Τόσο καιρό κόβετε το ψωμί λάθος - Αυτός είναι ο σωστός τρόπος

Κι όμως θα δείτε διαφορά...

Και όμως οι περισσότεροι κόβουμε λάθος το ψωμί πριν φάμε. Αν και η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια όσοι προσέχουν την διατροφή τους έχουν περιορίσει πολύ την κατανάλωση του ψωμιού, υπάρχουν ακόμα πολλοί που συνοδεύουν το φαγητό τους με αυτόν τον γευστικό υδατάνθρακα.

Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να κόψεις ψωμί

Ο περισσότερος κόσμος κόβει το ψωμί από την κορυφή προς τα κάτω. Με αυτή την τεχνική πολύ δύσκολα καταφέρνατε να έχετε λεπτοκομμένες φέτες, ειδικά σε αφράτο ψωμί που κουνιέται καθώς κόβεται.

Expand player

Αντί λοιπόν, να ξεκινάτε από την κορυφή και να καταλήγετε σταδιακά στο τέλος, γυρίστε το ψωμί στο πλάι και ξεκινήστε από εκεί να το κόβετε. Με αυτόν τον τρόπο θα βρείτε από την αρχή κόρα και θα είναι πιο εύκολο να κόψετε στο πάχος που θέλετε τη φέτα σας.

Βασική συνταγή για ψωμί της Αργυρώς

Υλικά

  • 1 κ. αλεύρι σταρένιο (σκληρό)
  • 1-1/2 φακελάκι (12 γραµ )ξερή μαγιά ή 40 γραµ φρέσκια μαγιά
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. κοφτά αλάτι
  • 620 γρ. χλιαρό νερό
  • Λίγο έξτρα αλεύρι για το πλάσιμο

Για να φτιάξουμε ψωμί

  • Bάζουμε το αλεύρι για ψωμί σε μια λεκάνη.
  • Προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια μαγιά αντί για ξερή μαγιά ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά.
  • Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό με ένα κουτάλι.
  • Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο και ζυμώνουμε.
  • Η ζύμη είναι έτοιμη όταν μαζευτεί σε μπάλα και καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης.
  • Βγάζουμε την ζύμη στον πάγκο μας και τη ζυμώνουμε για 10 λεπτά μέχρι να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειάζεται, πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι τα χέρια κ τον πάγκο εργασίας.
  • Όταν η ζύμη για τη βασική συνταγή για ψωμί γίνει λεία και εύπλαστη μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα με τις ενώσεις προς τα κάτω.
  • Τη βάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε καλά.
  • Την αφήνουμε 45’ λεπτά σε ζεστό σημείο να ανέβει και να διπλασιαστεί.
  • Αφού φουσκώσει η ζύμη την βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για λίγο να ξεφουσκώσει.
  • Την ξαναβάζουμε στο λαδωμένο μπολ την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 30’ σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί.
  • Αφού γίνει και το δεύτερο φούσκωμα βγάζουμε την ζύμη στον πάγκο μας και την πιέζουμε να ξεφουσκώσει.
  • Τη χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη.
  • Θα φτιάξουμε 2 ψωμιά.
  • Πλάθουμε καρβελάκι ή φραντζόλες και προαιρετικά βάζουμε σουσάμι.
  • Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα πασπαλισμένη με αλεύρι, ή στρωμένη με λαδόκολλα.
  • Σκεπάζουμε τα ψωμιά και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο για 30’.
  • Όταν φουσκώσουν τα ψωμιά, τα χαράζουμε σε 1-2 σημεία στην επιφάνεια και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στην μεσαία σχάρα στους 200 °C για 35 με 40’ μέχρι να ροδίσουν καλά.
  • Αν έχετε γάστρα με καπάκι να ζεστάνετε καλά την γάστρα στο φούρνο σας και να ψήσετε εκεί το ψωμί ακριβώς όπως σας δείχνω στο βίντεο.

Argiro.gr

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Για να βγει ζουμερό και νόστιμο - Τα 4 βήματα για να πετύχετε το τέλειο κοτόπουλο

Θα είναι πανέτοιμα σε 2 λεπτά - Το φοβερό κόλπο με τα μακαρόνια που λίγοι γνωρίζουν