Η σημερινή ημέρα προβλέπεται πως θα είναι η τελευταία με έντονη ζέστη. Πρόκειται για το ίδιο φαινόμενο που προκάλεσε τις πλημμύρες καθώς από το Σαββατοκύριακο όλα θα αλλάξουν.

Το σκηνικό του καιρό θα γυρίσει 360 μοίρες καθώς από αύριο, Σάββατο αλλά κυρίως την Κυριακή η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Πρόκειται για το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης» που έπληξε και προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στη Γερμανία αλλά και το Βέλγιο.

Η πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο σε χάρτες

Ο καιρός το Σάββατο

Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, ενώ στη δυτική και κεντρική
Μακεδονία αναμένεται να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα δυτικά και τα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια, όμως στα ανατολικά ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 38
Κελσίου.

Αστάθεια από την Κυριακή

Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι ασθενείς μεταβλητοί και
πρόσκαιρα το πρωί στα βόρεια, ανατολικοί βορειοανατολικοί έως 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στις περισσότερες περιοχές.

Δείτε παρακάτω τους χάρτες και το βίντεο: 

ΜΕΤΑ ΤΗ ΖΕΣΤΗ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣΣε εξέλιξη βρίσκεται το νέο ισχυρό θερμό κύμα που τα τελευταία 24ωρα έχει…

Posted by Klearhos Marousakis on Thursday, July 15, 2021

Τα μερομήνια για όλο τον Αύγουστο

Με αίθριο και πολύ ζεστό καιρό θα μας αποχαιρετήσει αύριο ο Αύγουστος και έτσι θα μπει και ο Σεπτέμβριος, ωστόσο οι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι προβλέπουν με τα μερομήνια νωρίς φέτος χειμώνα, από τον Οκτώβριο μάλιστα, με χιόνια στα ορεινά της Πίνδου. Τι καιρό θα έχουμε μέχρι τον Αύγουστο του 2021;

Αίθριος και ζεστός θα συνεχιστεί ο καιρός σήμερα, αύριο και μέχρι την Τετάρτη, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, με το θερμόμετρο να δείχνει 33 βαθμούς μέγιστη θερμοκρασία σήμερα, 35 αύριο, 33 Τρίτη και Τετάρτη, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για πτώση από την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο Αύγουστος που μας αφήνει αύριο, έδωσε στον Βόλο 14,2 χιλιοστά βροχή, ενώ η μέγιστη θερμοκρασία έφθασε τους 37,2 βαθμούς Κελσίου και η ελάχιστη του μήνα ήταν 21,3 βαθμοί. Άνομβρος ήταν ο φετινός Ιούλιος με μόλις 0,4 χιλιοστά βροχή στην πόλη, μέγιστη θερμοκρασία 37,2 βαθμοί και ελάχιστη 21.  Δείτε ωστόσο και το έκτακτο δελτίο καιρού που «έσκασε».

Ο ερασιτέχνης μετεωρολόγος Νικ. Βογιατζής που παρατηρεί χρόνια τώρα τα ημερομήνια, προβλέπει άστατο καιρό από τις 4 μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου, με βροχές, μπουρίνια, ίσως και καταιγίδες. Ο καιρός γίνεται πιο ήπιος από 8 μέχρι 16 του μήνα και αίθριος από 16 μέχρι 24. Ωστόσο ξαναγίνεται άστατος τέλη Σεπτεμβρίου (24-30 του μήνα) με βροχές και ανέμους.

  • Για τον Οκτώβριο προβλέπει: 1-10 άστατο καιρό, με βροχή, αέρα και μπουρίνια. 11-16 κακοκαιρία, ίσως και χιόνια στις κορυφές του Πηλίου και οπωσδήποτε στην Πίνδο. 16-26 ήπιος καιρός και 26 μέχρι 31 Οκτωβρίου κακοκαιρία με πολύ κρύο.
  • Για τον Νοέμβριο: 1-8 κακοκαιρία, 8-15 ήπιος καιρός, 16-22 βροχές και αέρας, 23-30 άστατος καιρός με βροχές, ανέμους, μπουρίνια, καταιγίδες, ίσως και χιόνια σε μεγάλα υψόμετρα.
  • Για τον Δεκέμβριο: 1-12 κακοκαιρία, 13-20 ήπιος καιρός, 22-27 Χριστούγεννα με ήπιο και καλό καιρό, 28-31 κακοκαιρία με χιόνια στα βουνά.
  • Το 2021 θα μπει, όπως προβλέπει ο κ. Βογιατζής, με κακοκαιρία, βροχές, ανέμους, κρύο και χιόνια, ακόμη και στα πεδινά. Από 7 μέχρι 17 Ιανουαρίου ο καιρός θα είναι ήπιος, αλλά με βροχές και ανέμους. 17-27 ήπιος. Από 28 μέχρι 31 Ιανουαρίου κρύο, βροχές και αέρας.
  • Ο Φεβρουάριος θα μπει με κακοκαιρία 1-12 του μήνα, με βροχές, καταιγίδες και χιόνια, κυρίως από 1-5 του μήνα, από 12 ώς 20 του μήνα ήπιος καιρός με βροχές και αέρα, 20-28 ισχυροί άνεμοι.
  • Τον Μάρτιο 1-14 ο καιρός θα είναι ήπιος, όπως και από 14-26 του μήνα, ωστόσο από 27 μέχρι 31 του μήνα θα επικρατήσει κακοκαιρία με χιόνια στα βουνά.
  • Τον Απρίλιο 1-3 προβλέπεται κακοκαιρία, 4-10 ήπιος καιρός, 12-26 καλός καιρός για το Πάσχα και 27-30 βροχές και άνεμοι.
  • Τον Μάιο του 2021 προβλέπεται καλός καιρός από 3 μέχρι 26 του μήνα, ωστόσο Πρωτομαγιά και μέχρι 3 προβλέπεται κακοκαιρία με βροχές και ανέμους. Από 28 μέχρι 30 του μήνα προβλέπεται κακοκαιρία.
  • Τον Ιούνιο προβλέπονται μπουρίνια 1-10 του μήνα, αίθριος καιρός 11-20 και άστατος με βροχές και μπουρίνια 24-30 του μήνα.
  • Τον Ιούλιο του 2021 προβλέπεται άστατος καιρός 1-10 του μήνα με βροχές και μπουρίνια, καλός καιρός με ζέστη 11-24 και άστατος 26-31 με βροχές, μπουρίνια και ανέμους.
  • Τέλος ο Αύγουστος του 2021 προβλέπεται να έχει άστατο καιρό 1-8 του μήνα, με βροχές και μπουρίνια και ήπιο καιρό 8-13 του μήνα.

Πηγή: e-thessalia.gr