Το βίντεο για τη παιδική σεξουαλική κακοποίηση που μας συγκλόνισε! (Βίντεο)

Τι λένε οι ειδικοί;

Το βίντεο για τη παιδική σεξουαλική κακοποίηση που μας συγκλόνισε! (Βίντεο)

Στην ενημέρωση και καταπολέμηση της παιδικής και εφηβικής σεξουαλικής κακοποίησης αποσκοπεί η καμπάνια «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή» του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία συμμετέχουν η γενική γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η γενική γραμματεία Αθλητισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, μεταγλωττίστηκε τηλεοπτικό σποτ για την παιδική και εφηβική σεξουαλική κακοποίηση στον αθλητισμό και, όπως αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης σε σημερινή ανακοίνωσή του... Διαβάστε παρακάτω...

Δείτε ακόμη: Γιγάντια κύματα έπνιξαν το «Αστερίων ΙΙ» -Η απίστευτη μάχη του καπετάνιου με τα 10 μποφόρ! (βίντεο)

Το σχετικό βίντεο θα προβληθεί ως μήνυμα κοινωνικού περιεχομένου από τα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας, με την έγκριση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ).

Σύμφωνα με έρευνες περίπου ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας. Αυτό περιλαμβάνει σεξουαλικά αγγίγματα, βιασμό, σεξουαλική παρενόχληση, έκθεση, παραπλάνηση, εκμετάλλευση στην πορνεία και την πορνογραφία, σεξουαλικό εκβιασμό και διαδικτυακό εκφοβισμό και εξαναγκασμό.

Επίσης, το 1/3 των παιδιών που έχουν δεχτεί σεξουαλική βία (θύματα) δεν μιλούν ποτέ.

Τα μικρότερα ή παιδιά με αναπηρίες δεν αναγνωρίζουν τη σεξουαλική βία και νιώθουν ντροπή και ενοχές. Άλλα παιδιά φοβούνται ότι δεν θα γίνουν πιστευτά ή φοβούνται ότι, εάν μιλήσουν, θα υποστούν αντίποινα ή αρνητικές συνέπειες εκείνα ή η οικογένειά τους, ή η φήμη τους ή η καριέρα τους.

Δείτε ακόμη: Βίντεο σοκ! Δημοσιογράφος υπέστη καρδιακή προσβολή on air!

Ακόμη, κάποια παιδιά δεν ξέρουν σε ποιον πρέπει να μιλήσουν, φοβούνται ότι αν μιλήσουν αυτό θα θεωρηθεί αδυναμία, τη στιγμή που οι αθλητές πρέπει να είναι δυνατοί, ενώ άλλα παιδιά πιστεύουν ότι βρίσκονται σε μια πραγματική σχέση με το θύτη τους.

Ενημέρωση για παιδική και εφηβική σεξουαλική κακοποίηση στον αθλητισμό Ενημέρωση για παιδική και εφηβική σεξουαλική κακοποίηση στον αθλητισμό

Όπως αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και στο χώρο του αθλητισμού όπου τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών:

1. Οι αθλητές καλούνται να επιδείξουν αντοχή σε ψυχολογική και σωματική πίεση όπως και τραυματισμούς.
2. Επικρατούν άνισες σχέσεις εξουσίας μεταξύ των προπονητών και των αθλητών.
3. Περιστατικά αποσιωπούνται για να αποφευχθούν σκάνδαλα.
4. Στον αθλητισμό απαιτείται σωματική επαφή.
5. Η ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά γίνεται συχνά ανεκτή, οι διακρίσεις και η ανισότητα των φύλων γίνονται αποδεκτές.
6. Ο ανταγωνισμός στον αθλητισμό και πρωταθλητισμό λειτουργεί με ανταμοιβές.
7. Επικρατούν συνθήκες πιθανού ρίσκου όπως αποδυτήρια, ντους, μεταφορές με ιδιωτικά μέσα και διανυκτερεύσεις εκτός οικογενειακής εστίας.

Η ανακοίνωση καταλήγει, αναφέροντας ότι «ο αθλητισμός πρέπει να γίνει ένα περιβάλλον ενδυνάμωσης και προστασίας για τα παιδιά» και ότι «οι ενήλικες οφείλουν να είναι ενημερωμένοι και να αποτρέψουν την κακοποίηση, να προστατεύσουν τα παιδιά και να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ατιμωρησίας».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα στο παρακάτω βίντεο...