Η Ημέρα της Μητέρας!

Η μαμά μας, ο πρώτος μας αληθινός σούπερ ήρωας!

Αρθρογράφος: Ελισάβετ & Ειρήνη Αϊνατζιόγλου
Ελισάβετ & Ειρήνη Αϊνατζιόγλου
Η Ημέρα της Μητέρας!

Αγαπητή μας αναγνώστρια, σωστά διάβασες τον τίτλο. Δεν έχει γίνει κάποιο τυπογραφικό λάθος. Σήμερα είναι Η Ημέρα της Μητέρας, μια πολύ όμορφη μέρα αφιερωμένη αποκλειστικά στις Μαμάδες. Γιορτάζεται πάντα τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Σήμερα δηλαδή! Σήμερα γιορτάζει η μαμά σου, η γιαγιά σου, ίσως η πρόγιαγιά σου, μπορεί ακόμα και εσύ η ίδια που διαβάζεις το άρθρο! Η Ημέρα της Μητέρας είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να ευχαριστήσουμε τη μαμά μας για όλα όσα έχει κάνει για εμάς όλα αυτά τα χρόνια και να αναγνωρίσουμε τις θυσίες που έχει κάνει για να μας μεγαλώσει. Η μαμά μας, ο πρώτος μας αληθινός σούπερ ήρωας.

Πώς όμως ξεκίνησε η ημέρα της μητέρας;

Η Ημέρα της Μητέρας είναι μια αρκετά πρόσφατη γιορτή, η βασική ιδέα όμως μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και συγκεκριμένα στην αρχαία μυθολογία, στους παλιούς πολιτισμούς των Ελλήνων και των Ρωμαίων. Οι Έλληνες έκαναν ετήσιο αφιέρωμα στην Κυβέλη γνωστή μεταγενέστερα ως Ρέα, τη μητέρα των θεών τους. Ενώ οι Ρωμαίοι αφιέρωναν ένα ετήσιο φεστιβάλ άνοιξης στη μητέρα των δικών τους θεών.

ΜΗΤΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

Τον 16ο αιώνα, εγκαινιάστηκε ένας εορτασμός που ονομάζεται "Μητέρα Κυριακή" μια Κυριακή που αφιερώνεται στην επίσκεψη της μητέρας. Ο μεγαλύτερος γιος ή κόρη θα έφερνε ένα "κέικ μητρότητας", το οποίο θα κοπεί και θα μοιραστεί από ολόκληρη την οικογένεια. Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις ήταν η τάξη της ημέρας, με τους γιούς και τις κόρες να αναλαμβάνουν όλα τα οικιακά καθήκοντα και να προετοιμάζουν ένα ειδικό δείπνο προς τιμήν της μητέρας τους. Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας η μητέρα θα παρακολουθούσε ειδικές εκκλησιαστικές υπηρεσίες με την οικογένειά της.

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ο επίσημος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 ως νόμιμη γιορτή που ονομάζεται «Η γιορτή της μητέρας». Τα πρώτα χρόνια, η αφιερωμένη ημέρα στην Μητέρα πραγματοποιούνταν με απόλυτη απλότητα και σεβασμό ,και οι εκκλησιαστικές υπηρεσίες γίνονταν προς τιμήν όλων των μητέρων, ζωντανών και νεκρών. Με λίγα λόγια βλέπουμε , ότι η οικογενειακή τήρηση σήμερα μοιάζει πολύ με εκείνη της έκδοσης της "Μητέρας Κυριακής".

Χρόνια πολλά σε όλες τις Μαμάδες!