Σασμός: Ο Αλέξιος Κοτσώρης ή αλλιώς Παπαφράγκος αποκαλύπτει - Οι υποψίες για το ένοχο μυστικό του Μανώλη

Η μαθηματική διάνοια μιλά για όλα!

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Σασμός: Ο Αλέξιος Κοτσώρης ή αλλιώς Παπαφράγκος αποκαλύπτει - Οι υποψίες για το ένοχο μυστικό του Μανώλη

Την ώρα που ένας ηθοποιός επιστρέφει στη σειρά και φέρνει τα πάνω κάτω, ένας άλλος προσπαθεί να ανακαλύψει το ένοχο μυστικό ενός ανθρώπου που τον ενδιαφέρει εξαιρετικά πολύ! Ο λόγος για τον Αλέξιος Κοτσώρη ή αλλιώς Τζον Παπαφράγκο, την μαθηματική διάνοια στο Σασμό που προσπαθεί να "ξεκλειδώσει" τον Μανόλη, και να ανακαλύψει τι τον βαραίνει.

Ο ηθοποιός σε πρόσφατη συνέντευξή του στο 7μέρες TV, μίλησε για τα κοινά στοιχεία με τον ήρωα του και για το πώς ασχολήθηκε με την υποκριτική.

Όσα αποκάλυψε ο Αλέξιος Κοτσώρη για το Σασμό

Ποια είναι τα κοινά σας στοιχεία με Τζον Παπαφράγκο;

Παρόλο που είναι αυστηρός διαφορετικός, ο Τζον Παπαφράγκος είναι ένας πολύ καλός δάσκαλος και αυτό μου δημιούργησε θετική διάθεση απέναντι του. Ωστόσο, το μόνο κοινό μας χαρακτηριστικό είναι η μοναχικότητα, η οποία είναι και στάση ζωής.

Κατά τα άλλα, δεν έχω περίεργες συμπεριφορές όπως εκείνος, ούτε είμαι απότομος. Στα γυρίσματα γελάω γιατί λέω «σκέψου να σου τύχει ένας καθηγητής πανεπιστημίου που θα σε κρίνει από το αν σου αρέσει ο Μάλερ ή ο Σοστακόβιτς, κι εσύ να μην έχεις ακούσει τίποτα από κανέναν». Βέβαια, η μουσική και τα μαθηματικά έχουν κοινή γλώσσα.

Είναι σκληρός άνθρωπος ο Παπαφράγκος;

Όχι. Φαίνεται άγριος -ίσως γι’ αυτό και να ταίριαξε στην Κρήτη-, αλλά αυτό είναι επιφανειακό. Πιστεύω ότι μοιάζει με τον Μανόλη γιατί μέσα από τον κόσμο των Μαθηματικών βρίσκει την αρμονία. Στο μεταξύ, δεν ξέρουμε τι τον ώθησε να αφήσει το εξωτερικό για μια θέση στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.

Μήπως είχε κάποια ερωτική απογοήτευση; Μήπως βρέθηκε κι αυτός σε αδιέξοδο; Ο Παπαφράγκος έχει κολλήσει με τον Μανόλη όχι μόνο γιατί τον θεωρεί ιδιοφυία, αλλά και γιατί βλέπει σε αυτόν έναν άνθρωπο που δεν αναγνωρίζει τις δυνατότητές του και θέλει να τον βοηθήσει να τις δει. Θέλει να τον ξυπνήσει για να εξελιχθεί και να κάνει ακαδημαϊκή καριέρα.

Μπορεί να φανταστεί ο Παπαφράγκος αυτό που κρύβει ο Μανόλης; Ότι έχει δει το δολοφόνο του Στεφανή και το κρύβει;

Ούτε καν το υποψιάζεται. Προσπαθεί να βρει τι είναι αυτό που τον μπλοκάρει, αλλά δεν πάει το μυαλό του ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας σε μια δολοφονία. Θεωρώ ότι αυτό αγγίζει τα όρια της αρχαίας τραγωδίας.

Δεν ξέρω αν ο Μανόλης θα ξεπεράσει αυτήν τη σκηνή στη ζωή του, είναι μεγάλο το σοκ. Κι αναγκαστικά καταπιέζεται να μη μιλήσει για να μη γίνουν χειρότερα τα πράγματα. Ο Μανόλης είναι τραγικός ήρωας. Τον κρατάει ο φόβος και γι’ αυτό δεν καταδίδει τον Μαθιό στην αστυνομία. Όχι για να μην πάθει κάτι ο ίδιος, αλλά για να μη σκοτώσει ο Νικηφόρος τον Μαθιό ως εκδίκηση για το θάνατο του πατέρα του.

Ο Αλέξιος Κοτσώρης ή αλλιώς Τζον Παπαφράγκος αποκαλύπτει

Αυτό που ζει ο Μανόλης είναι τόσο δύσκολο, που δεν έχει μυαλό για να σκεφτεί τα Μαθηματικά. Εδώ μιλάμε για έγκλημα και τιμωρία και το παιδί αυτό γνωρίζει και προτιμά το ψέμα από μια καταστροφική αλήθεια.

Αν ο Μανόλης μιλήσει, θα διαταραχθεί η ισορροπία μέσα στο περιβάλλον του, θα γίνει ένα χωριό άνω-κάτω. Η Κλαίρη τον πιέζει, αλλά δεν ξέρει τι σημαίνει βεντέτα για την Κρήτη, ούτε τιμή, αίμα, φονικό. Στο δίλημμα «ψέμα ή αλήθεια» ο Μανώλης έχει διχαστεί. Βλέπει το συνολικό συμφέρον του χωριού και όχι το δίκαιο.

Πάντως, έχει δίκιο που προστατεύει τον Νικηφόρο...

Μα, δεν προστατεύει μόνο αυτόν, αλλά και τη μάνα του, τη Βασιλική. Ο Μανόλης έχει μια κρυφή ωριμότητα, οσμίζεται ότι ο τόπος του θέλει ηρεμία και κοιτάει το γενικότερο καλό. Αργά ή γρήγορα, όμως, θα αντιμετωπίσει την αλήθεια του.

Πώς ασχοληθήκατε με την υποκριτική;

Μου δίνει ισορροπία. Κυρίως το θέατρο, το οποίο αγαπώ πολύ. Είμαι καλά μέσα σε αυτό. Ζεις χιλιάδες ρόλους χωρίς να είσαι ο ήρωας που παθαίνει όλα αυτά που συμβαίνουν κάθε φορά. Φέτος σκηνοθέτησα στο θέατρο Αγγέλων Βήμα το έργο «Βαθιά γαλάζια θάλασσα», μια παράσταση που αγκάλιασε το κοινό. Το χειμώνα θα βρίσκομαι και πάλι στο Αγγέλων Βήμα και ελπίζω και στο «Σασμό». Ο Παπαφράγκος έχει «γράψει» στη συνείδηση του κόσμου. Κι όπως βλέπω κι εγώ μέσα από τα μάτια του, σε αυτό το ταξίδι της ζωής το θέμα είναι ένα: να είσαι καλότυχος και όχι επιτυχημένος.

Όσα θα δούμε σήμερα 27/6

Ραγδαίες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στο σημερινό (27/6) επεισόδιο της επιτυχημένης σειράς του ALPHA, Σασμός μιας και ο Μαθιός, μετά την εξομολόγησή του για τον φόνο του Στεφανή, προκαλεί τον Μανόλη να πάει στην αστυνομία και να τον καταδώσει.

Ο Αστέρης που κρατά τον λόγο του στη Μαρίνα μένει μακριά της, αλλά η σκέψη του είναι σ’ αυτήν. Όπως κι η ανάγκη του να είναι αυτός που θα τη βοηθήσει… Η απάντηση της Στέλλας στο τελεσίγραφο του Γεράσιμου, αργεί να ‘ρθει…