Μπορεί η Eurovision να είναι ένα από τα πιο φαντασμαγορικά και γιορτινά event της Ευρώπης με μουσική, χορούς και λαμπερά χαμόγελα, ωστόσο, καρά καιρούς έχει «σημαδευτεί» με απρόοπτα, τραυματισμούς και επικίνδυνες καταστάσεις, γεγονότα που δείχνουν και το σκοτεινό πρόσωπό του διαγωνισμού.

Δύσκολες και τρομακτικές καταστάσεις που έχουν συμβεί στη Eurovision

Ένα από τα πιο τρομακτικά περιστατικά ήταν το 2010, όταν ένας εισβολέας ανέβηκε στη σκηνή κατά τη διάρκεια της εμφάνισης της Ισπανίας, ενώ παρόμοιο περιστατικό συνέβη και το 2018 κατά τη διάρκεια της εμφάνισης της SuRie από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου της άρπαξαν το μικρόφωνο. Συγκεκριμένα, ο διαδηλωτής ανέβηκε στην σκηνή, αρπάζοντας το μικρόφωνο από την τραγουδίστρια και αποκαλώντας την ίδια και την ομάδα του BBC ως «Ναζί των βρετανικών ΜΜΕ».Ο άντρας απομακρύνθηκε από την ασφάλεια του χώρου, φωνάζοντας ταυτόχρονα «θέλουμε ελευθερία». Η EBU πρότεινε στην καλλιτέχνιδα να τραγουδήσει ξανά μετά το συμβάν, ωστόσο η ίδια αρνήθηκε, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος.

Στο παρελθόν έχουν υπάρξει αναφορές για δυσλειτουργίες στα σκηνικά (π.χ. πυροτεχνήματα που δεν λειτούργησαν σωστά) που θα μπορούσαν να είχαν προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς σε τραγουδιστές, χορευτές, ακόμα και σε θεατές ακριβώς κάτω από την σκηνή.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια με τους πολέμους, καλλιτέχνες έχουν βιώσει ακραία πίεση, σχόλια ή ακόμα και απειλές, σε περιόδους πολιτικής έντασης. Για παράδειγμα την πρώτη χρονιά που διεξήχθη η Eurovision μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, όταν ανακοινώθηκε πως το Ισραήλ θα συμμετέχει κανονικά αλλά και μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες τους η MoroccanOil είναι ο μεγάλος χορηγός, επικράτησε τεράστιος χαμός έξω από το στάδιο με διαδηλωτές, ενώ και μέσα η Ισραηλινή τότε εκπρόσωπος δέχτηκε απειλές για τη ζωή της, παράλληλα είχε έρθει σε σύγκρουση με πολλούς άλλους εκπροσώπους, ακόμα και με την Μαρίνα Σάττι. Μάλιστα, τα γιουχαρίσματα ήταν πολλά (δείτε βίντεο). Ακόμα και φέτος δυο χρόνια μετά τα γιουχαρίσματα στην Ισραηλινή συμμετοχή δεν έχουν σταματήσει.

Όταν Ελληνίδα εκπρόσωπος πήγε να πεθάνει στη σκηνή από ελεύθερο σκοπευτή

Ένα από τα πιο τρομακτικά σκηνικά που έχουν συμβεί ποτέ στην ιστορία του διαγωνισμού, ήταν αυτό το οποίο κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Μαρίζα Κωχ στην Eurovision το 1976. Η τραγουδίστρια εκπροσώπησε την χώρα μας με το τραγούδι «Παναγιά μου, Παναγιά μου», μία εμπειρία που όμως την σημάδεψε αρνητικά, καθώς όπως αποκάλυψε, μέσα στην αίθουσα υπήρχε ελεύθερος σκοπευτής!

Σε παλαιότερη συνέντευξη της τραγουδίστριας στην εκπομπή «Καλύτερα δεν γίνεται», η ίδια εξομολογήθηκε το χρονικό της μοιραίας βραδιάς. «Ένα βράδυ χτυπάει το τηλέφωνο και ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις, ζητώντας μου ένα μοιρολόι για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο για να πάω με αυτό στη Eurovision. Φτάνοντας στη Χάγη μάθαμε ότι είχε προγραμματιστεί μια διαδήλωση των Τούρκων που θα έρχονταν από όλα τα κράτη της Ευρώπης. 60.000 διαδήλωσαν έξω από το θέατρο που θα γινόταν το φεστιβάλ για να μην εμφανιστεί το τραγούδι. Τραγούδησα στα αγγλικά στην τζενεράλε, το κατάλαβαν και χτυπούσαν με τα δοξάρια πάνω στα βιολιά. Έκαναν μία προσωπική διαμαρτυρία. Ήμουν έτοιμη στην κουίντα να βγω στη σειρά μου και έρχεται η ασφάλεια του κτιρίου, με κρατάει πίσω και μου λέει “δεν μπορείτε να βγείτε στη σκηνή γιατί έχουμε πληροφορία για ελεύθερο σκοπευτή”. Ακούω την εισαγωγή, βγαίνω. “Όχι! Μόνο αν υπογράψετε ότι είναι δική σας ευθύνη”. Και υπέγραψα επί τόπου.

Δεν νομίζω ότι ήταν δική μου η παλικαριά. Όποιος άλλος και να ήταν, με τον καημό που είχαμε, ήταν το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε. Δεν σκέφτηκα τίποτα. Ούτε το παιδί μου που θα άφηνα πίσω δεν σκέφτηκα… Ήμασταν παιδιά που αγωνιστήκαμε μέσα στη Χούντα, ήμασταν φορτισμένοι, έτοιμοι για όλα».

Η ιστορία της υπήρξε υπόδειγμα για πολλούς, καθώς παρότι γνώριζε τον κίνδυνο, προτίμησε να σταθεί με υπερηφάνεια στην σκηνή και να υπερασπιστεί τα πιστεύω της, διαθέτοντας μόνο ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο για να προστατευτεί. Από τότε, έχουν υπάρξει κι άλλα ατυχή περιστατικά, ωστόσο κανένα δεν ήταν ανάλογο αυτού.