Πόλεμος Ουκρανία: Ρώσοι στρατιώτες πυροβολούν άντρα εν ψυχρώ - Το σοκαριστικό βίντεο

Ο άντρας ήταν άοπλος και είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Πόλεμος Ουκρανία: Ρώσοι στρατιώτες πυροβολούν άντρα εν ψυχρώ - Το σοκαριστικό βίντεο

Αποτροπιασμό προκαλεί το βίντεο που μετέδωσε το ZDF και δείχνει, σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι, Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία να εκτελούν εν ψυχρώ έναν άμαχο ο οποίος έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά. Το επίμαχο υλικό καταγράφηκε στις 7 Μαρτίου του 2022 από drone, κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, στην οποία έχουν απαγορεύσει την κυκλοφορία για τις επόμενες 35 ώρες.

Όλα όσα δείχνει το αποτροπιαστικό βίντεο

Όπως επισημαίνει το ZDF, δύο ξεχωριστά κλιπ εστάλησαν στην εκπομπή Frontal από ανώνυμη πηγή, και περιείχαν τα σοκαριστικά πλάνα, που τραβήχτηκαν στον αυτοκινητόδρομο Ε40, λίγα χιλιόμετρα δυτικά από το Κίεβο.

Βόρεια από τον αυτοκινητόδρομο, οι Ρώσοι είχαν καταλάβει ήδη προάστια του Κιέβου και είχαν προχωρήσει αρκετά στον δρόμο. Το drone κατέγραψε τη θέση ενός ρωσικού τεθωρακισμένου μερικά μέτρα μακριά από ένα βενζινάδικο. Το τανκ φέρει τα αναγνωριστικά των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Μπροστά του βρίσκεται ένα μπλε αμάξι, που φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές από σφαίρες, και στα δέντρα δίπλα από αυτό οι μικρές αλλά χαρακτηριστικές σιλουέτες στρατιωτών που κρατούν όπλα...

Σύμφωνα με το protothema.gr, είναι περίπου 14.16 το μεσημέρι, και το drone καταγράφει διάφορα αυτοκίνητα που δεν είναι στρατιωτικά, αλλά απλά επιβατικά, να κατευθύνονται προς το κέντρο του Κιέβου. Οι πρώτοι οδηγοί μπορεί να πρόσεξαν τα ρωσικά τανκ και να έκαναν αναστροφή, ωστόσο ένα γκρίζο-ασημί αμάξι επιβραδύνει και σταματά. Τότε συμβαίνει κάτι φρικτό: Ένα άτομο βγαίνει από το αυτοκίνητο με τα χέρια σηκωμένα ψηλά αλλά δέχεται πυρά και πέφτει κάτω ακριβώς πίσω από το αυτοκίνητο. Οι Ρώσοι στρατιώτες τρέχουν από τις θέσεις τους στον τόπο του εγκλήματος. Το γεγονός ότι είναι Ρώσοι στρατιώτες είναι εμφανές από τα λευκά διακριτικά που φορούν για να ξεχωρίζουν από τους εχθρούς στην Ουκρανία, εξηγεί το ZDF.

Το κανάλι εξηγεί στη σελίδα του ότι, προκειμένου να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του βίντεο (αφού στον πόλεμο, ένα από τα πρώτα θύματα είναι η αλήθεια, όπως επισημαίνεται) αναζήτησε τον χειριστή του drone που τράβηξε τα πλάνα και μίλησε μαζί του. Πρόκειται για έναν έμπορο ηλεκτρικών ειδών που δεν δίστασε να καταταγεί ως εθελοντής όταν οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Ουκρανία, για να υπερασπιστεί την πατρίδα του. O «Ζανόζα» εκείνη την ημέρα είχε ως αποστολή να καταγράψει με το drone του, ένα Mavic III, τις θέσεις των Ρώσων στον αυτοκινητόδρομο E40 και, χωρίς να το περιμένει, κατέγραψε τη συγκλονιστική σκηνή. Όπως είπε, στη συνέχεια το όχημα του αδικοχαμένου άνδρα απομακρύνθηκε και κάηκε.

Σύμφωνα με το ZDF, η αυθεντικότητα του βίντεο έχει επιβεβαιωθεί και με άλλους τρόπους, αφού τα πλάνα περιέχουν χρονική σήμανση και έχει γίνει η απαιτούμενη διαδικασία διασταύρωσης. Όπως αναφέρεται, στελέχη του καναλιού εντόπισαν τη σκηνή του εγλήματος στο Google Maps, με όλα τα στοιχεία που εμφανίζονται στα βίντεο να ταιριάζουν απόλυτα. Επίσης είναι γνωστό ότι εκείνη την ημέρα ρωσικές δυνάμεις βομβάρδιζαν το πολύ κοντινό προάστιο του Κιέβου, Ιρπίν.

Οι εικόνες από τις 7 Μαρτίου δείχνουν Ρώσους στρατιώτες να σέρνουν το σώμα ενός άνδρα μακριά από το αμάξι του και να το ρίχνουν σε ένα χαντάκι. Μαζί του ταξίδευαν μια γυναίκα και ένα παιδί. Αργότερα οδηγήθηκαν από στρατιώτες μέσα στο κοντινό δάσος. Δεν υπάρχει υλικό που να δείχνει τι τους συνέβη στη συνέχεια.

Ξεκίνησε η επιχείρηση απεγκλωβισμού του Έλληνα πρόξενου στην Μαριούπολη

Ξεκίνησε πριν από λίγο η επιχείρηση απεγκλωβισμού του Γενικού Προξένου στην Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, καθώς και του επιτόπιου προσωπικού της Αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, σύμφωνα με όσα αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Η επιχείρηση λαμβάνει χώρα σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ. Οι ανωτέρω αναμένεται να κινηθούν με κατεύθυνση τα δυτικά. Για λόγους ασφαλείας δεν είναι δυνατόν να παρασχεθούν λεπτομέρειες της επιχείρησης ενώ την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας 35 ωρών στο Κίεβο.