Τα 12 απόλυτα μυστικά για να φτιάξεις τα πιο ονειρικά μακαρόνια με κιμά
Εσύ τα γνώριζες;
Μετά τα κορυφαία μυστικά που μοιράστηκε μαζί μας για το πως να φτιάξεις μόνη σου στο σπίτι την παραδοσιακή Ιταλική συνταγή καρμπονάρας (δείτε εδώ), η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας τον σωστό τρόπο για να κάνεις τα μακαρόνια με κιμά να μοιάζουν... εστιατορίου!
Τι θα χρειαστείς για τα μακαρόνια με κιμά
- 1 kg κιμά μοσχαρίσιο
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια μέτρια (ψιλοκομμένα)
- 2 σκελίδες σκόρδο (σπασμένες)
- 2 καρότα μέτρια (ψιλοτριμμένα)
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1/2 φλ. κονιάκ
- 2 συσκ. ντοματάκια ολόκληρα αποφλοιωμένα στο χυμό τους
- 2 1/2 φλ. ζωμό κρέατος (ζεστό ή νερό)
- 1-2 δαφνόφυλλα
- 1/2 ξυλάκι κανέλας
- 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
- 1-2 κλων. μαϊντανό
- Αλάτι
- Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
Για τα μακαρονια
- 1 1/2 συσκ. μακαρόνια
- Λίγο ελαιόλαδο
- Μπόλικο κεφαλοτύρι (ψιλοτριμμένο)
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και τον ροδίζουμε για 7 με 8 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
- Δεν ανακατεύουμε συνέχεια , γιατί αντί να ροδίσει θα αρχίσει να βράζει μέσα στα υγρά του.
- Τραβάμε κι ανοίγουμε το κέντρο του με κουτάλα σαν να κάνουμε μια μεγάλη τρύπα στο κέντρο του.
- Ρίχνουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα σπασμένα σκόρδα και το τριμμένο καρότο.
- Σοτάρουμε τα λαχανικά εκτός του μαϊντανού για περίπου 3 με 4 λεπτά να μαλακώσουν και να γυαλίσουν, χωρίς να πάρουν καθόλου χρώμα τα κρεμμύδια.
- Ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας.
- Αφήνουμε να ψηθεί για 1 με 2 λεπτά μέχρι να βγάλει το έντονο άρωμά του.
- Συνεχίζοντας, πάντα σε δυνατή φωτιά, σβήνουμε τα υλικά με το κονιάκ.
- Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ και έτσι φυλακίζουμε τα μαγικά αρώματά του.
- Λιώνουμε τις αποφλοιωμένες ντομάτες είτε ζουλώντας με τα χέρια είτε ψιλοκόβοντάς τις και τις προσθέτουμε.
- Προσθέτουμε το νερό ή το ζεστό ζωμό και μόλις πάρει βράση, σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο. Πρέπει να σφραγίσουν καλά στο χείλος της κατσαρόλας και μετά σκεπάζουμε με το καπάκι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε την σάλτσα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, για περίπου 1 ώρα.
- Στο τέλος του βρασμού, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τα μπαχαρικά και τα κλωνάρια μαϊντανού.
- Προαιρετικά, αν θέλουμε προσθέτουμε 1 πρέζα ζάχαρη.
- Ξανασκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μελώσει η σάλτσα, να δέσει σωστά και να γίνει πολύ τρυφερός και μαλακός.
Αν ψάχνεις κάτι σε γλυκό, ρίξε μια ματιά εδώ.
Τα μυστικά που πρέπει να γνωρίζεις
Όσον αφορά τον κιμά:
- Βασική προϋπόθεση είναι να σιγοβράζει και να είναι καλά σκεπασμένη η κατσαρόλα, ώστε να ανακυκλώνονται τα υγρά και να μην εξατμίζονται.
- Τον χρειαζόμαστε με πλούσια σάλτσα και όχι στεγνό για κάποια γέμιση.
- Επιβάλλεται τακτικό ανακάτεμα κατά το ρόδισμα του, αλλά όχι συνεχές.
- Όλη αυτή η διαδικασία κρατάει περίπου 7 με 8 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο ρόδινο χρώμα.
- Σβήνουμε με κονιάκ για πιο πολύ νοστιμιά.
- Εγώ σας προτείνω να φτιάξετε μεγάλη ποσότητα, ειδικά αν εργάζεστε, και την υπόλοιπη που θα μείνει να την μοιράσετε σε μερίδες στην κατάψυξη.
- Επίσης, να σας πω ότι όταν βιάζομαι και δεν έχω χρόνο, επιταχύνω το μαγείρεμα της σάλτσας γιατί εκ των πραγμάτων μπορεί να γίνει και γρηγορότερα.
- Το σιγανό μαγείρεμα όμως μελώνει και δένει σωστά τα υλικά με τέλειο, γευστικά, αποτέλεσμα.
- Να ζητάτε από τον κρεοπώλη σας να κόβεται μια φορά στη μηχανή.
Όσον αφορά τα μακαρόνια
- Όταν βράσουμε τ τα στραγγίζουμε απλά.
- Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν μέχρι να σερβίρουμε.
- Ποτέ όμως δεν κρυώνουμε σε νερό, γιατί γίνονται άγευστα.