Η καλύτερη ψιχουλιαστή μηλόπιτα με κανέλα και σταφίδες - Έχει ξετρελαθεί το διαδίκτυο

Θα το λατρέψετε αυτό το γλυκό

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Η καλύτερη ψιχουλιαστή μηλόπιτα με κανέλα και σταφίδες - Έχει ξετρελαθεί το διαδίκτυο

Μια από τις συνταγές που έχουν ξετρελάνει το διαδίκτυο είναι αυτή η ψιχουλιαστή μηλόπιτα που έχει μέσα κανέλα και σταφίδες! Μια παραλλαγή της κλασσικής συνταγής που όλοι ξέραμε.

Είναι το καλύτερο και γρήγορο γλυκό που μπορείς να φτιάξεις.

Υλικά

  • 3 φλυτζάνια αλεύρι
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. baking powder
  • 2 βανίλιες
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 φλυτζάνι βούτυρο (225γρ)
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 3 μεγάλα μήλα
  • 1 φλυτζάνι χοντροκομμένα καρύδια
  • ½ φλυτζανιού μαύρες σταφίδες
  • Ζάχαρη άχνη και κανέλα για το τέλος

Εκτέλεση

  • Βγάζουμε το βούτυρο από το ψυγείο ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Χτυπάμε σε ένα μπολάκι το αυγό κι έπειτα ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τα μήλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 185°C στον αέρα.
  • Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλέυρι, τη ζάχαρη, το baking powder, το αλάτι και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώστε να ομογενοποιηθούν όλα τα στεραιά υλικά. Προσθέτουμε το βούτυρο σε χοντρά κομμάτια και αρχίζουμε με ένα πιρούνι να δουλεύουμε το μείγμα
  • Το εργαλείο που βλέπετε στη φωτογραφία λέγεται dough kneader και θα το βρείτε στο internet. Είναι κατάλληλο για τέτοιου τύπου συνταγές, όπως crumbles.
  • Προσθέτουμε και το χτυπημένο αυγό και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε πλέον με το χέρι μας μέχρι να έχουμε μια ζύμη ψιχουλιαστή. Οταν θα την σφίγγουμε με το χέρι μας θα «στέκεται» κι όταν την τρίβουμε με τα δάχτυλα θα ξαναγίνεται ψιχουλιαστή.
  • Απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι διάστασης περίπου 20x30cm τη μισή ζύμη και την πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τα ψιλοκoμμένα μήλα, τα καρύδια και τις σταφίδες. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη.
  • Αν θέλουμε να έχουμε σαν αποτέλεσμα μια αφράτη μηλόπιτα, ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Αν πάλι θέλουμε να είναι πιο τραγανή και κρατσανιστή, τότε ψήνουμε για 60 λεπτά. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα και σερβίρουμε αφού έχει κρυώσει καλά.

Δείτε, ωστόσο, εδώ και την πιο ωραία παραλλαγή για μηλόπιτα! Είναι με... λεμόνι

Τριφτή μηλόπιτα με ζύμη μπισκότου και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

εύκολες συνταγές για μηλόπιτα

Τριφτή μηλόπιτα κραμπλ με ψιχουλιαστή ζύμη μπισκότου και κανέλα από τα χεράκια της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Εύκολη, διαφορετική, σαν τάρτα μήλου. Μια από τις πιο ωραίες συνταγές που σας έχω δώσει ποτέ. Δοκιμάστε την!

Την συνταγή την βρήκαμε όπως κάθε φορά στο argiro.gr και παρακάτω θα δείτε όλα τα υλικά και τα βήματα για να την φτιάξετε κι εσείς σπίτι

Υλικά Συνταγής

Για τη ζύμη μπισκότου

  • 400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400 γραμ. ζάχαρη
  • 20 γραμ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • 250 γραμ. καλαμποκέλαιο
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση μήλου

  • 5 μήλα
  • 150 γραμ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
  • 200 γραμ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • άχνη ζάχαρη
  • κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Μηλόπιτα τριφτή με ψιχουλιαστή ζύμη μπισκότου (apple crumble), εύκολη και φανταστική.

Για τη ζύμη

  • Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε μπολ και ζυμώνουμε ώστε να ενωθούν. Η ζύμη θα είναι σφιχτή και τραχιά.

Για τη γέμιση

  • Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα μήλα σε χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα, το καρύδι, τη ζάχαρη και την κανέλα, και ανακατεύουμε με κουτάλι.

Στήνουμε την τριφτή μηλόπιτα

  • Σε μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι ή ταψάκι στρογγυλό, αλείφουμε βούτυρο και στρώνουμε λαδόκολλα. Παίρνουμε τα 2/3 από τη ζύμη και με τα δάχτυλα στρώνουμε λίγο λίγο στα ταψάκι τη ζύμη. Φροντίζουμε να κάνουμε πλαϊνό τείχος ζύμης για να φυλακίσουμε τη γέμιση.
  • Αδειάζουμε όλη τη γέμιση σε στρώση. Από πάνω πασπαλίζουμε την υπόλοιπη ψιχουλιαστή (crumble) ζύμη (δεν την πατάμε, πρέπει να μοιάζει με βρεγμένη άμμο).
  • Ψήνουμε την τριφτή μηλόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα, για περίπου 45′, μέχρι να ροδίσει καλά.
  • Ξεφορμάρουμε σε σχάρα. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.