Έκτακτη ανακοίνωση του ΕΦΕΤ! 1 στους 10 νοσεί λόγω ακατάλληλης τροφής!

Σας αφορά!

Σε έκτακτη ανακοίνωση προέβη ο ΕΦΕΤ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων.

Καλεί για άλλη μια φορά τις επιχειρήσεις τροφίμων να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας, τόσο για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων όσο και για την ορθή λειτουργία τους.

Expand player

Επίσης, ο ΕΦΕΤ διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό ότι συνεχίζει τους συστηματικούς ελέγχους προκειμένου να διασφαλίζει και να προστατεύει τα συμφέροντα των καταναλωτών. Η 7η Ιουνίου υιοθετήθηκε ως η «Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων» με πρωτοβουλία της Επιτροπής του Codex Alimentarius (στον οποίο ο ΕΦΕΤ είναι το Εθνικό Σημείο Επαφής) και έχοντας την υποστήριξη των Παγκόσμιων Οργανισμών Τροφίμων, Γεωργίας και Υγείας FAO - WHO.

Όπως επισημαίνει ο ΕΦΕΤ, η συγκεκριμένη απόφαση ήταν το αποτέλεσμα πολυετών συζητήσεων και διαπραγματεύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και επικυρώθηκε στην 73η γενική γυνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Δεκέμβριο.

Φέτος, η 7η Ιουνίου θα εορταστεί για πρώτη φορά, έχοντας ως στόχο να επιστήσει την προσοχή και να εμπνεύσει δράσεις για την πρόληψη, την ανίχνευση και τη διαχείριση των τροφιμογενών κινδύνων, συμβάλλοντας έτσι στην επισιτιστική ασφάλεια, στη δημόσια υγεία και στην οικονομική ευημερία, στη γεωργία καθώς και στην πρόσβαση στην αγορά, στον τουρισμό και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

1 στα 10 άτομα θα νοσήσουν αφού έχουν καταναλώσει ακατάλληλη τροφή
Τα Ηνωμένα Έθνη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμούν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο 600 περίπου εκατομμύρια περιστατικά τροφιμογενών νοσημάτων σημειώνονται ετησίως, γεγονός το οποίο μεταφράζεται στο ότι 1 στα 10 άτομα θα νοσήσουν σε παγκόσμια κλίμακα, αφού έχουν καταναλώσει ακατάλληλη ή μολυσμένη τροφή, ενώ 420.000 άτομα θα καταλήξουν. Μάλιστα, τα παιδιά κάτω των 5 ετών θεωρούνται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν και κάθε χρόνο καταγράφονται 125.000 θάνατοι οφειλόμενοι στα τροφιμογενή νοσήματα.

Από τα παραπάνω στοιχεία, προκύπτει ότι η πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες ασφαλών και θρεπτικών τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία και την προώθηση της καλής υγείας. Άλλωστε, η ασφάλεια των τροφίμων και η "εξάλειψη" της πείνας αποτελούν δύο από τους στρατηγικούς στόχους της Ατζέντας των FAO - WHO για το 2030.

Στη χώρα μας, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ειδικότερα ο ΕΦΕΤ, ως αρμόδια Αρχή για τον έλεγχο των τροφίμων, πρωτοστατεί στην προσπάθεια για τη λειτουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος ασφάλειας για τα τρόφιμα στη χώρα μας. Ενός συστήματος που θα διασφαλίζει στον Έλληνα καταναλωτή μία αναβαθμισμένη ποιότητα τροφίμων μέσα από τον προληπτικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο έλεγχο της τροφικής αλυσίδας που θα ελαχιστοποιεί τους κινδύνους αλλά και μέσα από κατασταλτικό έλεγχο όπου και όταν διαπιστώνονται παραβάσεις. Τα ασφαλή τρόφιμα και η συνεπαγόμενη υγεία των καταναλωτών, η παροχή ορθής πληροφόρησης στους καταναλωτές και η παροχή κατάρτισης στους υπευθύνους των επιχειρήσεων αποτελούν τους βασικούς άξονες ενεργειών του ΕΦΕΤ, επισημαίνεται.

Πηγή: iefimerida.gr

Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ! «Τρώμε Κατσαρίδες, Πριονίδι και Υγρό από Πρωκτικό Αδένα..»!

Συναγερμός σήμανε στον ΕΦΕΤ, αφού σε πολλά τρόφιμα τρώμε κατσαρίδες, πριονίδι ξύλου και υγρό από πρωκτικό αδένα.

Σε ποια τρόφιμα περιέχονται;

Οι καταγγελίες για τα τρόφιμα μαζικής κατανάλωσης που φτάνουν στο τραπέζι μας από τον πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ.

Μια κόκκινη χρωστική από καβουρδισμένες… κατσαρίδες και όχι μόνο… Παγωτά με κίτρινο υγρό από τον πρωκτικό αδένα του κάστορα… Πατατάκια με καθαριστικό μπάνιου… Μπίρες με υγρό που έχει αφαιρεθεί από την ουροδόχο κύστη των ψαριών… Κι όλα αυτά με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αμερικής!

Ποιος τα καταγγέλλει όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα; Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, πρώην πρόεδρος ΕΦΕΤ και διευθυντής του Τμήματος Διατροφολογίας New York College, Νίκος Κατσαρός.

Σε κείμενό του στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” αναφέρονται και καταγγέλλονται πολλές ανάλογες ανατριχιαστικές πληροφορίες, με τίτλο “Ιδού τι τρώμε και με τη βούλα της Ε.Ε.”!

«Κομμάτια κρέατος που με κόλλα ενώνονται μαζί για να πουληθούν ως φιλέτο, τυρί τριμμένο με πριονίδι ξύλου, κέτσαπ με ζάχαρη όση η κόκα-κόλα, χρωστική κόκκινη από καβουρδισμένες κατσαρίδες, παγωτά με βανίλια ή φράουλα με κίτρινο υγρό από τον πρωκτικό αδένα του κάστορα, σοκολατούχο γάλα με καβουρδισμένο ξυλοπολτό, πατατάκια που περιέχουν όξινο θειώδες νάτριο που υπάρχει στα καθαριστικά του μπάνιου»…

Και η ανατριχιαστική καταγγελία του γνωστού επιστήμονα προς την εφημερίδα μας συνεχίζεται: «Εισαγόμενα πορτοκάλια, λεμόνια κ.λπ. που είναι καλυμμένα με κηρώδη ουσία είδος σελάκ, που πρέπει να αφαιρείται. Κάποιες μπίρες που περιέχουν κηρώδη ουσία που προέρχεται από την ουροδόχο κύστη ψαριών. Χαβιάρι με βόρακα, που βρίσκεται στα καθαριστικά του σπιτιού, κ.λπ. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα συστατικά που περιέχονται σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων που κυκλοφορούν στην αγορά και είναι όλα εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων(EFSA) ή τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Οι αντίστοιχες Αρχές βεβαιώνουν ότι τα συστατικά αυτά είναι ασφαλή, όμως ο καταναλωτής δε θα έπρεπε να ξέρει;», διερωτάται ο Νίκος Κατσαρός… Εύλογη η απάντηση, βέβαια.

«Για να ανακυκλωθούν και να πωληθούν κομμάτια κρέατος που περισσεύουν, τα ενώνουν με μια κόλλα, εννοώ μια χημική ουσία, την τρανσγλουταμινάση, με την οποία συγκολλούν κομμάτια κρέατος και τα πωλούν ως ενιαία κομμάτια μπον-φιλέ, μπριζόλα, κ.λπ.»

Ας μιλήσουμε για κρέας

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Νίκος Κατσαρός στο κρέας… «Για να ανακυκλωθούν και να πωληθούν κομμάτια κρέατος που περισσεύουν, τα ενώνουν με μια κόλλα, εννοώ μια χημική ουσία, την τρανσγλουταμινάση, με την οποία συγκολλούν κομμάτια κρέατος και τα πωλούν ως ενιαία κομμάτια μπον-φιλέ, μπριζόλα κ.λπ. Οι Αρχές βεβαιώνουν ότι η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής. Την επόμενη φορά ψωνίζετε κρέας από τον κρεοπώλη και επιλέγετε το τμήμα του σφάγειου που προτιμάτε».

Όσο για το κέτσαπ, ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ αναφέρει: «Πρέπει να γνωρίζετε ότι το κέτσαπ περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, σχεδόν όση και η κόκα-κόλα. Το αναφέρω αυτό διότι λίγοι διαβάζουν την ετικέτα στο κέτσαπ».

Αλλά ακόμα και το τριμμένο τυρί… «Είναι αναμεμειγμένο με κυτταρίνη, κύριο συστατικό του ξύλου και όλων των φυτών. Χάρη σε αυτό, το τυρί δεν κολλάει και δε σβολιάζει. Διαβάζετε τις ετικέτες ή καλύτερα τρίβετε εσείς το τυρί σας».

Από τον πρωκτικό αδένα κάστορα

Κι εδώ είναι το πιο… “ωραίο”…

«Για την παρασκευή παγωτού βανίλια ή φράουλα, πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν το castoreum, μία κιτρινωπή έκκριση από τον πρωκτικό αδένα του κάστορα. Η εν λόγω ουσία χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό γεύσης. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα περισσότερα παγωτά φρούτων, που η γεύση τους δεν προέρχεται από το φρούτο αλλά από άλλα συστατικά, που καμία σχέση δεν έχουν με το φρούτο. Ο καταναλωτής δεν έπρεπε να γνωρίζει;».

Τι είναι όμως η κοχενίλη;

«Η κοχενίλη είναι μια κόκκινη χρωστική που προέρχεται από θηλυκά έντομα είδους σκαθαριού, αφού προηγουμένως ψηθούν και μετατραπούν σε σκόνη ή απομονωθεί χημικά η δραστική ουσία. Η ειρωνεία και η υποκρισία της όλης κατάστασης είναι ότι στις οδηγίες αναφέρεται να το αποφεύγουν οι χορτοφάγοι, καθόσον πρόκειται για ζωικό οργανισμό, αν βέβαια γνωρίζουν τι είναι η κοχενίλη. Έτσι, ένας χορτοφάγος μπορεί να φάει μέχρι και πεντακόσια ψημένα σκαθάρια, χωρίς να το γνωρίζει. Η κοχελίνη επιτρέπεται ως πρόσθετο σε αλκοολούχα ποτά, παγωτά, προϊόντα αρτοποιίας (π.χ. διάφορα κρουασάν, μπισκότα, κέικ, γκοφρέτες κ.λπ.), στιγμιαίες σούπες σε φακελάκια, γλυκά, ζελέ, μαρμελάδες για να δίνει κόκκινο χρώμα ή αποχρώσεις κόκκινου σε αυτά τα προϊόντα»…

Και σε ό,τι αφορά το κρέας, ο Νίκος Κατσαρός αναφέρει: «Για το κρέας και τα κρεατοσκευάσματα υπάρχει μια σειρά εξωτικών χρωστικών που χρησιμοποιούνται. Πριν μερικά χρόνια, όταν ήμουν πρόεδρος στον ΕΦΕΤ, αποσύρθηκε μια κόκκινη χρωστική, η Red 2G, Ε128, που έμπαινε σε λουκάνικα, έτοιμα μπιφτέκια, ζαμπόν και κάθε είδους κρεατοσκευάσματα, διότι ήταν ύποπτη για καρκινογενέσεις».

Για το σοκολατούχο γάλα, ο Νίκος Κατσαρός αναφέρει ότι «προκειμένου να μην πήζει το γάλα, οι παραγωγοί σοκολατούχου γάλακτος προσθέτουν κυτταρίνη, δηλαδή ξυλοπολτό. Ο συγκεκριμένος ξυλοπολτός δίνει επίσης το χαρακτηριστικό σοκολατούχο χρώμα».

Αλλά έχουμε και συνέχεια… «Η σος μπάρμπεκιου παρασκευάζεται ως εξής: Καίγονται πριονίδια και στη συνέχεια προστίθενται νερό και φυτικό λάδι. Η καπνιστή γεύση που έχουν κάποιες τροφές προέρχεται από αυτή τη διαδικασία και χρησιμοποιούνται διαφορετικά είδη ξύλου».

Αλλά ακόμα και στο ψωμί…

«Το ψωμί στα πολυκαταστήματα περιέχει ως συντηρητικό ένα αμινοξύ, την L-κυστεΐνη, που προέρχεται από τα μαλλιά μας. Προτιμάτε το φρέσκο ψωμί της ημέρας από τον φούρνο της γειτονιάς», αναφέρει ακόμη ο Νίκος Κατσαρός, με την επισήμανση πως «έπεται και συνέχεια»…

«Δδιαχρονικό το έγκλημα»

Τα στοιχεία αυτά σχολιάζει από την πλευρά του ο παιδοχειρουργός και εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου σε θέματα περιβάλλοντος Δημήτρης Πετράκης.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η επαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 2,7 εκατομμύρια ζωές ετησίως», τονίζει ο κ. Πετράκης.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Πετράκη, ο FAO το 2012 αναλύει ότι οι κίνδυνοι υγείας των ανθρώπων από τη διατροφή των ζώων προέρχεται από:

– Χημικές ουσίες: διοξίνες, διβεζοφουράνια, αρωματικοί υδρογονάνθρακες και πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs).
– Μυκοτοξίνες: Aflatoxin B1, ochratoxin A, zearalenone, fumonisin B1, eoxinivalenol, T-2 και HT-2.
– Μέταλλα: Αρσενικό (ψάρια και θαλασσινά), κάδμιο (όστρακα, φρούτα, αβγά, κρέας), μόλυβδος (κόκκαλα, εγκέφαλος, νεφρά), υδράργυρος (θαλασσινά).
– Κτηνιατρικά φάρμακα: χλωραμφενικόλη/νιτροφουράνια σε γαρίδες, σκόνη γάλακτος, αντιβιοτικά στη διαδικασία ζύμωσης σπόρων για παραγωγή οινοπνεύματος, φαινυλβουταζόνη ως αντιφλεγμονώδες. Το 2011 πουλήθηκαν 8.481 τόνοι αντιβιοτικών για χρήση στην κτηνοτροφία, σε σύνολο 25 χωρών της Ε.Ε.
– Οργανοχλωρίνες, φυτοφάρμακα: Το 80% της παγκόσμιας καλλιέργειας σόγιας (κυρίως μεταλλαγμένης) προορίζεται για ζωοτροφή των ζώων που απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού και χημικών φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων (Greenpeace).

Μόλυνση χορτονομών, ζωοτροφών και βοσκοτόπων, ζωικά και φυτικά πρωτεϊνικά γεύματα που δίνονται απευθείας σε ζώα.

– Μικρόβια: Βρουκέλλα, σαλμονέλα, ενδοπαράσιτα (εχινόκοκκος, τοξόπλασμα, κυστίκερκος, τριχινέλλα) και τοξικά φυτά»…

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Σας ενδιαφέρει! Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ για την φέτα!

ΕΦΕΤ: Απειλεί με κλείσιμο την θρυλική αγορά «Καπάνι» της Θεσσαλονίκης!

Δείτε περισσότερα θέματα υγείας στο Youweekly.gr

TAGS