Ροξάκια σιρόπι και σοκολάτα! Νοστιμότατο!

Ροξάκια σιρόπι και σοκολάτα! Νοστιμότατο!
Ο θεσσαλονικιός Μπακιρτζής απ’τους Χειμερινούς Κολυμβητές, έλεγε πως Ροξ αποκαλούσαν τους φαλακρούς καθηγητές τους γιατί τους θύμιζαν το γλυκάκι, επίσης είχε και μια χορωδία υπερηλίκων με το ίδιο όνομα.

Αυτό το σχόλιο ενός φίλου, σε μια φωτογραφία που είχα ανεβάσει στο Facebook με έβαλε σε σκέψεις, μα ποιος εμπνεύστηκε την συνταγή του ροξ, ποιες συνταγές πάντρεψε και γιατί άραγε ονομάστηκαν ροξ; διαβάστε παρακάτω...

Τα πιο χριστουγεννιάτικα cupcakes και πώς θα τα φτιάξεις!

Λέγεται οτι πρόκειται για ένα γλυκό που πρωτοεμφανίστηκε στην Βόρεια Ελλάδα και συνδέεται με αναφορές στους Μικρασιάτες, επίσης φαίνεται οτι και στην Πάτρα τα Ρωξ (με ωμέγα) έκαναν θραύση με ένα παρόμοιο τρόπο παρασκευής, που όμως δεν ήταν σιροπιαστά αλλά φτιαγμένα από σφολιάτα και γέμιση καρύδι, αυτά τα παρασκεύαζε μόνο ένα «τυροπιτάδικο».

Κάπου πήρε και το μάτι μου τον τίτλο Ξανθιώτικα Ροξ, επίσης μια άλλη απορία είναι αν γράφεται με ωμέγα ή όμικρον.
Τα ροξ ή ρωξ ή ροξάκια ή ρωξάκια πήραν το όνομά τους από την γνωστή λέξη rocks μάλλον, ίσως κάποτε ήταν άλλο το σχήμα τους και κάποιος να τα τελειοποίησε, υπάρχουν δύο εκδοχές μια με σφολιάτα και μια με ζύμη.
Πρόσφατα διάβασα την αφήγηση της ιστορίας του Ελενίδη με τα τρίγωνα Πανοράματος στο IPOPGR, σκέφτηκα οτι κάπως έτσι έχει συμβεί όλο το στόρυ και με την συνταγή ροξάκια.



Τα ροξάκια είναι ένα πολύ νοσταλγικό γλυκό και το γλυκό του ταξιδιού, επειδή κάποτε η διαδρομή Λιβαδειά-Αθήνα με το ΚΤΕΛ ή το τρένο ήταν για εμένα ρουτίνα, τα συσκευασμένα μεγάλα ροξ ήταν η καλύτερη παρέα!
Δεν σου κρύβω οτι ακόμη και σήμερα όπου βρω αυτό το συσκευασμένο ροξ, σε περίπτερο, ψιλικατζίδικο ή καφέ επαρχίας το απολαμβάνω με μεγάλη λαχτάρα και δεν με νοιάζει καθόλου που γνωρίζω οτι είναι αυτό που λέμε «junk food».

Τα ροξ επίσης είναι και ένα προ-Χριστουγεννιάτικο γλυκό, όμως αυτό δεν έχει καμία σημασία, τα ροξάκια είναι παντώς καιρού και γεμάτα νοσταλγία!

Πάντως για να ξέρεις η συνταγή για τα ροξάκια είναι σχετικά εύκολη ενώ η δυσκολία είναι να καταφέρεις να σταματήσεις στο ένα, δύο ή έστω τρία!

Υλικά
για την ζύμη
500 gr. αλεύρι για τσουρέκια
8 gr. ξηρή μαγιά
220 ml. γάλα φρέσκο
105 ml. αραβοσιτέλαιο
2 αυγά
3 κουταλιές της σούπας κακάο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
40 gr. καρυδόψιχα
1 ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
¼ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1 κάψουλα βανιλίνης
Ελάχιστο αλάτι

για το σιρόπι
500 gr. ζάχαρη
430 ml. νερό
1 φλούδα πορτοκαλιού προαιρετικά

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Η πιο νόστιμη και γρήγορη μπουγάτσα που έχετε δοκιμάσει!

Η ζύμη
Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και το ρίχνουμε σε ένα μπωλ ή στον κάδο του μίξερ.
Προσθέτουμε την μαγιά, την ζάχαρη και 1 κουταλιά της σούπας από το αλεύρι, αφήνουμε 8-10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Προσθέτουμε στο μείγμα την βανιλίνη, το αυγό, το baking powder, την ζάχαρη, το αλάτι και ξεκινάμε να ζυμώνουμε προσθέτωντας σταδιακά το αλεύρι και το αραβοσιτέλαιο. Μόλις η ζύμη μας είναι εύπλαστη και απαλή σταματάμε το ζύμωμα.

Η ζύμη δεν πρέπει να είναι καθολου σφικτή θα είναι περίπου σαν την ζύμη από τα τσουρέκια.

Ζυγίζουμε την ζύμη και χωρίζουμε το 1/3, την υπόλοιπη (την περισσότερη) την τυλίγουμε σε μεμβράνη.

Ενσωματώνουμε συνεχίζοντας το ζύμωμα (στην μικρή ποσότητα της ζύμης) το κακάο, τα μπαχαρικά και τα καρύδια, βοηθάμε την ζύμη με λίγο αραβοσιτέλαιο ή λίγο χλιαρό γάλα ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά σωστά και αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι.



Κάνουμε χώρο στον πάγκο και προθερμαίνουμε τον φούρνο..

Ζυγίζουμε την σκούρα ζύμη και την χωρίζουμε σε 3 ισόποσα κομμάτια, το ίδιο κάνουμε και για την λευκή.

Πλάθουμε την σκούρα ζύμη σε μπαστουνάκια και ανοίγουμε την λευκή σε ένα χοντρό φύλλο μακρόστενο ώστε να χωρέσει μέσα το μπαστουνάκι της σκούρας ζύμης.

Φτιάξε τα πιο ζουμερά και πεντανόστιμα μπέργκερ (video)

Κλείνουμε σε ρολό την ζύμη και τεμαχίσουμε με ένα μαχαίρι, κόβουμε τα ροξ σε φέτες περίπου 1,5 εκατοστά.

Τα τοποθετούμε σσε αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας κενά μεταξύ τους και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν περίπου 12-15 λεπτά σους 180°C, τα ροξάκια δεν πρέπει να παραψηθούν γιατί θα γίνουν πολύ σκληρά και δεν θα απορροφηθεί σωστά το σιρόπι.

Αφού ψήσουμε τα ροξάκια βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν για 4-5 λεπτά.

Σιροπιάζουμε τα ροξάκια όσο είναι καυτό το σιρόπι και τα αφήνουμε όσο χρειαστεί για να «ρουφήξουν» αρκετό σιρόπι.

Τα διατηρούμε εκτός ψυγείου σε σκεύος που κλείνει ερμητικά.

Σημειώσεις για την συνταγή:
– Αν θέλετε μπορείτε να αρωματίσετε την σκούρα ζύμη και ξύσμα πορτοκαλιού.
– Τα ροξάκια θέλουν τον χρόνο τους στο σιρόπιασμα.

Πηγή: funky cook