Κουλουράκια πορτοκαλιού της Αργυρώς - Τα 4 μυστικά για να βγουν αφράτα μετά το φούρνισμα
προσοχή στο πότε πρέπει να ρίξετε το χυμό από το πορτοκάλι
29.02.2024
/
12:30
Εύκολα και τέλεια κουλουράκια πορτοκαλιού από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που θυμίζουν σαν αυτά της γιαγιάς. Πως να τα φτιάξετε βήμα προς βήμα και τα 4 μυστικά που πρέπει να ακολουθήσετε αν θέλετε να βγουν αφράτα και νόστιμα.
Πως να φτιάξετε τα κουλουράκια πορτοκαλιού της Αργυρώς
Υλικά
- 3 φλ. ελαιόλαδο
- 2 φλ. ζάχαρη
- 1/2 φλ. κανελόζουμο
- 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού (ή ½ πορτοκάλι - ½ λεμόνι)
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι ακέρωτο
- 1 κ.γ. σόδα
- 1/4 φλ. τσίπουρο
- 1½ φλ. σουσάμι
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο σηκώσει
Expand player
Εκτέλεση
- Φτιάχνουμε πρώτα το κανελόζουμο, βράζοντας 2 ξυλάκια κανέλας σε νερό για 5 λεπτά.
- Κρατάμε μισό φλιτζάνι κανελόζουμο και αφήνουμε να κρυώσει.
- Βάζουμε το σουσάμι σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και το καβουρδίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει. Το αφήνουμε να κρυώσει.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι (1.200 γραμ.) με το μπέικιν πάουντερ.
- Χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι με σύρμα ή στο μίξερ, για 5 λεπτά να ασπρίσει το μείγμα.
- Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε στο ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε, το κανελόζουμο, το τσίπουρο και το αλεύρι.
- Ρίχνουμε αρχικά το 1 κιλό αλεύρι και το υπόλοιπο λίγο – λίγο , όσο πάρει (περίπου 1.200 γραμ. αλεύρι στο σύνολο).
- Τα πλάθουμε και τα βουτάμε στο σουσάμι.
- Αραδιάζουμε τα κουλουράκια πορτοκαλιού σε λαμαρίνες και ψήνουμε για 30-35 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Τα 4 μυστικά για τα κουλουράκια
- Διαλύουμε τη σόδα στο φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και επειδή αρχίζει αμέσως η αντίδραση πρέπει να γίνει τελευταία στιγμή.
- Χτυπάμε πολύ καλά την ζάχαρη με το λάδι πριν η ζύμη μπει στο φούρνο.
- Καβουρδίζουμε το σουσάμι για έξτρα γεύση και άρωμα.
- Όσο λιγότερο ζυμώνουμε την ζύμη τόσο πιο αφράτα θα γίνουν τα κουλουράκια πορτοκαλιού.