Eurovision 2022: Ποιοι είναι οι Kalush Orchestra που κέρδισαν φέτος - Η συγκινητική τους ιστορία

Όλα όσα δεν γνωρίζατε για το ουκρανικό συγκρότημα που αναδείχθηκε πρώτο

Ο μεγάλος και φαντασμαγορικός τελικός του 66oυ διαγωνισμού της Eurovision 2022 διεξάχθηκε το βράδυ του Σαββάτου 14/5 στο Pala Olimpico και το Τορίνο της Ιταλίας. Στην 17η θέση εμφανίστηκε η Αμάντα Γεωργιάδη η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα με το τραγούδι «Die together», η οποία κατέκτησε τελικά την 8η θέση, την καλύτερη που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, ενώ νικήτρια βγήκε η Ουκρανία με το τραγούδι “Stefania” (δείτε εδώ όλα όσα είδαμε χθες).

Ποιοι είναι οι Kalush Orchestra που κέρδισαν φέτος την Eurovision 2022

Το συγκρότημα πήρε το όνομά του από την πόλη της δυτικής Ουκρανίας, που δέχεται κύματα προσφύγων. Το «Stefania» συνδυάζει μελωδικά στοιχεία με τη ραπ και από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε έναν άτυπο ύμνο της χώρας.

Expand player

«Το τραγούδι γράφτηκε πολύ πριν τον πόλεμο και ήταν αφιερωμένο στη μητέρα μου. Μετά την εισβολή και τον πόλεμο, πήρε άλλες διαστάσεις και πολύς κόσμος άρχισε να το ταυτίζει με την Ουκρανία ως μητέρα-πατρίδα. Είναι πια μέσα στην καρδιά πολλών Ουκρανών και έχει αυξηθεί σημαντικά η δημοφιλία και ο συμβολισμός του» είχε αποκαλύψει ο τραγουδιστής, Όλεχ Πσιουκ.

Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος που παράλληλα οχυρώνεται για τον πόλεμο, άφησε για μερικές μέρες την σκηνή για να ηγηθεί μιας ομάδας εθελοντών, που φτιάχνει μολότοφ, μοιράζει τρόφιμα και φάρμακα και μεταφέρει πρόσφυγες σε ασφαλείς τοποθεσίες.

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram υπάρχουν βιντεοκλίπ με εικόνες πολέμου, βομβαρδισμούς και στρατεύματα, υπό τους ήχους του νανουρίσματος. Μάλιστα, με την κοπέλα του χωρίστηκαν, εξαιτίας του πολέμου.

«Δεν μπορώ να το χαρώ, καθώς ανησυχώ για τους αγαπημένους μου. Ο πόλεμος με χώρισε από τη σύντροφό μου. Εκείνη βρίσκεται 300 χιλιόμετρα μακριά από εμένα. Δεν μπορούμε να συναντηθούμε, διότι είναι πολύ επικίνδυνο», είχε δηλώσει ο ίδιος στο Reuters.

Ο φίλος του και μέλος του συγκροτήματος, που χαϊδευτικά τον φωνάζουν «χαλί» από το ολόσωμο κουστούμι που φοράει, που καλύπτει και το πρόσωπο του και παραπέμπει σε τατουάζ με διαφορά σχήματα, είναι ένας από αυτούς. Έχοντας καταταχθεί στον στρατό, βρίσκεται σε μυστική τοποθεσία και πολεμάει τους Ρώσους, ενώ στο βίντεο που δημοσίευσε ο φίλος του κρατάει έναν σουγιά και δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί την πατρίδα του.

"Κραυγή" βοήθειας από τον Ουκρανό τραγουδιστή - «Βοηθήστε μας τώρα»

Σην 12η θέση εμφανίστηκε και η Ουκρανία με το τραγούδι «Stefania» από το συγκρότημα Kalush Orchestra το οποίο θεωρείτε ένα από τα φαβορί του αποψινού διαγωνισμού (Δείτε εδώ την ιστορία του τραγουδιού).

Μάλιστα, μόλις τελείωσε την ερμηνεία του ο Ουκρανός τραγουδιστής με μια κραυγή βοήθειας θέλησε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα για τη χώρα του που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση μετά από την εισβολή της Ρωσίας. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε: . «Βοηθήστε την Ουκρανία, βοηθήστε την Μαριούπολη, βοηθήστε το Αζοφστάλ αμέσως».

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Eurovision 2022: «Αδερφή είμαι, αλλά...» - Η απάντηση του Καπουτζίδη σε ομοφοβικό σχόλιο στον αέρα της ΕΡΤ

Eurovision 2022: Τι νούμερα τηλεθέασης έκανε ο μεγάλος τελικός