Παραδοσιακή φασολάδα: Τα μυστικά για να βγει χυλωμένη - Προσοχή στα φασόλια που είναι κιτρινισμένα και σκασμένα

Κάθε νοικοκυρά πρέπει να ξέρει αυτά τα βήματα

Unsplash.com

Τα όσπρια μπορεί να μην είναι το αγαπημένο φαγητό των παιδιών, ωστόσο, η φασολάδα, οι φακές και οι γίγαντες είναι από τα πιάτα που κάθε εβδομάδα μαγειρεύει η κλασική νοικοκυρά στο σπίτι. Για να βγει όμως σωστά το φαγητό μας, υπάρχουν πολλά μυστικά που καλό είναι να ακολουθήσεις.

Τα μυστικά για να βγει τέλεια ειδικά η φασολάδα

  • Όταν αγοράζουμε όσπρια (φασόλια ή γίγαντες) προσέχουμε το προϊόν να μην είναι κιτρινισμένο και σκασμένο – δείγμα πολυκαιρίας. Πολυκαιρισμένα φασόλια θα βράσουν δύσκολα.
  • Τα περισσότερα όσπρια, γενικά, πριν μαγειρευτούν πρέπει να τα μουλιάσουμε από την προηγούμενη μέρα σε μπόλικο νερό για να φουσκώσουν (ρεβύθια, γίγαντες). Μετά το μούλιασμά τους, τα νεροβράζουμε για 5 λεπτά και πετάμε το πρώτο νερό πριν τα μαγειρέψουμε (φακές, φασόλια, μαυρομάτικα).
  • Στο μούλιασμα των οσπρίων προσθέτουμε λίγη μαγειρική σόδα. Τα βοηθάει να γίνουν πιο βραστερά.
  • Το σιγανό μαγείρεμα μελώνει και χυλώνει τα όσπρια. Αντίθετα, η δυνατή φωτιά τα διαλύει εξωτερικά και η καρδιά μένει άβραστη.

Δείτε επίσης: Tόσο καιρό βράζατε το ρύζι λάθoς - Τα 6+1 μυστικά για να μαγειρευτεί σωστά και να μην γίνει "λαπάς"

  • Εάν αγοράζουμε χύμα όσπρια, ελέγχουμε πόσο σκληρά είναι. Δηλαδή, σπάμε ή δαγκώνουμε το όσπριο και, αν είναι σκληρό και σπάει σαν καραμέλα σε πολλά ξερά κομμάτια, τότε σημαίνει ότι είναι πολυκαιρισμένο και ξερό και δεν θα είναι βραστερό – δηλαδή δεν θα βράσει εύκολα. Κανονικά θα πρέπει να είναι σκληρό, αλλά στην καρδιά του να μην είναι ξερό.
  • Εάν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό κατά την διάρκεια του βρασμού ή του ψησίματος, προσθέτουμε βραστό νερό για να μην κόβεται ο βρασμός τους.
  • Όταν νεροβράζουμε ή ζεματάμε τα όσπρια για λίγα λεπτά (δηλαδή όταν βράζουμε το “πρώτο νερό”, το οποίο και πετάμε μετά) προσθέτουμε 1 κ. γλ. σκόνη μουστάρδας, η οποία έχει την ιδιότητα να μειώνει τα συμπτώματα τυμπανισμού που προκαλούν τα όσπρια. Αντί για μουστάρδα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με τον ίδιο τρόπο, ένα κομμάτι μπαγιάτικο ψωμί.
  • Η προσθήκη του ελαιόλαδου στον τελευταίο βρασμό, χυλώνει περισσότερο τα φαγητά μας.