Γλυκό ψυγείου κόλαση από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Με μπισκότα και λαχταριστή πραλίνα

Οι γεύσεις του είναι σκέτο όνειρο

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Γλυκό ψυγείου κόλαση από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Με μπισκότα και λαχταριστή πραλίνα

Αυτό το γλυκό ψυγείου cheesecake πραλίνα χωρίς ψήσιμο με μπισκότα, είναι μία συνταγή φανταστική που γίνεται σε 5΄. Αυτό το λαχταριστό γλυκό, θα το λατρέψεις από την πρώτη μπουκιά και το έφτιαξε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Έτσι θα φτιάξεις το γλυκό ψυγείου με πραλίνα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • 325 γραµ. μπισκότα digestive
  • 120 γραµ. βούτυρο λιωμένο χλιαρό
  • 450 γραμ. πραλίνα σε θερμ. δωμ.
  • 600 γραµ. τυρί κρέμα (σε θερμ. δωμ.)
  • 2 κ.σ άχνη ζάχαρη (κοσκινισμένη)
  • Για την επικάλυψη
  • 2 κ.σ γεμάτες πραλίνα
  • 2-3 κ.σ γάλα ζεστό ή κρέμα γάλακτος
  • λίγα σπασμένα σοκολατάκια με φουντούκι

Εκτέλεση

  • Για το cheesecake πραλίνα χωρίς ψήσιμο, αλέθουμε πρώτα τα μπισκότα στο μπλέντερ να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε να γίνει το μπισκότο σαν βρεγμένη άμμος. Τέλος, ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας από τη συνολική πραλίνα. Χτυπάμε να ενωθούν τα υλικά.
  • Στρώνουμε με κουτάλι τη βάση του cheesecake πραλίνα σε μια φόρμα 22 εκατ. με αποσπώμενη βάση. Πιέζουμε με την ανάποδη του κουταλιού το μείγμα του μπισκότου με την πραλίνα ώστε να μην έχει καθόλου κενά. Παγώνουμε στο ψυγείο για 10′ να σφίξει.
  • Βάζουμε το τυρί κρέμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με κουτάλι, με σύρμα ή με μίξερ χειρός. Προσθέτουμε την πραλίνα και με σπάτουλα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί η κρέμα πραλίνα.
  • Αδειάζουμε την κρέμα στην παγωμένη βάση. Ισιώσουμε την επιφάνειά της και παγώνουμε το cheesecake πραλίνα για μερικές ώρες, 4-5 μέχρι να σταθεροποιηθεί.
  • Για την επικάλυψη
  • Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε την πραλίνα σε χαμηλή φωτιά να λιώσει. Προσθέτουμε το καυτό γάλα κι απαλά ανακατεύουμε να ρευστοποιηθεί. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει το μείγμα.
  • Ξεφορμάρουμε το cheesecake όταν σφίξει η κρέμα και το περιχύνουμε με την επικάλυψη πραλίνα.
  • Γαρνίρουμε με σπασμένα σοκολατάκια.
  • Το διατηρούμε πάντα στο ψυγείο για να μείνει συμπαγές και να μπορούμε να κόψουμε κομμάτια.

Argiro.gr

Ασύλληπτα γευστικό αυτό το γλυκό ψυγείου με κρουασάν και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αν ψάχνεται ένα εύκολο, γρήγορο, δροσερό και ασυναγώνιστο σε γεύση γλυκό ψυγείου αυτό είναι που πρέπει να προτιμήσετε! Μια ξεχωριστή ιδέα από τα χεράκια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου που μετατρέπει τα κρουασάν με κανέλα σε ότι πιο τέλειο μπορούσε κανείς να φανταστεί.

Είναι μπελαλίδικο γλυκό, θα σας φάει λίγη ώρα αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

Υλικά Συνταγής

  • 10 ψημένα μίνι κρουασάν
  • 50 γραμ. καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου
  • 600 γραμ. κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • κανέλα

Για την κρέμα μαστίχας

  • 1 ½ λίτρο γάλα
  • 200 γραμ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • 160 γραμ. άνθος αραβοσίτου βανίλια
  • 2 πρέζες μαστίχα κοπανισμένη
  • 60 γραμ. κορν φλάουρ
  • 20 γραμ. βούτυρο

Για το σιρόπι

  • 200 γραμ. ζάχαρη
  • 200 γραμ. νερό
  • λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Ξεκινάμε το εκμέκ ψυγείου, κόβωντας πρώτα στη μέση τα κρουασάν. Τα αραδιάζουμε σε βουτυρωμένο πυρέξ, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Φροντίζουμε να καλύψουμε όλα τα κενά και να δημιουργήσουμε μια βάση.

Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς C με αέρα, για περίπου 20′, μέχρι να τραγανίσουν. Τα βγάζουμε ζεστά και τα περιχύνουμε με το σιρόπι. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Για το σιρόπι

Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό και τα βράζουμε για 4′ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το λεμόνι στο τέλος. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Για την κρέμα μαστίχας

Κρατάμε 1/2 φλιτζάνι από το γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα να ζεσταθεί. Σε μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, τις βανίλιες, το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ και τη μαστίχα. Τα ανακατεύουμε με σύρμα, προσθέτουμε χλιαρό γάλα για να αραιώσει το μείγμα, και όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς για λίγα λεπτά, μέχρι να πήξει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε για λίγα λεπτά την κρέμα να γίνει χλιαρή. Την αδειάζουμε πάνω στα σιροπιασμένα κρουασάν και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Το παγώνουμε στο ψυγείο.

Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος, μέχρι να πάρει παχύρευστη μορφή, και με κορνέ ζαχαροπλαστικής κάνουμε σχήματα πάνω από το γλυκό μας, κορδόνια ή ροζέτες. Πασπαλίζουμε με την κανέλα και το καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου. Παγώνουμε το γλυκό για μία ώρα και κόβουμε σε κομμάτια. Αν βέβαια θες γλυκό στο τρίλεπτο δοκίμασε αυτή την πεντανόστιμη σοκολατόπιτα!