Η επίσκεψη του Δήμου Βερύκιου στο Βατοπέδι! Αποκλειστικές φωτογραφίες!

Η επίσκεψή του στο Βατοπέδι εξέπληξε πραγματικά τους πάντες... Κανένας δεν περίμενε ο Δήμος Βερύκιος «Του Ασώτου» να περάσει την πόρτα της Μονής και ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο να βρεθεί τετ- α -τετ με τον Εφραίμ, χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου. Και επειδή όποιος γυρίζει... μυρίζει, ο δαιμόνιος ρεπόρτερ επιστρέφοντας έκανες πολλές αποκαλύψεις αποκλειστικά στο Youweekly.gr και την Τζώρτζια Συρίχα, που αξίζει να τις ακούσουμε...

Διαβάστε παρακάτω...


Βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Μπότση για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και όμως ο Εφραίμ μερικά χρόνια μετά τον υποδέχτηκε μετά βαΐων και κλάδων και πέρασε μαζί του ένα διήμερο λέγοντας ο ένας στον άλλον πολλά... Κάθε συζήτηση με τον Δήμο Βερύκιο είναι απολαυστική, πόσω μάλλον όταν έχει να κάνει με μια υπόθεση που με δική του προτροπή ταρακούνησε την Ελλάδα και έριξε μια κυβέρνηση...



Πραγματικά θα έλεγα ότι ήταν έκπληξη για όλους μας όταν τις προάλλες βρεθήκατε στη Μονή Βατοπεδίου και, μάλιστα, κάποιοι είπαν ότι το κάνατε για να κλείσετε λογαριασμούς του παρελθόντος που είχατε ανοίξει με τη Μονή... Τι τους απαντάτε;
"Η ζωή του Δήμου Βερύκιου είναι από μόνη της μια «έκπληξη». (γέλια) Επισκέφτηκα τη Μονή Βατοπεδίου όχι απλώς ως ένας «ευλαβής προσκυνητής» όπως τόσοι και τόσοι άλλοι αλλά και ως ένας «ερευνητής», που πήγε επί τόπου για να δει, να καταγράψει και να αξιολογήσει με το έμπειρο μάτι ενός μπαρουτοκαπνισμένου –πια– ρεπόρτερ. Έφτασα στο Βατοπέδι ως ένας Έλληνας που αγωνιά για το μέλλον της χώρας του και για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Γένους του. Με ρωτάτε εάν πήγα να κλείσω παλιούς λογαριασμούς με τη Μονή; Ο λογαριασμός απαιτεί δούναι και λαβείν, συναλλαγή δηλαδή! Όχι, δεν είναι του χαρακτήρα μου να κάνω συναλλαγές και, μάλιστα, με καλόγερους! Δεν είμαι ιερόσυλος. Αυτά συνήθως τα κάνουν εκείνοι με τους μεγάλους σταυρούς."



Νιώθω ότι μάλλον δεν συμπαθείτε τους καλόγερους…
"Απεναντίας, βγάζω το καπέλο στους μοναχούς και κυρίως στα νέα παιδιά, όπως αυτά που στην πλειοψηφία τους απαρτίζουν την Αδελφότητα της Μονής Βατοπεδίου και τα οποία εγκατέλειψαν τα εγκόσμια για την πίστη τους. Στο Βατοπέδι δεν αντικρίζεις γκρίζες γενειάδες, άρα υπάρχει μέλλον τουλάχιστον για μια τριακονταετία.
Πώς νιώσατε μέσα στο μοναστήρι;
Ήταν σαν να είχε γυρίσει το ρολόι του χρόνου τριάντα χρόνια πίσω και βρισκόμουν στο Τάγμα μου, το 296 ΤΕ, στη Μόρια της Λέσβου όπου κινούμαστε με απόλυτη πειθαρχία και ο καθένας εργαζόταν στο πόστο του."



Αυτό δεν σας άγχωσε;
"Όχι, είμαι μαθημένος από συντεταγμένους μηχανισμούς. Μην ξεχνάς ότι έχω περάσει από το ΚΚΕ και τον στρατό που μαζί με την εκκλησία είναι οι τρεις κατ’ εξοχήν χώροι που λειτουργούν με απόλυτη πειθαρχία! Εμένα το μπάχαλο με αγχώνει, όχι η οργάνωση και η πειθαρχία. Μακάρι και το κράτος να ακολουθούσε τους κανόνες και τον τρόπο λειτουργίας της Μονής. Τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα για τη χώρα. Ως ένας ταπεινός, απλός πολίτης αν είχα την δυνατότητα να συνομιλήσω με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες (πού τέτοια τύχη...), θα τους έλεγα: «Κάντε το όπως το Βατοπέδι!»"



Δηλαδή τι κάνουν;
"Να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε η χώρα να ξεκινήσει να παράγει αυτά που απλόχερα μπορεί να μας προσφέρει τούτος ο ευλογημένος τόπος. Αναβίωση της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας και της υλοτομίας. Διάσωση και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Όλα αυτά που κάνουν με τόση επιτυχία οι 100 μοναχοί στο Βατοπέδι. Η «μαγκιά» τους στο Βατοπέδι φάνηκε τώρα στα δύσκολα χρόνια που εμείς οι απέξω τους είχαμε στριμώξει και βάλαμε στη φυλακή τον ηγούμενο. Όλο αυτό το διάστημα η παραγωγική τους δράση και το αναπτυξιακό τους πρόγραμμα συνεχίστηκε κανονικότατα και, μάλιστα, με μεγαλύτερη ένταση και επιτυχία. Άρα η ζωή έδειξε ότι τα «σούρτα φέρτα» του Εφραίμ και του Αρσενίου με τον Ευδόκιμο στα υπουργικά γραφεία και τα κυβερνητικά «κονάκια» δεν είχαν την έννοια της «αρπαχτής» και της «λαμογιάς» που εμείς οι κοσμικοί τους αποδίδαμε, αλλά ήταν το πάθος τους να υλοποιήσουν το όραμά τους για αναβίωση της μεγαλοπρέπειας του Βατοπεδίου των Βυζαντινών χρόνων!"