«Ποτέ μην...» - 8+1 μυστικά για να βγαίνει πάντα αφράτο το κέικ
Σίγουρα πρέπει να τα γνωρίζεις
10.11.2023
/
10:48
Επειδή λάτρεψες το άρθρο με τα 12 μυστικά για το πως μπορεί να φτιάξεις μόνη σου στο σπίτι τα πιο ονειρικά μακαρόνια με κιμά (δείτε το εδώ), η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται σήμερα μαζί μας, 9 τρικ για το πως το κέικ σου θα βγει αφράτο και όχι... ένα χάλι.
Πως το κέικ σου θα βγει αφράτο - Τα μυστικά που πρέπει να γνωρίζεις
- Όλα τα υλικά πρέπει να έχουν την ίδια θερμοκρασία. Η θερμοκρασία δωματίου εξασφαλίζει ένα μίγμα σωστά ομογενοποιημένο που θα διογκωθεί σωστά και θα γίνει πολύ αφράτο στο τέλος.
- Αν το βούτυρο είναι παγωμένο δεν θα καταφέρετε ποτέ να δώσετε όγκο κι αέρα στο χτύπημά του με την ζάχαρη. Σαν αποτέλεσμα η ζάχαρη δεν θα λιώσει ποτέ να γίνει κρέμα όσο κι αν τα χτυπάμε.
- Όλα τα στερεά υλικά πρέπει να πάρουν αέρα και χαθούν τυχόν κόμποι από αυτά. Μόνο έτσι θα έχεις αφράτο μίγμα.
- Προσέξτε την θερμοκρασία του φούρνου πρέπει να είναι σταθερή και σωστή όπως αναγράφεται σε κάθε εκτέλεση.
- Μην ανοιγοκλείνετε ποτέ την πόρτα του φούρνου όσο γίνεται η διόγκωση.
- Η αλλαγή της θερμοκρασίας θα έχει σαν αποτέλεσμα να πέσει ο όγκος και το μίγμα να γίνει βαρύ και κολλώδες.
- Όταν περάσει ο ενδεδειγμένος χρόνος ψησίματος τότε ελέγχεις με την λάμα ενός μαχαιριού αν ψήθηκε σωστά.
- Αν το μαχαίρι βγει καθαρό από τη ζύμη, είναι έτοιμο Αν βγει με υγρασία ζύμης τότε θέλει ακόμα λίγα λεπτά ψησίματος.
- Πρέπει πάντα να το αφήνεις στην φόρμα για 10-15’ μετά το ψήσιμο. Μόνο έτσι κρατάει σωστά τον όγκο. Μετά ξεφορμάρεις κι αφήνεις σε σχάρα να στεγνώσει σωστά.
Η πιο ωραία και εύκολη συνταγή για κέικ πορτοκάλι
Όπως αναγράφει στο Argiro.gr τα υλικά που θα χρειαστείς είναι τα εξής:
- 300 γρ. αλευρι που φουσκωνει μονο του
1/4 κ.γ. αλατι - 200 γρ. βουτυρο
- 250 γρ. ζαχαρη
- 4 τεμάχιο/ια αυγα
- 2 τεμάχιο/ια πορτοκαλια
- 1/2 κ.γ. σοδα
- 100 γρ. πορτοκαλι
- 140 γρ. γιουρτι
Για την φόρμα
- Λίγοι βούτυρο και αλεύρι
Προετοιμασία
- Παίρνουμε το ξύσμα από τα 2 πορτοκάλια και ζυγίζουμε 100 γραμμάρια από το χυμό τους.
- Βουτυρώνουμε με 1 κ.σ. μαλακό βούτυρο μια φόρμα, με τρύπα στη μέση, με διάμετρο 25 εκατοστά και ύψος 7 εκατοστά.
- Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι να ντυθεί ομοιόμορφα και τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
- Όλα τα υλικά, το βούτυρο, τα αυγά και το γιαούρτι πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις.
- Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα
Για το μίγμα
- Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ βάζουμε το μαλακό βούτυρο.
- Χτυπάμε με το μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα να αφρατέψει το βούτυρο για λίγα δευτερόλεπτα.
- Προσθέτουμε την ζάχαρη σταδιακά και χτυπάμε για 2’-3’ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη στο βούτυρο και να κρεμώσει το μίγμα.
- Ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά για να τα απορροφά το μίγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.
- Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Δυναμώνουμε το μίξερ και χτυπάμε δυνατά για 1’ να εξουδετερώσουμε την μυρωδιά από το αυγό.
- Με σπάτουλα σκάβουμε το μπολ ώστε να ανακατευτούν τυχόν υπολείμματα που έχουν κολλήσει στα τοιχώματα του μπολ.
- Διαλύουμε την σόδα στον χυμό και τα προσθέτουμε.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο χαμηλό.
- Εναλλάξ ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το ξινόγαλο ή εναλλακτικά το γιαούρτι, ξεκινώντας πάντα με αλεύρι και τελειώνοντας πάντα με αλεύρι.
- Σταματάμε το μίξερ.
- Τέλος, προσθέτουμε το λάδι και απαλά ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να ενσωματωθεί στο μιγμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στην έτοιμη φόρμα.
Ψήσιμο – χρόνος ψησίματος
- Τοποθετούμε τη φόρμα στη κάτω σχάρα του προθερμασμένου φούρνου και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας.
- Το βγάζουμε από το φούρνο.
- Αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά στη φόρμα και μετά το αναποδογυρίζουμε με προσοχή σε σχάρα να κρυώσει.
- Αφού κρυώσει το πασπαλίζουμε με άχνη ή εναλλακτικά το περιχύνουμε με λίγο απλό γλάσο ανακατεύοντας ζάχαρη άχνη και λίγες σταγόνες από το χυμό.
- Διατηρείται σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 4 μέρες.
- Μπορούμε να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη καλά σκεπασμένο για τρεις μέρες.