Έκτακτο δελτίο καιρού: Χαλάζι, βροχές και καταιγίδες! Πώς θα κυλήσει το Σαββατοκύριακο;

Ξεχάστε την παραλία για αυτό το ΣΚ!

Σε πλήρη εξέλιξη το Εκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του καιρού ! Πού θα ρίξει χαλάζι, βροχές και καταιγίδες και πώς θα κυλήσει το Σαββατοκύριακο;

Άστατο καιρό με βροχές και καταιγίδες, αρχικά στα βόρεια και σταδιακά σε αρκετές, κυρίως ηπειρωτικές, περιοχές της χώρας, περιμένουμε για σήμερα Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα και σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδευτούν από χαλαζόπτωση. Βροχές, όμβροι και καταιγίδες αναμένονται έως το μεσημέρι και στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, καθώς και στην Κρήτη. Διαβάστε και αναλυτικά την πρόβλεψη για σήμερα!

Expand player

Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνεται ο ολικός υετός (βροχής/χαλάζι) που αναμένεται έως το βράδυ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 28 με 29 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 5 με 6 μποφόρ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, όπως επισημαίνει η ΕΜΥ μέσω του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού, ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί και την Πέμπτη στα κεντρικά και κυρίως στα βόρεια τμήματα της χώρας.

Η θερμοκρασία για σήμερα Τετάρτη θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 7 έως 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από 10 έως 28, στην Ήπειρο από 12 έως 28 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 12 έως 31 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 30, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 27 βαθμούς και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 16 έως 27 βαθμούς, αλλά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 με 5 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ίδιες εντάσεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τις θερμές ώρες της ημέρας από δυτικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας θα αυξηθούν με πιθανότητα σποραδικών όμβρων ή μεμονωμένης καταιγίδας. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τις θερμές ώρες της ημέρας από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 18 έως 28 βαθμούς.


Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν δίνοντας παροδικές βροχές ή καταιγίδες κατά τόπους. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τις θερμές ώρες της ημέρας από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 17 έως 26 βαθμούς. Άστατο καιρό με βροχές και καταιγίδες, αρχικά στα βόρεια και σταδιακά σε αρκετές, κυρίως ηπειρωτικές, περιοχές της χώρας, περιμένουμε την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα και σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδευτούν από χαλαζόπτωση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 7 έως 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από 10 έως 28, στην Ήπειρο από 12 έως 28 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 12 έως 31 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 30, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 27 βαθμούς και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 16 έως 27 βαθμούς, αλλά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 με 5 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ίδιες εντάσεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τις θερμές ώρες της ημέρας από δυτικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Μέχρι 30 βαθμούς η θερμοκρασία

Σύμφωνα με το meteo.gr, η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 7 έως 24 βαθμούς.

Στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από 10 έως 28.
Στην Ήπειρο από 12 έως 28 βαθμούς.
Στην Κεντρική Ελλάδα από 12 έως 31 βαθμούς.
Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 30.
Στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 27 βαθμούς.
Στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 16 έως 27 βαθμούς.
Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη από την ΕΜΥ ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Η πρόβλεψη του καιρού μέχρι και την Κυριακή

ΠΕΜΠΤΗ 06-06-2019
Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και την Κρήτη, με τοπικές βροχές
και σποραδικές καταιγίδες στα βόρεια, τα κεντρικά και τα ορεινά των υπόλοιπων ηπειρωτικών περιοχών και της Κρήτης. Από το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία έως 6 μποφόρ και στην υπόλοιπη χώρα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07-06-2019
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά κυρίως στα βόρεια.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 09-06-2019
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στα πελάγη 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στο ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Παγκόσμιος συναγερμός! Φλέγεται η Μεσόγειος!

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει με την είδηση ότι φλέγεται η Μεσόγειος!

Σύμφωνα με έρευνα κατά 20% περισσότερο σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη θερμαίνεται η Μεσόγειος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της μείωσης των βροχοπτώσεων, τόνισε στο 32ο Διεθνές Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Κλιματολογίας που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, ο ειδικός στην κλιματική αλλαγή Ζοέλ Γκιγιό (Jo?l Guiot).

"Το κλίμα στην Μεσόγειο αλλάζει περισσότερο καθώς βρίσκεται ανάμεσα στην τροπική ζώνη της Αφρικής και στο πιο ψυχρό κλίμα της υπόλοιπης Ευρώπης. Βρίσκεται δηλαδή σε μια μεταβατική ζώνη και γι΄ αυτό δέχεται περισσότερες επιδράσεις" εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ.Γκιγιό, διευθυντής Έρευνας του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας(CNRS) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας και Διδασκαλίας Περιβαλλοντικών Γεωεπιστημών (CEREGE), βραβευμένος με το Αργυρό Μετάλλιο του CNRS το 2005.

"Η επίδραση της Αφρικής στη Μεσόγειο", συνέχισε, "είναι πιο έντονη με αποτέλεσμα, και σε συνδυασμό με την ελαχιστοποίηση των υδάτινων πόρων, να οδηγείται σε πιο τροπικό κλίμα".

Για τον κ.Γκιγιό, οι ανθρωπογενείς αιτίες που οδηγούν στην αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου και στην κλιματική αλλαγή, πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα , "τώρα αν είναι δυνατόν για να δούμε αποτελέσματα σε 20-30 χρόνια αλλιώς, αν το καθυστερήσουμε άλλη μία δεκαετία, θα είναι πιο δύσκολη η αντιμετώπιση της κατάστασης”.

Ο ίδιος πάντως εμφανίστηκε απαισιόδοξος καθώς, επικαλούμενος τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα που υπογράφηκε το 2015, ανέφερε ότι έκτοτε, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) συνεχίζουν να αυξάνονται.
"Πρέπει να αφαιρέσουμε το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, με αύξηση της βλάστησης και με προσέγγιση των καλλιεργειών με όρους αγροοικολογίας. Τα δάση στηΜεσόγειο μειώνονται ενώ παράλληλα, παρατηρούμε επέκταση της μεσογειακής βλάστησης προς τα βόρεια, όπως η καλλιέργεια της ελιάς που ευνοείται πλέον, λόγω της κλιματικής αλλαγής, στις ατλαντικές ακτές της Γαλλίας" είπε ο κ.Γκιγιό.

"Πρέπει η οικονομία να πάει προς το περιβάλλον. Ο καπιταλισμός δεν αλλάζει, πρέπει όλοι μας να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα και κυρίως οι νέοι που μπορούν να δράσουν" κατέληξε.


Ανθρωπόκαινος ή Κεφαλαιόκαινος εποχή;
Για την "Εποχή του Ανθρώπου" (ανθρωπόκαινος) ή "Εποχή του Κεφαλαίου" (κεφαλαιόκαινος), όπως αποκαλείται από κάποιους ιστορικούς, μίλησε από την πλευρά του στο συνέδριο ο Χρήστος Ζερεφός, ακαδημαϊκός, επόπτης στο Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.
"Δεν υπάρχει πλέον χώρος για σκεπτικισμό, πρέπει να δράσουμε άμεσα για την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας" είπε στο συνέδριο ο κ.Ζερεφός ενώ, επικαλούμενος το ρητό του Ιπποκράτη "κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν", παρατήρησε ότι “ η ανθρωπότητα, όμως, ξεχνάει”....

Το συνέδριο, που διαρκεί έως τις 31 Μαΐου, διοργανώνεται από τη Διεθνή Ένωση Κλιματολογίας και θα ασχοληθεί με θέματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή και τους κλιματικούς κινδύνους που προκύπτουν.

Πηγή: ΑΜΕ ΜΠΕ