Γλυκό ψυγείου κόλαση με σοκολάτα, καρύδια και πορτοκάλι

Δεν θα μείνει ούτε μπουκιά

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Γλυκό ψυγείου κόλαση με σοκολάτα, καρύδια και πορτοκάλι

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έφτιαξε το πιο σοκολατένιο γλυκό ψυγείου και είναι κόλαση. Έχει μέσα καρύδια, αλλά και πορτοκάλι και δεν θα μείνει ούτε μπουκιά.

Έτσι θα φτιάξεις το γλυκό ψυγείου με σοκολάτα πορτοκάλι και καρύδια

Υλικά Συνταγής

  • 600 γραμμ. Κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 600 γραμμ. κρέμα γάλακτος
  • 1 πακέτο μπισκότα ολικής άλεσης
  • 2 κ.σ. λικέρ πορτοκάλι ή κονιάκ
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
  • 1 φλ. ψιλοκομμένο γλυκό κουταλιού πορτοκάλι (φλούδες)
  • 2 κ.σ. σιρόπι από το γλυκό πορτοκάλι
  • 1 φλ. ψιλοκομμένη καρυδόψιχα

Εκτέλεση

  • Τοποθετούμε τη σοκολάτα σε μπολ, ψιλοκομμένη. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος. Μόλις είναι έτοιμη να φουσκώσει την αδειάζουμε επάνω στη σοκολάτα. Περιμένουμε 1΄ και μετά ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε το ξύσμα, το σιρόπι και το λικέρ και ανακατεύουμε. Στραγγίζουμε καλά το γλυκό κουταλιού (φλούδες) σε απορροφητικό χαρτί και το ψιλοκόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Στρώνουμε μεμβράνη σε μικρή μακρόστενη φόρμα για κέικ.
  • Αδειάζουμε το 1/3 της λιωμένης σοκολάτας και καλύπτουμε με μία σειρά μπισκότα το ένα δίπλα στο άλλο. Το βάζουμε στην κατάψυξη για 5΄ να σταθεροποιηθεί ελαφρά. Αδειάζουμε τη μισή από την κρέμα σοκολάτας που έχουμε και τοποθετούμε επάνω το γλυκό κουταλιού. Πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα. Αφήνουμε ακόμα για 5΄ στην κατάψυξη. Τέλος, αδειάζουμε την υπόλοιπη κρέμα σοκολάτας και σκεπάζουμε με 1 στρώση μπισκότα.
  • Αφήνουμε το γλυκό να παγώσει καλά για 1½ ώρα στο ψυγείο. Το βγάζουμε 10΄ πριν σερβίρουμε σε πιατέλα. Αφαιρούμε τη μεμβράνη και κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Αξίζει να δοκιμάσεις κι αυτό το καλοκαιρινό κέικ με βερίκοκα και σοκολάτα, από τα χεράκια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

Γλυκό ψυγείου έρωτας - Με πορτοκάλι και μπισκότα

Σας έχουμε το πιο δροσερό γλυκό ψυγείου για το καλοκαίρι με πορτοκάλι και μπισκότα. Πρόκειται να γίνει το αγαπημένο σας, αφού είναι έρωτα. Η συνταγή είναι του Λάμπρου Βακιάρου.

Με το που την δοκιμάσουν μικροί και μεγάλοι, παραπάνω από μια ημέρα δεν θα υπάρχει ούτε ένα κομμάτι στο ταψί.

εύκολα γλυκά ψυγείου με φρούτα πορτοκάλι κ.α

Για την κρέμα

  • 35 γρ. κόρν φλάουρ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 960 γρ. γάλα
  • 220 γρ. μέλι
  • Ξύσμα από μισό πορτοκάλι
  • 5 γρ. εσάνς βανίλιας
  • 15 γρ. βούτυρο

Για το τζελ πορτοκαλιού

  • 495 γρ. πορτοκαλάδα χωρίς ανθρακικό
  • 5 φύλλα ζελατίνης (μουλιασμένα σε κρύο νερό)
  • 1 πορτοκάλι ξεφλουδισμένο (χωρίς το άσπρο, κομμένο σε κομμάτια)

Για τη σύνθεση

  • 200 γρ. μπισκότα πτι – μπερ ολικής
  • 120 γρ. γάλα

Πριν δείτε ωστόσο την εκτέλεση, σας έχουμε και ένα απίστευτο γλυκό με ροδάκινα. Πρόκειται για την ανάποδη πίτα της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Δείτε εδώ την απίστευτη συνταγή που θα σας τρελάνει.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

  • Σε μία μεσαία κατσαρόλα εκτός φωτιάς ρίχνουμε το κορν φλάουρ και το αλάτι και προσθέτουμε, ανακατεύοντας με ένα αυγοδάρτη, το παγωμένο γάλα. Βεβαιωνόμαστε ότι δεν υπάρχουν σβόλοι και τότε βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία.
  • Προσθέτουμε το μέλι, το ξύσμα πορτοκαλιού και την εσάνς βανίλιας και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πάρει βράση και να αρχίσει η κρέμα να πήζει. Τότε, ρίχνουμε το βούτυρο και αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Αφήνουμε την κρέμα για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να δένει.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΖΕΛ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε περίπου το 1/3 της ποσότητας της πορτοκαλάδας και δίνουμε μια βράση. Αφαιρούμε από το μάτι και προσθέτουμε τα μουλιασμένα φύλλα ζελατίνης ανακατεύοντας έντονα με ένα αυγοδάρτη.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό και τα κομμάτια του πορτοκαλιού.
  • Αφήνουμε το τζελ στο κατσαρολάκι για περίπου 30 λεπτά, ώστε να αρχίσει να πήζει.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

  • Μουλιάζουμε τα μπισκότα στο γάλα.
  • Σε ένα γυάλινο μεσαίο πυρέξ, στρώνουμε στον πάτο μια στρώση από μπισκότα και στη συνέχεια απλώνουμε ομοιόμορφα 1/3 από την κρέμα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδιασία μέχρι να έχουμε 3 στρώσεις μπισκότου και 3 κρέμας (με τελική στρώση κρέμας).
  • Τέλος απλώνουμε το τζέλ πορτοκαλιού, καλύπτουμε και αφήνουμε τουλάχιστον για 4 ώρες στο ψυγείο να πήξει.