κακάο για πασπάλισμα

Εκτέλεση για το πιο διάσημο γλυκό ψυγείου από τα χεράκια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγοτ

  • Το tres leches cake, αυτό το εύκολο γλυκό ψυγείου με φράουλες και ιδιαίτερο σιρόπι, όσο πιο πολύ μείνει στο ψυγείο τόσο πιο ωραίο θα γίνει.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C στον αέρα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα μακρόστενο ταψάκι 34χ22 εκατ. Τινάζουμε το περιττό αλεύρι. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μπολ.
  • Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη και με μίξερ χειρός τα χτυπάμε για 2-3΄μέχρι να γίνουν κρέμα. Ένα- ένα προσθέτουμε τα αυγά, χτυπώντας με το μίξερ κάθε φορά ώστε να πίνει το μείγμα κάθε αυγό που προσθέτουμε. Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ χειρός και λίγο-λίγο σταδιακά, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας πάντα με ο μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί. Ψήνουμε για 30΄στη μεσαία σχάρα. Αφού βγει το παντεσπάνι από το φούρνο όπως είναι ζεστό, το τρυπάμε με σουβλί ή με ένα πιρούνι ολόγυρα παντού. Αφήνουμε να κρυώσει για 20΄.

Για το σιρόπι γάλακτος

  • Σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα το εβαπορέ μαζί με το ζαχαρούχο, να ενωθούν. Σιγά-σιγά, προσθέτουμε τη light κρέμα. Μόλις ενωθούν τα υλικά σταματάμε το μίξερ.
  • Με αυτό το υγρό μείγμα (γαλατένιο σιρόπι) που δημιουργήθηκε, περιχύνουμε το παντεσπάνι σιγά-σιγά μέχρι να το ρουφήξει όλο.
  • Αφού κρυρώσει τελείως το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον. Το γλυκό ψυγείου θα είναι ζουμερό και το παντεσπάνι αφράτο και γαλατένιο. Σερβίρεται παντα παγωμένο και είναι καλύτερο πάντα την επόμενη ημέρα.

Για το γαρνίρισμα

  • Χτυπάμε σε ένα μπολ με μίξερ χειρός την κρύα κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να αποκτήσει απαλές κορυφές.
  • Την απλώνουμε επάνω σε όλη την επιφάνεια του γλυκού. Γαρνίρουμε όλη την επιφάνεια του γλυκού με ολόκληρες μικρές φράουλες. Παγώνουμε το γλυκό για 1 ή περισσότερες ώρες.
  • Το διατηρούμε πάντα στο ψυγείο.