Η πιο εύκολη βασιλόπιτα - κέικ με καρύδια και αυγά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Τα τέσσερα μυστικά για να την κάνεις μούρλια

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Η πιο εύκολη βασιλόπιτα - κέικ με καρύδια και αυγά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Λίγες ώρες πριν αλλάξει ο χρόνος το Youweekly.gr σου προτείνει την πιο τέλεια και πανεύκολη συνταγή για βασιλόπιτα - κέικ από τα χεράκια, φυσικά, της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου!

Υλικά Συνταγής

  • 250 γραμ. αιγοπρόβειο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 2 πορτοκάλια (χυμός)
  • 2 πορτοκάλια (ξύσμα)
  • 1/2 κ.γλ. σόδα μαγειρική
  • 1½ φλ. ψιλοκομμένη καρυδόψιχα
  • 1/2 φλ. μαύρη σταφίδα
  • 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Για τη βασιλόπιτα με καρύδια, χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για 6΄-7΄, μέχρι να κρεμώσει το μείγμα. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να το απορροφήσει. Στο χυμό πορτοκαλιού αραιώνουμε τη σόδα και τον προσθέτουμε στο μίξερ. Προσθέτουμε το ξύσμα και το αλάτι.

Στη χαμηλή ταχύτητα ανακατέματος ρίχνουμε και το αλεύρι μέχρι να έχουμε έναν πηχτό χυλό. Αμέσως μετά προσθέτουμε την καρυδόψιχα και τις σταφίδες.

Σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί 30 ή 32 εκ. αδειάζουμε τη βασιλόπιτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, για 45΄-50΄. (Εάν θέλουμε να ξεφορμάρουμε ολόκληρη την πίτα από το ταψί, πρέπει πριν βάλουμε το μείγμα να στρώσουμε το ταψί –το οποίο έχουμε ήδη βουτυρώσει– με λαδόκολλα).

Αφού ψηθεί, πασπαλίζουμε τη βασιλόπιτα με ζάχαρη άχνη.

Δες εδώ, επίσης, πως θα φτιάξεις την πιο τέλεια γεμιστή γαλοπούλα!

Πηγή: Argiro.gr

Τέσσερα μυστικά για να πετύχει την βασιλόπιτα

  • Βήμα πρώτο: ΌΛΑ ΜΑ ΟΛΑ τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν όλο αυτό σε μπερδεύει, απλά βγάλες 4 με 5 ώρες νωρίτερα όλα τα υλικά και τοποθέτησέ τα σε ένα ταψί. Ουσιαστικά μιλάμε για το γάλα, τα αυγά, την μαργαρίνη ή βούτυρο και το χυμό πορτοκαλιού. Αν δεν είναι όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου, δεν θα πετύχεις την υφή του μείγματος.
  • Βήμα δεύτερο: Αντικατάστησε το λικέρ με κουμ κουάτ λικέρ. Χάρη στην ποροκαλένια γεύση του, θα δώσει στην βασιλόπιτα κέικ την σπιρτάδα που χρειάζεται και θα ενισχύσει τη γεύση του χυμού πορτοκαλιού.
  • Βήμα τρίτο: Προσοχή στο ταψί ψησίματος αλλά και στην ποσότητα του υλικού. Έχουμε μια τάση να φτιάχνουμε μπόλικο μείγμα για μικρότερο ταψί με αποτέλεσμα η πίτα να φουσκώνει υπερβολικά και να σκάει αλλά και να μην ψήνεται καλά στα 50 λεπτά. Γέμισε το ταψί μέχρι τη μέση και βάλε το μείγμα που περισσεύει σε μικρά φορμάκια. Αν η πίτα «σκάσει» και δεν έχει ψηθεί, βάλε τοπικά αλουμινόχαρτο και ψήσε μέχρι η οδοντογλυφίδα να βγει χωρίς μείγμα.
  • Βήμα τέταρτο: Μην βιαστείς να ξεφορμάρεις. Αρχικά και προτού βάλεις το μείγμα, βουτύρωσε και αλεύρωσε το ταψί και βάλε αντικολλητικό χαρτί στον πάτο του για έξτρα σιγουριά. Έπειτα, άφησε την πίτα να ξεκουραστεί, προτού την βάλεις στην πιατέλα.