Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται η Γαλλία και η Ισπανία, καθώς τα τεράστια πύρινα μέτωπα που μαίνονται τις τελευταίες ημέρες έχουν προκαλέσει μαζικές εκκενώσεις, εκτεταμένες καταστροφές και μεγάλη κινητοποίηση των αρχών.
Η πιο κρίσιμη κατάσταση καταγράφεται στη νοτιοδυτική Γαλλία, όπου οι φλόγες έχουν φτάσει σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από το Μπορντό. Οι γαλλικές αρχές προχώρησαν προληπτικά στην εκκένωση της ξενοδοχειακής ζώνης γύρω από το αεροδρόμιο της πόλης, ενώ απηύθυναν έκκληση στους τουρίστες να αποφύγουν τα ταξίδια προς το Μπορντό και τη χερσόνησο του Καπ Φερέ μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, συγκάλεσε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη για τον συντονισμό των επιχειρήσεων, ενεργοποιώντας τον κρατικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας και διατάσσοντας την ανάπτυξη επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων για την ενίσχυση των πυροσβεστών.
Παράλληλα, η χώρα ενισχύεται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Κροατία και την Πορτογαλία, καθώς και ελικόπτερα Black Hawk από την Τσεχία και τη Σλοβακία. Στην περιοχή της Ζιρόντ επιχειρούν περίπου 2.500 πυροσβέστες, 1.500 στρατιωτικοί και 1.200 αστυνομικοί, ενώ εκατοντάδες εθελοντές και αγρότες συμμετέχουν στην τιτάνια προσπάθεια περιορισμού της φωτιάς. Μέχρι στιγμής έχουν καεί σχεδόν 100.000 εκτάρια γης, έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 240 κατοικίες και δεκάδες πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η δημιουργία του φαινομένου pyrocumulonimbus, ενός γιγαντιαίου πυρονεφικού συστήματος που δημιουργεί τους δικούς του ανέμους, κεραυνούς και τοπικές καταιγίδες. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το φαινόμενο καθιστά την εξέλιξη της πυρκαγιάς εξαιρετικά απρόβλεπτη, δυσχεραίνοντας σημαντικά το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι οι επόμενες ώρες θα είναι καθοριστικές. Αν και η προσωρινή εξασθένηση των ανέμων διευκολύνει τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, από την Τετάρτη αναμένεται νέο κύμα καύσωνα, με τη θερμοκρασία στο Μπορντό να φτάνει τους 38 βαθμούς Κελσίου, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο νέων αναζωπυρώσεων.
Δραματική η εικόνα και στην Ισπανία
Την ίδια ώρα, η Ισπανία συνεχίζει να δίνει μάχη με μεγάλα πύρινα μέτωπα, με περισσότερους από 116.000 κατοίκους να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Η μεγαλύτερη καταστροφή καταγράφεται στην επαρχία Άβιλα, όπου έχουν καεί δεκάδες χιλιάδες εκτάρια δασικής έκτασης, ενώ νέα μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται και στην επαρχία Καστεγιόν, κοντά στη Βαλένθια, με τις τοπικές αρχές να παραδέχονται ότι το μέτωπο παραμένει εκτός ελέγχου.
Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, χαρακτηρίζοντας τις επόμενες ώρες «εξαιρετικά δύσκολες» και κάνοντας λόγο για μια φυσική καταστροφή που αναδεικνύει τις ολοένα εντονότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Ανησυχία και για τους αμπελώνες του Μπορντό
Ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί και για τους ιστορικούς αμπελώνες του Μπορντό, οι οποίοι βρίσκονται πλέον σε μικρή απόσταση από τις φλόγες. Οι παραγωγοί κρασιού εκφράζουν φόβους ότι ακόμη και αν οι πυρκαγιές δεν φτάσουν στα κτήματά τους, ο πυκνός καπνός ενδέχεται να επηρεάσει την ποιότητα της φετινής παραγωγής, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τον τρύγο.
Με τις πυρκαγιές να συνεχίζουν να μαίνονται σε Γαλλία, Ισπανία αλλά και περιοχές της Ιταλίας, οι ευρωπαϊκές αρχές παραμένουν σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, καθώς οι καιρικές προβλέψεις δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για τις επόμενες ημέρες.




">
">
">
">
">
">
">
">