H «Ήρεμη δύναμη» Παραολυμπικονίκης Δήμητρα Κοροκίδα μιλά στο Youweekly.gr

H «Ήρεμη δύναμη» Παραολυμπικονίκης Δήμητρα Κοροκίδα μιλά στο Youweekly.gr

Η Παραολυμπιονίκης ξεκίνησε τον αθλητισμό πριν 34 χρόνια ως αρτιμελής κάνοντας Tae Kwon Do. Μέχρι και το 2005 όπου και συνέβη το ατύχημά της, ήταν αθλήτρια σε τέσσερις πολεμικές τέχνες.


Από την Έλενα Φάκου

Όπως η ίδια λέει, οι πολεμικές τέχνες είναι η μεγάλη της αγάπη, ο τρόπος ζωής της και αυτό που ουσιαστικά την έσωσε μετά το τροχαίο που άλλαξε τη ζωή της. Πώς άλλαξαν όλα; Το 2005 είχε ένα σοβαρό ατύχημα με τη μηχανή της. Κάποιος ασυνείδητος οδηγός παραβίασε ένα stop τη χτύπησε, την εγκατέλειψε κι από τότε έμεινε παραπληγική.

«Το ατύχημα με βρήκε σε μια πολύ καλή φάση της ζωής μου και στην αρχή είχα μια άρνηση να δεχθώ τη νέα κατάσταση. Όταν όμως αποδέχθηκα το ότι είμαι ανάπηρη, με ένα μαγικό τρόπο όλα άλλαξαν, όλα πήραν το δρόμο τους και μπορώ να σου πω ότι είμαι καλύτερα από ότι ήμουν και πριν το ατύχημα.»

Η Δήμητρα τόνισε πως πριν χτυπήσει ήταν αλώβητη. Μετά συνειδητοποίησε πως δεν πρέπει να είμαστε εγωιστές ούτε αλαζόνες. Αγάπησε τη νέα τάξη πραγμάτων της ζωής της και προσαρμόστηκε στα καινούρια δεδομένα. Ξεκίνησε να κάνει πρωταθλητισμό πέντε χρόνια μετά το συμβάν, αλλά τη σχολή την οποία διατηρεί στην οποία διδάσκει πολεμικές τέχνες την άνοιξε την ίδια χρονιά με το ατύχημά της.

«Στη σχολή μου διδάσκω τέσσερις πολεμικές τέχνες και έχω τη βοήθεια ενός μαθητή μου ο οποίος δείχνει τις τεχνικές και ουσιαστικά αναλαμβάνει το πρακτικό κόμμάτι. Η δική μου επιτυχία είναι ότι τα παιδιά, οι μαθητές μου δε με βλέπουν καθισμένη στο αμαξίδιο. Με ζωγραφίζουν όρθια, κάτι που σημαίνει ότι έτσι με αισθάνονται. Αυτή είναι η μεγαλύτερή μου επιτυχία. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι τα παιδιά που διδάσκω, εκτός από αθλητές να γίνουν πάνω από όλα άνθρωποι. Και με το να έχουν εμένα προπονήτρια, εξικοιώνονται με τα άτομα με αναπηρία, ώστε αν δουν κάποιον άλλο άτομο πχ κάποιο παιδί στο σχολείο τους το οποίο είναι ΑΜΕΑ να μην το κοιτούν περίεργα. Θεωρώ ότι μόνο έτσι θα αλλάξει η νοοτροπία που υπάρχει στη χώρα μας. Μέσα από τη νέα γενιά.»



Η Δήμητρα δε φοβάται τις λέξεις. Δεν προσέχει πως θα εκφράσει ευαίσθητες έννοιες. Λέει ότι είναι ανάπηρη, δεν το αποφεύγει. Κι αυτό σπανίζει στους ανθρώπους που έχουν ένα τέτοιο πρόβλημα. Η ίδια λέει σχετικά:

«Αν δε δεχτείς αυτό που είσαι στη ζωή σου, δε μπορείς να προχωρήσεις και δε μπορείς να ζήσεις. Κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλό σου. Αυτό δε συμβαίνει μόνο με την αναπηρία αλλά και με άλλες καταστάσεις. Η λέξη αναπηρία δεν πρέπει να φοβίζει. Το διαφορετικό γενικότερα δεν πρέπει να φοβίζει αλλά πρέπει να είναι αποδεκτό και από το ίδιο το άτομο και από την κοινωνία.»

Η Κοροκίδα μετά το Ρίο αποφάσισε να ασχοληθεί μόνο με τη σφαίρα λόγω χρόνου. Οι διακρίσεις της ξεκίνησαν το 2012 με Πανευρωπαϊκό ρεκόρ στο ακόντιο, το 2013 πήρε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα η οποία επίδοση αποτελεί και νέο Πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Το 2015 στη Ντόχα πήρε χρυσό μετάλλιο στη σφαιροβολία. Το 2016 στην Ιταλία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, πήρε ασημένιο μετάλλιο στη σφαιροβολία και χάλκινο μετάλλιο στο ακόντιο. Και τέλος είναι Παραολυμπιονίκης κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο Ρίο το 2016.



«Η χώρα μας περνάει πολύ δύσκολα. Εμένα με βοηθάει η ιδιωτική πρωτοβουλία. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να βοηθηθούν οι αθλητές να φτάσουν στο επίπεδο που θέλουν. Εγώ έχω τους προσωπικούς μου χορηγούς και υποστηρικτές και θεωρώ τον εαυτό μου από τους τυχερούς. Με αυτό τον τρόπο μπορώ και κάνω πράγματα. Καλώ τις εταιρίες να αναζητήσουν νέα παιδιά τα οποία έχουν ταλέντο και να τα στηρίξουν γιατί πραγματικά αξίζει.»

Η Δήμητρα είναι μέλος του «Πάρκου Χαράς – Ένα πάρκο για όλους» το οποίο είναι μια ΜΚΟ η οποία μέσα από τις δράσεις της προσπαθεί να αποδείξει πως αρτιμελείς και ΑΜΕΑ μπορούν να συνυπάρξουν, να κάνουν πράγματα και να ζήσουν όμορφα και δημιουργικά.

« Αυτό που θα ήθελα να ζητήσω από τον κόσμο είναι να μην κλείνουν τις ράμπες για τα ΑΜΕΑ και να μην καταλαμβάνουν τα πάρκινγκ μας. Η πόλη μας δεν είναι φιλική προς τα άτομα με αναπηρία ας μην κάνουμε ακόμα πιο δύσκολη την μετακίνηση των ΑΜΕΑ.»

Διαβάστε ακόμη στο Youweekly.gr

Σχολιάζουμε τις εμφανίσεις των παικτριών του Survivor: Η κουμπάρα, η ζακέτα να πάρεις και η «εκδίκηση της Καλλέργη»!

Tι πρέπει να βάλεις στον κόλπο σου για να λάμψεις; Και δεν είναι αυτό που νομίζεις…

Bρήκαμε τα πιο χαριτωμένα και fashionable παπούτσια του καλοκαιριού και σας τα παρουσιάζουμε