Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Πάσχα 2019: Τα έθιμα της Μεγάλης Πέμπτης που πρέπει να τηρήσετε!

Εσείς τα ξέρετε όλα;

Πάσχα 2019: Τα έθιμα της Μεγάλης Πέμπτης που πρέπει να τηρήσετε!
ΠΑΡΑΞΕΝΑ 25.04.2019 14:48

Σίγουρα δεν γνωρίζατε αυτά τα έθιμα για σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη! Πρέπει όμως, σίγουρα να τα τηρήσετε για το Πάσχα 2019....

Τη Μεγάλη Πέμπτη το Θείο Δράμα προχωρεί προς την αποκορύφωσή του. Την ημέρα αυτή γίνεται ο Μυστικός Δείπνος, όπου ο Ιησούς κοινωνεί τους μαθητές του δίνοντάς τους από ένα κομμάτι ψωμί που συμβολίζει το σώμα του και κρασί που συμβολίζει το αίμα του. Διαβάστε παρακάτω....


Τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ ψέλνονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια και στην εκκλησία περιφέρεται ο Σταυρός με τον Ιησού. Αφού τελειώσουν τα 12 Ευαγγέλια, κοπέλες αναλαμβάνουν να στολίσουν τον Επιτάφιο.Το κύριο έθιμο της Μεγάλης Πέμπτης είναι το βάψιμο των κόκκινων αυγών και ζύμωμα των τσουρεκιών. Αυτήν την ημέρα οι νοικοκυρές δεν πλένουν, δεν απλώνουν ούτε κάνουν άλλες δουλειές στο σπίτι. Στη Λήμνο, το πρώτο πασχαλινό αυγό είναι της Παναγίας και το τοποθετούν στο εικονοστάσι. Στη Σίφνο, οι γυναίκες φτιάχνουν τα λεγόμενα «Πουλιά της Λαμπρής», που είναι κουλούρες σε διάφορα σχήματα πουλιών ή ζώων, τα οποία είναι στολισμένα με κόκκινα αυγά. Στη Δυτική Μακεδονία, οι γυναίκες απλώνουν στο μπαλκόνι κόκκινα πανιά και οι οικογένειες που έχουν πένθος δεν βάφουν τα αυγά κόκκινα αλλά κάποιο άλλο χρώμα. Στα Χανιά φτιάχνουν ένα ανθρώπινο ομοίωμα του Ιούδα από ξύλα, τον οποίο περιφέρουν σε όλο το χωριό και τον χτυπούν. Λίγο πριν φύγετε... δείτε και ποια ζώδια λατρεύουν το Πάσχα!

Πάσχα: Γιατί βάφουμε αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη;

Έχετε αναρωτηθεί ποιος είναι ο λόγος που βάφουμε πάντα τη Μεγάλη Πέμπτη τα πασχαλινά αυγά;

Η ουσία που έχει το συγκεκριμένο έθιμο.

Κάθε Μεγάλη Πέμπτη όλοι μας βάφουμε κόκκινα αβγά για να τα τσουγκρίσουμε μαζί με συγγενείς και φίλους το βράδυ της Ανάστασης και στο Πασχαλινό τραπέζι της Κυριακής. Έχετε αναρωτηθεί όμως πως ξεκίνησε η συγκεκριμένη παράδοση και ποια είναι η ουσία της;

Οι ερμηνείες που έχει το έθιμο:

Ένα από τα επικρατέστερα έθιμα λέει πως το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Ιησού, ενώ σε άλλες ερμηνείες οι πρωταγωνίστριες είναι τρεις γυναίκες: η Παναγία, η Μαρία Μαγδαληνή και μία δύσπιστη ανώνυμη γυναίκα.

Λέγεται λοιπόν ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι με αβγά και το πρόσφερε στους φρουρούς του Υιού της, παρακαλώντας τους να του φέρονται καλά. Όταν τα δάκρυα της έπεσαν πάνω στα αβγά, αυτά βάφτηκαν κόκκινα. Μια άλλη εικασία συνδέει το κόκκινο χρώμα μαζί με τη Μαρία Μαγδαληνή, η οποία πάλεψε πολύ για να διαδώσει το Ευαγγέλιο μετά την Ανάσταση του Κυρίου. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας έμαθε για την Ανάσταση του Χριστού, τη θεώρησε τόσο απίθανη όσο και το να βαφτούν τα αβγά κόκκινα. Εκείνη τότε χρωμάτισε μερικά κόκκινα αυγά και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.

Η παραπάνω ιστορία έχει ακόμη μια παραλλαγή, που θέλει μια άγνωστη γυναικά να μη πιστεύει στην Ανάσταση του Ιησού και να λέει: «Όταν τα αβγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός». Και τότε αυτά έγιναν κόκκινα» . Σύμφωνα με τη παράδοση το πρώτο αβγό που βάφεται σε κάθε σπίτι ανήκει στην Παναγία και δεν πρέπει να το τσουγκρίζουμε. Μέχρι και σήμερα πολλές νοικοκυρές το φυλάνε σε εικονοστάσι όλη τη χρονιά μέχρι το επόμενο Πάσχα.

Τη Μεγάλη Πέμπτη του επόμενου έτους το φυτεύουν στα χωράφια τους για να είναι εύφορα η το κρεμάνε στα μαντριά των ζώων για να είναι γόνιμα.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Ωράριο καταστημάτων σήμερα 25/04: Τι ώρα κλείνουν τα μαγαζιά;

Αρνάκι ή κατσικάκι το Πάσχα; Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Διαβάστε περισσότερα παράξενα θέματα στο Youweekly.gr

TAGS
Share